De belangrijkste reden om El Calafate is mo Glaciares National Park te bezoeken met de wereldberoemde Glaciar Perito Moreno gletsjer. El Calafate is nog steeds maar een klein dorpje, maar het is wel een van de meest bezochte toeristische bestemmingen van Argentinië. Hoewel 99% hier komt vanwege Glaciares National Park is er in het dorpje ook nog wel wat te doen.

Waarom El Calafate?

El Calafate wordt voornamelijk bezocht door toeristen om dagtochten te maken naar de diverse prachtige natuurgebieden met gletsjers in de directe omgeving van de stad. De stad zelf is ook mooi en de hoofdstad is zeker de moeite waard om te bezoeken.

TIP –  voor zo’n €25 per persoon kan je je met een bootje laten afzetten en kun je kajakken tussen de gletsjers. Check Calafate Mountain Park voor meer info.

De belangrijkste straat, Av del Libertador General San Martín (meestal afgekort tot Libertador), staat vol met souvenirwinkels, chocolade winkels, restaurants en touoperators. De magische ligging tussen El Chalten en Torres del Paine (Chili) maakt het een onvermijdelijke stop voor degene die op doorreis zijn.

el calafate

Bezienswaardigheden El Calafate

De belangrijkste bezienswaardigheden van El Calafate liggen niet in de stad, maar in de omgeving van de stad. Het gaat om het natuurgebied Glaciares National Park en Lago Argentino. Glaciares National Park is een nationaal park waar je prachtige gletsjers kunt bewonderen.

Het is niet eenvoudig om door het gebied te wandelen (onder andere door de kou en door de flinke berg sneeuw die er doorgaans ligt), maar het is zeker de moeite waard door de prachtige gletsjers die je tijdens je wandeling kunt bewonderen.

Gletsjers

Je kunt verschillende (dag)tours boeken naar de bekendste gletsjer in de buurt: Glaciar Perito Moreno. Een tour begint rond de €45. Je gaat dan naar de gletsjers en een viewing area waar je een prachtig uitzicht hebt.

Lago Argentino

Lago Argentino is het meer dat direct aan El Calafate vindt. Dit meer heeft niet alleen prachtig helder water, maar geeft je ook mooie uitzichten op de omliggende natuur. Zwem

el calafate

Geschiedenis El Calafate

El Calafate was nooit een hele bekende stad en de stad was ook nooit erg belangrijk voor Argentinië, tot er een internationale luchthaven werd gebouwd. Door het bouwen van deze luchthaven groeide het inwonersaantal van ongeveer 6.400 naar 17.000 in zes jaar tijd. Daarnaast komen er door de luchthaven ook veel meer toeristen naar de stad, maar dan voornamelijk om de prachtige natuur in de omgeving van El Calafate te bezoeken.

TIP – Glaciar Perito Moreno mag dan het meest bezocht worden, Glaciar Upsala is de grootste. Het is zelfs de grootste gletsjer in Zuid-Amerika.

Hoe kom je er?

Het nieuwe vliegveld van El Calafate ligt op ongeveer 21 kilometer afstand van de stad. Je kunt naar het vliegveld vliegen vanuit de meeste grote steden van Argentinië, waaronder Buenos Aires. Er gaan ook internationale vluchten, maar het is gemakkelijker om vanuit een andere stad in Argentinië naar El Calafate te reizen.

Bus

Een andere, en meer gebruikte optie, is de bus. De locals gebruiken de bus niet omdat hun hele leven afspeelt in dezelfde regio. Daarom rijden er veel toeristen bussen. Onder andere die van Chalten Travel en TAQSA. Ze rijden beide vanaf meerdere plekken in Argentinië maar de makkelijkste stad is Bariloche. TAQSA rijdt direct van Bariloche naar El Calafate in 25 uur. Bij Chalten Travel kun je onderweg uitstappen in verschillende steden. Reken op zo’n 2.440 pesos (mei 2016), dat is zo’n €135.

el calafate

Beste reistijd

De beste tijd om El Calafate te bezoeken zijn de lente en de herfst (november tot en met december en maart tot en met april). Er is dan een mooi weer, maar het is ook niet al te druk. In de maanden januari en februari kan het hier heel erg druk worden. Je komt hier overigens niet voor het mooie weer met een gemiddelde temperatuur van zo’n 13 graden. In de warmste maand..

Het grootste festival van de stad, het Festival del Lago Argentino, vindt plaats in de week van15 februari.

Locatie El Calafate