Hoofdmenu
Onze Tours

ZUID AMERIKA

Iguazu Falls

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 11 juli, 2019

De Iguazu Falls, of Iguazu watervallen, is de naam van een complex van meer dan 200 watervallen in het drielandenpunten tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië. 80 procent ligt in Argentinië, het overige deel is verdeeld tussen Paraguay en Brazilië. De meeste mensen bezoeken de Iguazu Falls vanuit Argentinië, simpelweg omdat hier het grootste deel van het complex ligt. 

De gigantische Iguazu Falls

Op het Iguazu Falls complex vind je in totaal 2,7 kilometer aan watervallen, die tot 82 meter naar beneden vallen. Het bekendste deel van het terrein is de Garganto do Diablo, ook wel de ‘devil’s throat‘ genoemd. Dit is een halfronde waterval van maar liefst 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.

Er zijn weinig mensen die naar Argentinië of Brazilië reizen zonder de Iguazu Falls te bezoeken. Ze zijn indrukwekkend om te zien, maar neem wel een poncho mee. Het opspattende water komt namelijk in flinke hoeveelheden over je heen als je naar de watervallen gaat kijken.

€ TIP  – entreeticket voor de Braziliaanse kant is R$62 p.p. (€16). In Argentinië is het 260 peso (€12) p.p.

Iguazu Falls

5x tips om de waterval te bezoeken

De bezienswaardigheden in Iguazu Falls zijn de vele watervallen die je hier kunt bewonderen. Het gaat om in totaal 275 grotere en kleinere watervallen, waarvan je een bepaald deel kunt bewonderen als je een wandeltocht maakt door het complex. Afhankelijk van de tocht die je maakt, zie je een bepaalde hoeveelheid watervallen. 

#1 Je hoeft geen tour te boeken

Een tour boeken kan natuurlijk wel en er zijn talloze operators die hele goede en leuke tours aanbieden, maar het is niet noodzakelijk. Je kunt er ook makkelijk zelf heen. Er rijden de hele dag bussen van Puerto Iguazu naar de watervallen en de paden rondom de waterval zijn duidelijk aangegeven.

Eenmaal bij de watervallen bieden zowel de Argentijnse als de Braziliaanse kant boottochten, die je niet van tevoren hoeft te boeken.

Neem wel een extra droge kleren mee want je wordt nat. De meeste boten hebben kluisjes aan boord. Het is ook een goed idee om een waterdichte hoes voor je telefoon te kopen!

TIP ♥ – toch een tour boeken? Reken dan op zo’n €65 p.p. voor een dagtrip

#2 Wat is de beste kant?

De Iguazu Falls zijn van beide kanten indrukwekkend. Feit is wel dat je vanaf de Argentijnse kant meer kunt zien en dichterbij kunt komen. Zo’n 80% van de watervallen ligt op Argentijns grondgebied. De meeste mensen kiezen er daarom voor om vanaf Argentinië de waterval te bezoeken.

Iguazu in Argentinië

Iguazu National Park in Argentinië is veel groter dan zijn Braziliaanse tegenhanger, met meer paden om te lopen. Je hebt minstens een volledige dag (of twee) nodig om alles te zien en alle paden te bewandelen.

Met de Tren de la Selva, een toeristentrein die je van de ingang naar de drie belangrijkste plekken brengt, reis je hier ook makkelijker.

Iguazu in Brazilië

Ter vergelijking: de wandeling aan de Braziliaanse kant zijn korter dan in Argentinië waardoor je ook meer tijd hebt om ze te bewandelen. In het algemeen heb je aan een halve dag genoeg. Ren echter niet alleen naar de belangrijkste uitzichtpunten.

Hoewel de watervallen verder weg liggen, heb je aan de Braziliaanse kant een een beter zicht op de waterval.

TIP ♥ – check hier onze tips over de Braziliaanse kant

Iguazu in Paraguay

Je kunt deze watervallen ook bezoeken in Paraguay. Het is hier vaak minder druk. Paraguay is sowieso een van de meest authentieke landen van Zuid-Amerika. Je kunt vanuit alle drie de landen bij de falls makkelijk de grens oversteken.

TIP ♥ – check hier onze tips over de watervallen in Paraguay

Iguazu Falls
Iguazu Falls

#3 Ga zo vroeg mogelijk

Aangezien de Iguazu Falls tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Brazilië en Argentinië is, is het hier ook behoorlijk druk. Welke kant van de watervallen je ook bezoekt; kom zo vroeg mogelijk, het liefst voordat het park open gaat.

Dat is de enige manier om de grote mensenmassa te ontlopen.

Aan de kant van Argentinië begint je reis bij de Rainforest Ecological Train die je via het regenwoud naar het begin van de trail brengt. Hier vormen al snel lange rijen met toeristen die wachten op het eerste treintje.

Gevolg als je te laat bent; overvolle observatieplatform, toeristen op je foto en en langzaam bewegende mensenmassa’s. Kortom; kom vroeg!

TIP ♥ – de openingstijden van het park Argentinië zijn van 8:00 uur tot 18:00 uur. Entree is €12 p.p.

#4 Twee dagen is genoeg

Afgezien van de waterval is er niet heel veel te doen in Puerto Iguazu. De stad is redelijk rustig en niet zo indrukwekkend. Als je je verblijf hier wil verlengen, kun je naar de Wanda mijnen gaan, een voormalige Poolse kolonie en de thuisbasis van een door familie gerunde mijn.

Moet je beide kanten zien?

In principe niet. De Argentijnse kant laat het meest van de Iguazu Falls wel zien. Mocht je tijd over hebben kun je vanuit het Crucero del Norte busstation in Puerto Iguazu de bus nemen naar de Braziliaanse kant nemen (Foz do Iguacu).

Dat kost ongeveer 80 pesos en ze rijden elke twee uur. Als je in Foz do Iguacu (Brazilië) bent, kunt je de bus nemen van het lokale busstation naar het nationale park. Bussen rijden elk half uur en kosten maar 4 Braziliaanse reals.

#5 Hiken in het park

Aan de Argentijnse kant zijn er verschillende wandelroutes die je kunt lopen om dichtbij de watervallen te komen. Als je bij het begin van het park bent kun je de Rainforest Ecological Train pakken naar het Falls Station, dat het begin is van 2 bekende wandelroutes:

  • The Lower Circuit een hike van iets minder dan 2 kilometer. Biedt je de beste uitzichten met 8 uitkijkpunten. Reken op zo’n 2 uur.
  • The Upper Circuit een hike met spectaculaire uitzichten. Als je vroeg in de ochtend of later in de middag gaat, heb je een betere kans om regenbogen over de watervallen te zien.
Iguazu Falls

Ingang van de Devil´s Throat

Iguazu Falls

Regenboog over de watervallen

De Braziliaanse kant

Als je in Puerto Iguazu bent heb je een keuze. Je hebt toegang tot twee derde van de watervallen van de Argentijnse kant of je kunt oversteken naar Brazilië. Een reden waarom het de moeite waard is om naar de Braziliaanse kant te gaan is dat je in Brazilië dichter bij het beroemdste deel van de watervallen te komen te komen; de Garganta de Diablo of Devil’s Throat, een enorme samenloop van drie watervallen.

Een andere reden is dat de meeste boottochten aan de Argentijnse kant een leeftijdsgrens hebben van 12 jaar en ouder, terwijl de Braziliaanse boottochten dit over het algemeen niet hebben. Met een gezin kan het dus makkelijker zijn om naar de Braziliaanse kan te gaan. De laatste reden is dat je aan de Braziliaanse een groter panoramisch uitzicht op de Iguazu watervallen.

Je kunt vanaf de Argentijnse kant (Puerto Iguazu) makkelijk tours boeken naar de Braziliaanse kant.

TIP ♥ – meer weten over de Braziliaanse kant? Check onze pagina over de Iguazu watervallen in Brazilië

Iguazu Falls

6x Tips Voor Het Beste Uitzicht

Wil je nog wat meer weten over de Iguazu Watervallen en dan met name over waar je het beste zicht hebt op de watervallen? Check dan ons blog met 6 tips over de beste plekken om de waterval te kunnen zien!

Hoe kom je er?

De meeste mensen vliegen vanuit Buenos Aires naar Puerto Iguazú. Vanuit hier neem je de bus naar Iguazu Falls die elke 15 tot 30m minuten rijden. Kaartje kost zo’n voor 10 pesos (€0,50).

Alle bussen rijden naar het bezoekerscentrum, waar je je toegangsticket voor Parque Iguazú kunt kopen of je kunt een kaartje kopen zodra je aankomt bij het park.

Paseos en Gamón

je kunt ook kaartjes kopen voor de Paseos en Gamón (de boottocht bij de watervallen) in het bezoekerscentrum. We raden je aan dit kaartje tegelijk met je toegangsbewijzen te reserveren, in plaats van te wachten tot je in het park aankomt, aangezien deze tours snel vol zitten, vooral tijdens het hoogseizoen

Tours

Je kunt ook een dagexcursie doen. Deze zijn overal te boeken in Puerto Iguazu. Je kunt ook vanuit andere plaatsen in Argentinië naar Iguazu Falls reizen, in dit geval neem je meestal de bus. Vanuit Asuncion (Paraguay) en Buenos Aires (Argentinië) kun je hier met de bus komen.

Vanuit Asuncion is het 5 uur rijden (€11) en vanuit Buenos Aires is het 18 uur rijden (€60).

TIP ♥  een enkeltje van BA naar Puerto Iguazu kostje zo’n €60 p.p. Boek je binnenlandse vluchten bij Skyscanner

Iguazu Falls

Beste reistijd

De beste reistijd is niet zo makkelijk te bepalen. Het ligt er namelijk aan wat je zelf het beste vindt. In het regenseizoen zijn de watervallen het meest indrukwekkend maar in de droge maanden heb je een beter zicht omdat er minder regen valt.

December tot en met februari

December, januari en februari (de zomermaanden) zijn vooral regenachtig met veel wolken, warm weer en een hoge luchtvochtigheid. Tijdens deze maanden zijn de watervallen het indrukwekkendst door de hogere waterstanden.

Als je geen problemen hebt met nat worden en je wil graag de waterval in (door het huren en het besturen van een boot) is dit het juiste moment voor een bezoek. De nadelen: de meeste Brazilianen en Argentijnen hebben vakantie in deze periode, lekker druk dus.

TIP  de beste maanden, maar tevens de drukste, om de watervallen te bezoeken zijn december tot en met maart

Maart, april, augustus

De maanden maart, april, augustus en september hebben verschillende voordelen zoals een aangename temperatuur en minder kans op regen. Aan de andere kant zijn Iguazu watervallen niet op hun hoogtepunt, hoewel ze nog steeds behoorlijk indrukwekkend zijn.

Mei, juli, oktober en november

De maanden mei, juli, oktober en november zijn niet de beste periode om de watervallen te bezoeken. Normaal gesproken zul je blauwe luchten, aangename temperaturen en minder bezoekers treffen. De watervallen zijn minder indrukwekkend doordat er bijna geen regen valt.

Locatie Iguazu Waterval

Wat wij vinden:
  • 9.1/10
    Zuid-AmerikaExpert - 9.1/10
9.1/10

Samenvatting

De Iguazu Watervallen, of Iguazu Falls, is de naam van een complex van meer dan 200 watervallen in het drielandenpunten tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië. 80 procent ligt in Argentinië, het overige deel is verdeeld tussen Paraguay en Brazilië. De meeste mensen bezoeken de Iguazu Watervallen vanuit Argentinië, simpelweg omdat hier het grootste deel van het complex ligt.

1 comment

  1. rouvin

    welke kleren moet ik dragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.