Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinië. Niet alleen officieel, maar ook op het gebied van de economie en de cultuur van het land. Van alle Zuid-Amerikaanse hoofdsteden is Buenos Aires (ook wel Capital Federal) de meest boeiende. Het is een indrukwekkende stad met een mix van modern en klassiek. Een stad die nooit verveelt, waar het zelden rustig is en die toeristen altijd weet te betoveren.

De kans is groot dat je naar Buenos Aires gaat als je in Argentinië bent. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze schitterende stad;

Buenos Aires; intro

In Buenos Aires woont bijna een derde van de hele bevolking van Argentinië. Dit maakt de stad niet alleen belangrijk voor de economie van het land, maar ook zeker voor de cultuur en voor het toerisme. Toch wonen er zeker niet alleen locals in de stad, want er zijn door de jaren heen ook vele Europeanen en Aziaten komen wonen. Dit maakt het een multiculturele stad met invloeden van allerlei landen over de hele wereld.

TIP – breng een bezoek aan Plaza de Mayo, het belangrijkste plein van de stad.

Vroeger werd Buenos Aires ook wel het Parijs van het zuiden genoemd, maar dit imago is de stad door de jaren heen wel een beetje kwijt geraakt. Dit komt omdat Argentinië door de jaren heen vele economische problemen heeft gehad. De stad is wat minder rijk en luxe dan voorheen, maar nog altijd een must om te bezoeken.

La Boca

Wil je echt kennis maken met de unieke sfeer van Buenos Aires? Bezoek dan de wijk La Boca, een wijk gebouwd door immigranten uit Genoa.

Deze wijk ademt de bijzondere sfeer van de stad het duidelijkst uit van alle wijken die in de stad te vinden zijn. Ben je voetbalfan? Dit is tevens de wijk waar de Boca Juniors vandaan komen.

Buenos Aires

De stad heeft een paar schitterende gebouwen.

Bezienswaardigheden Buenos Aires

Er zijn zo veel dingen te zien en te doen in Buenos Aires, dat het lastig is om alle bezienswaardigheden van de stad te beschrijven. In onderstaande alinea’s worden daarom alleen de drie populairste bezienswaardigheden van Buenos Aires beschreven.

San Telmo

San Telmo is de naam van de oudste wijk van de stad. In deze wijk staat de dans de tango centraal. Op verschillende plekken in de wijk kun je de dans leren en overal op straat wordt gedanst. Her en der in de wijk zijn straatartiesten te vinden die opzwepende muziek spelen en hier komen dan veel mensen op af om lekker samen te dansen. Erg bijzonder om te zien!

Catedral Metropolitana de Buenos Aires

Catedral Metropolitana de Buenos Aires is een kathedraal die oorspronkelijk in de zestiende eeuw gebouwd werd. De kathedraal is meerdere keren aangepast door de jaren heen en is dus niet helemaal authentiek meer, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Het grootste deel van het ontwerp van de kathedraal stamt uit de twintigste eeuw. Er zijn wel vele historische voorwerpen in verwerkt om het gebouw echt dat authentieke gevoel te geven. 

Casa Rosada

Casa Rosada is de officiële werkplek van de president van Argentinië. Het is een opvallend gekleurd herenhuis dat op het hoofdplein van de stad ligt; Plaza de Mayo. Leuk om te weten: de opvallende roze kleur van het gebouw werd door voormalig president Sarmiento voor het gebouw gekozen om vrede te kunnen creëren tussen de ‘rode’ federalisten en de ‘witte’ Unitaristen. Vanaf het balkon van het bijzondere pand heeft Evita Perón het volk vele jaren geleden toegesproken.

Het Plaza de Mayo met de Casa Rosada.

Geschiedenis Buenos Aires

De stad werd gesticht in het jaar 1536 door de Spaanse edelman Pedro de Mendoza. De stad was vele jaren niet erg belangrijk voor het land en bleef lang een gewone havenstad, maar dit veranderde in het jaar 1777. Toen werd besloten dat de stad een eigen bevoegdheid kreeg en dat op Buenos Aires een vrije handel mogelijk was naar alle Spaanse havens. Het gevolg? Buenos Aires werd de belangrijkste handelsstad van het land.

TIP – als je langer dan een paar dagen in Buenos Aires blijft schaf dan een SUBE Card aan. Dit is een soort OV-kaart voor bussen en treinen.

De gouden tijd van de stad ligt tussen de jaren 1880 en 1920, toen Argentinië tot de tien welvarendste landen van de wereld behoorde en Buenos Aires mensen uit de hele wereld lokte om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Door recente economische problemen is dit nu iets anders geworden, maar de stad is voor het land Argentinië nog altijd erg belangrijk.

Van en naar Buenos Aires

Buenos Aires is de hoofdstad van het land en een van de meest bezochte steden in Zuid-Amerika. Het mag geen verrassing zijn dat de stad goed bereikbaar is, zowel nationaal als internationaal. De meest mensen reizen met de bus aangezien de trein in Argentinië heel sporadisch rijdt. 

De stad heeft met Retori een groot busstation van 3 etages hoog waar je van alles kunt doen naast op de bus stappen. Hieronder een aantal bestemmingen die je met de bus kunt bezoeken vanuit Buenos Aires.

Buenos Aires

De Palermo Gardens.

Beste reistijd

Buenos Aires ligt in het zuidelijk halfrond. De gemiddelde temperatuur van de stad is 17,5 graden. Januari is met 29°C de warmste maand, terwijl het in juni en juli zelden warmer wordt dan 16°C. Nu denk je misschien dat je het beste naar Buenos Aires kunt gaan in de maand januari, maar dit is juist niet het geval.

In deze maand is het erg benauwd in de hoofdstad en trekken veel locals zelfs naar de kust of de bergen. De beste maanden om de stad te bezoeken zijn april tot en met juni en september tot en met december. In deze maanden is de temperatuur aangenaam: niet te koud en niet te warm.

Vliegtickets Buenos Aires

Buenos Aires heeft een internationaal vliegveld waar je vanuit Nederland naartoe kunt vliegen. Als je in een andere stad in Argentinië bent, kun je een binnenlandse vlucht nemen naar de belangrijkste luchthaven van het land. 

Een retourtje Amsterdam-Buenos Aires kost je zo’n €550, afhankelijk van het seizoen. Een binnenlandse vlucht kost je vaak niet meer dan €150.

Locatie Buenos Aires