Glaciares National Park is een prachtig nationaal park dat ook wel Parque Nacional Los Glaciares wordt genoemd. Je vindt hier de meest dynamische en toegankelijke gletsjers op aarde. Glaciar Perito Moreno is het indrukwekkende middelpunt in de zuidelijke sector. Het is een populair nationaal park onder toeristen van over de gehele wereld, niet alleen door de vele gletsjers die in het gebied te vinden zijn, maar ook vanwege de indrukwekkende natuur. Op deze pagina lees je het volgende over dit indrukwekkende natuurgeweld;

Waarom Glaciares National Park?

Glacieres National Park wordt gezien als een van de mooiste, misschien wel het mooiste, natuurgebied in Zuid-Amerika. En daar is niks aan gelogen. Het is een veelzijdig park met bergen, meren, bossen en enorme gletsjers. Vooral de gletsjers trekken veel toeristen naar het gebied, simpelweg omdat deze prachtig zijn om te zien. In het westen van het natuurgebied ligt een deel van de Andes, die helemaal bedolven is onder sneeuw en ijs. Prachtig om wandelingen doorheen te maken.

TIP – een entreeticket voor het National Park is tussen de $15 en $25 maar je kunt prima op eigen gelegenheid naar het park.

Waar en hoe?

De meerderheid van de reizigers kiest er voor om de Peninsula de Magallanes te bezoeken. Hier heb je namelijk de mooiste en meest spectaculaire uitzichten op Glaciar Perito Moreno. Er zijn genoeg wandelpaden en platforms voor iedereen zodat je genoeg zicht hebt.

Ongeveer 30 procent van Glaciares National Park bestaat uit ijsvlakte: het park bevat zelfs de grootste ijsvlakte na Antarctica. In het park vind je maar liefst 47 grote gletsjers en 200 kleinere gletsjers. Slechts enkele gletsjers worden veel bezocht door toeristen, onder andere omdat hier wandelroutes naartoe lopen. Het smeltwater van de grote gletsjers stroomt naar twee grote meren in het park. Het Argentinomeer en het Viedmameer

Glaciares National Park

De Glaciar Perito Moreno gletsjer

Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden bestaan voornamelijk uit gletsjers, bergen en meren en de mooie wandelingen die je hier kunt maken. Daarnaast wordt het park onderverdeeld in de zuidelijke sector en de noordelijke sector. Hierin liggen verschillende bezienswaardigheden die je zeker een keer gezien moet hebben.

Zuidelijke sector

Veruit de allergrootste en belangrijkste attractie is hier de Glaciar Perito Moreno, een van de bekendste gletsjers ter wereld. De Glaciar Perito Moreno is 30 kilometer lang, 5 kilometer breed en 60 meter hoog! De gletsjer is ontstaan doordat er door stormen delen van de onderste lagen van de Andes in de Pacific gleden, waar ze zich ophopen als sneeuw. Over millennia werd deze sneeuw door het enorme gewicht gekristalliseerd in ijs en stroomde het langzaam naar het oosten. Het 1.600 vierkante kilometer grote Lago Argentino, de grootste watermassa van het land, is het bewijs dat de gletsjers ooit veel groter waren.

TIP – de echte avonturiers kunnen de een hike maken op de Glaciar Perito Moreno met een gids met ijsschoenen voor $125-150.

Terwijl de meeste gletsjers in de wereld zijn gekrompen, is Glaciar Perito Moreno ‘stabiel‘. Tussen 1917 en 2006 is de gletsjer zelfs 17 keer gegroeid. Het werd zo een natuurlijke dam in de Brazo Rico (Rico Arm) van Lago Argentino, waardoor het water steeg. Het is meerdere keren voorgekomen dat het smeltende ijs onder de gletsjer niet sterk genoeg was om het gewicht te ondersteunen waardoor de dam instortte resulterend in een explosie van water en ijs. Om hierbij aanwezig te zijn is sowieso een once in a lifetime experience en moet onvergetelijk zijn.

Glaciares National Park

Je hebt hier mooie en rustige wandelpaden waardoor je makkelijk door de schitterende omgeving kunt wandelen

Noordelijke sector

In het noordelijke deel van het park ligt de Fitz Roy. Dit is misschien wel de meest indrukwekkende berg in Zuid-Amerika. Het heeft een wilderig landschap, uitstekende bergtoppen en met sneeuw bedekte toppen. Het is het paradijs voor bergbeklimmers in Argentinië. Zelfs de beste bergbeklimmers ter wereld komen hier om de Cerro Torre en Cerro Fitz Roy te beklimmen. Beide bekend vanwege de brute weersomstandigheden.

Gelukkig hoef je geen ervaren bergbeklimmer te zijn om een paar goed gemarkeerde wandelroutes te bewandelen zodat je kunt genieten van het adembenemende landschap. Mits de wolken je zicht niet blokkeren.

TIP – de zomerdagen zijn hier erg lang. Er is zonlicht tot 22:30 uur. Neem daarom een hoed of een pet mee en vergeet niet om je goed in te smeren met factor 30 of hoger.

Toegang

Parque Nacional Los Glaciares is verdeeld in een noordelijke en zuidelijke sector die beide prima bereikbaar zijn. El Chalten is de toegangspoort voor het noordelijk deel van het park. El Calafate is de toegangspoort stad voor het zuidelijk deel van het park. Met de Glaciar Perito Moreno gletsjer het populairste deel.

Glaciares National Park

De bekende Fitz Roy op de achtergrond

Het ontstaan van het park

Glaciares National Park is in het jaar 1981 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit is niet voor niets, want het park is simpelweg prachtig en moet zeker als Werelderfgoed behandeld worden. Er zijn enkele wandelpaden in het park aangelegd, maar verder heeft de lokale bevolking weinig veranderd aan Parque Nacional Los Glaciares. Dit betekent dat het park zoals het er nu uit ziet helemaal gevormd is door de natuur.

Hoe kom je er?

Je kunt het gemakkelijkst in Glaciares Nationaal Park komen door naar El Calafate te reizen. Hier is namelijk een nationaal vliegveld op ongeveer 20 kilometer afstand van de stad, dat je kunt bereiken vanuit diverse grote steden in Argentinië. El Calafate wordt ook wel gezien als de toegang voor het noorden van het park. Een busticket (retour) vanuit El Calafate kost je zo’n €18.

Kom je vanuit het zuiden? Dan is El Chalten een betere optie.

Glaciares National Park

Er liggen hier meerdere gletsjers

Beste reistijd

In principe kun je hier het hele jaar komen. De koudste maanden zijn onze zomermaanden. Overdag gaat het prima, maar ’s aovnds koelt het in de maanden mei tot en met september hard af. De beste tijd om Los Glaciares National Park te bezoeken is van november tot en met maart. Je hebt dan het beste weer. Houd er wel rekening mee dat het dan ook high season is er dus meer mensen zijn.

Locatie Glaciares Nationaal Park

Heb je een vraag of opmerking?

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.