Met slechts 324 inwoners is El Chalten zelf niet echt de moeite waard, maar het landschap om het dorp heen is zeker wel een must om te bekijken. Het kleurrijke dorpje kijkt uit namelijk uit over de prachtige noordelijke sector van Glaciares National Park. Elke zomer komen hier duizenden trekkers om de world-class wandelpaden te verkennen.

Waarom El Chalten?

El Chalten is populair onder toeristen door het prachtige landschap om het dorpje heen. Hier kun je niet alleen heerlijk wandelen, maar ook paardrijden. In het nationaal park bij het dorpje kronkelen vele wandelpaden van verschillende moeilijkheidsgraden door de prachtige natuur. El Chalten ligt aan de grens met Chili. Het is een levendig, hippie-achtig stadje.

TIP – neem genoeg cash (peso) mee! Er is maar één ATM en er zijn geen wisselkantoren. Er zijn maar een paar plekken waar je kunt pinnen of met US Dollars kunt betalen.

Parque Nacional Los Glaciares bestaat uit puntige bergtoppen, kabbelende beekjes en vele uitgestrekte groene valleien. Ben je in het voorjaar in El Chalten, dan zie je hier en daar nog wat sneeuw en ijs liggen dat van de koude winter in de natuur is blijven liggen.

Paardrijden

Ben je een groot liefhebber van paarden? Ga dan mee met een tocht met paarden in Glaciares National Park.

Een leuke afwisseling van het vele wandelen en zeker de moeite waard met oog op de vele prachtige bezienswaardigheden in het natuurgebied.

el chalten

Bezienswaardigheden El Chalten

De bezienswaardigheden waar toeristen voor naar El Chalten gaan, liggen allemaal in de omgeving van het kleine dorp. Het gaat om mooie bergen, maar ook om prachtige meren en gletsjers. In het gebied zijn vele wandelpaden uitgestippeld, met diverse moeilijkheidsgraden. Door een wandelroute te lopen in het gebied, kom je met allerlei natuurlijke bezienswaardigheden in aanraking. Ook kun je hier mooie bomen, planten en bijzondere dieren spotten, waaronder vele zeldzame vogels die je met een verrekijker kunt bewonderen.

De naam

El Chalten is vernoemd naar Tehuelche naam van Fitz Roy’s. Het betekent ook wel ‘piek van vuur’ of ‘rokende berg’ – een passende omschrijving van deze  indrukwekkende berg (zie foto’s). Perito Moreno en Carlos Moyano vernoemde het later het naar Kapitein Fitz Roy, die Darwin’s expeditie van de Río Santa Cruz navigeerde in 1834.

Geschiedenis El Chalten

El Chalten is nog altijd geen grote of belangrijke stad. Het is een klein dorpje, met een vrij nietszeggende geschiedenis. Toch komen er veel toeristen naar het dorp, maar dan om de prachtige natuur in de omgeving van het dorp in Glaciares National Park. Deze natuur is door de jaren heen wel wat veranderd.

El Chalten is opgericht in 1985, in een rush om Chili verslaan qua claimen van het land. El Chalten is namelijk een grensgebied. Elk jaar komen er meer mainstream toeristen om te zien wat nou al die ophef is over de natuur. En die zijn meteen verkocht.

el chalten

Hoe kom je er?

Je kunt het beste naar El Chalten gaan door naar El Calafate te reizen. Hier is een vliegveld (op ongeveer 21 kilometer afstand van de stad), dat je kunt bereiken vanuit diverse vliegvelden in Argentinië. De bus is echter veel goedkoper.

Bus

De meeste reizigers komen echter met de bus. Deze rijden vrij frequent tussen december en februari. Het busstation is bij binnenkomst van de sad. Er rijden dagelijks bussen naar El Calafate (90 peso, 3 uur). Er rijden ook bussen van en naar Las Lengas en Lago del Desierto (130 peso, 1 uur).

Chalten Travel

Met Chalten Travel kun je van Bariloche naar El Chalten reizen (november t/m april). De reis kost je 640 peso, dat is zo’n €38. Je doet er 2 dagen over, onderweg stop je namelijk in andere, leuke plekken.

Beste reistijd

Je kunt het beste naar El Chalten gaan tussen december en februari. Het weer is niet alleen lekker, maar het is ook langer licht in deze maanden. Je kunt dan extra lang wandelen. Houd er rekening mee dat de meeste Argentijnen in de maand januari vakantie hebben, wat betekent dat het dan wat drukker is in toeristische omgevingen als El Chalten.

Tijdens de maanden september en oktober of in het najaar (april en mei) regent het het minste.

Locatie El Chalten