De Iguazu Watervallen, of Iguazu Falls, is de naam van een complex van meer dan 200 watervallen in het drielandenpunten tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië. 80 procent ligt n Argentinië, het overige deel is verdeeld tussen Paraguay en Brazilië. De meeste mensen bezoeken de Iguazu Watervallen vanuit Argentinië, simpelweg omdat hier het grootste deel van het complex ligt. Meer weten over de Iguazu Falls? Lees dan meer over dit prachtige gebied op deze pagina.

Iguazu Falls; intro

Op het Iguazu Falls complex vind je in totaal 2,7 kilometer aan watervallen, die tot 82 meter naar beneden vallen. Het bekendste deel van het terrein is de Garganto do Diablo, in het Nederlands vertaald ‘de keel van de duivel’. Dit is een halfronde waterval van maar liefst 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort. Indrukwekkend om te zien, maar neem wel een poncho mee. Het opspattende water komt namelijk in flinke hoeveelheden over je heen als je naar deze of een andere grote waterval van Iguazu Falls gaat kijken.

Ik ben een bericht kader. Klik op de knop Bewerken om deze tekst te veranderen.

Hey! I

I am promo text. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

iguazu falls

De bezienswaardigheden in Iguazu Waterval zijn de vele watervallen die je hier kunt bewonderen. Het gaat om in totaal 275 grotere en kleinere watervallen, waarvan je een bepaald deel kunt bewonderen als je een wandeltocht maakt door het complex. Afhankelijk van de tocht die je maakt, zie je een bepaalde hoeveelheid watervallen. 

TIP – je wordt flink nat als je de watervallen van Iguazu Falls van dichtbij bekijkt. Neem regenkleding mee of koop regenkleding in het park. Extra tip: zorg voor een plastic hoesje of zakje voor je camera, want ook deze kan erg nat worden door het opspattende water van de watervallen.

Dit kan een enkele waterval zijn, maar het kunnen ook meerdere (kleine) watervallen zijn. Overigens zijn er wel meer dingen te zien in het natuurgebied, want de omgeving is verder ook erg mooi en er wonen vele bijzondere dieren in Iguazu Falls. Je komt dus niet alleen voor de watervallen, maar voor de hele beleving.

iguazu falls

Het ontstaan van de watervallen

Ongeveer tweehonderdduizend jaar geleden zochten de rivieren de Parana en de Iguazu een weg naar de zee. Een diepe, natuurlijke kloof in zandsteen bood een uitweg om naar de zee te stromen. Hier stortte het water naar beneden, om vervolgens in de zee terecht te komen. Uiteindelijk zijn zo de Iguazu Falls ontstaan, met op het hoogste stuk een val van water van maar liefst tachtig meter.

Door de jaren heen hebben de rivieren steeds meer steen weggeslepen. In totaal gaat het nu om acht kilometer steen dat verdwenen is, in een gebied dat verder helemaal vervormd is door water. Ook zijn er door de jaren heen honderden eilandjes ontstaan, met daartussen in totaal 275 grotere en kleinere watervallen.

Hey! I

I am promo text. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hoe kom je er?

De meeste mensen vliegen vanuit Buenos Aires naar Puerto Iguazú. Vanuit hier neem je de bus naar Iguazu Falls, waar je een dagexcursie kunt doen. Je kunt ook vanuit andere plaatsen in Argentinië naar Iguazu Falls reizen, in dit geval neem je meestal de bus.

Ik ben een bericht kader. Klik op de knop Bewerken om deze tekst te veranderen.

Met de bus

Er zijn meerdere steden in zowel binnen als buitenland die naar de watervallen rijden. Het makkelijkste is om naar Puerto Iguazu af te reizen. Vanaf hier rijden er elke 30 minuten busjes voor AR$10 naar de watervallen.

Vanuit Asuncion (Paraguay) en Buenos Aires (Argentinië) kun je hier met de bus komen. Vanuit Asuncion is het 5 uur rijden (€11) en vanuit Buenos Aires is het 18 uur rijden (€60). 

Iguazú

Beste reistijd

De beste reistijd is niet zo makkelijk te bepalen. Het ligt er namelijk aan wat je zelf het beste vindt. In het regenseizoen zijn de watervallen het indrukwekkendst maar in de droge maanden heb je een beter zicht omdat er minder regen valt.

December tot en met februari

December, januari en februari (de zomermaanden) zijn vooral regenachtig met veel wolken, warm weer en een hoge luchtvochtigheid. Tijdens deze maanden zijn de watervallen het indrukwekkendst door de hogere waterstanden. Als je geen problemen hebt met nat worden en je wil graag de waterval in (door het huren en het besturen van een boot) is dit het juiste moment voor een bezoek. De nadelen: de meeste Brazilianen en Argentijnen hebben vakantie in deze periode, lekker druk dus.

TIP – de beste maanden, maar tevens de drukste, om de watervallen te bezoeken zijn december tot en met maart

De maanden maart, april, augustus en september hebben verschillende voordelen zoals een aangename temperatuur en minder kans op regen. Aan de andere kant zijn Iguazu watervallen niet op hun hoogtepunt, hoewel ze nog steeds behoorlijk indrukwekkend zijn.

De maanden mei, juli, oktober en november zijn niet de beste periode om de watervallen te bezoeken. Normaal gesproken zul je blauwe luchten, aangename temperaturen en minder bezoekers treffen. De watervallen zijn minder indrukwekkend doordat er bijna geen regen valt.

Locatie Iguazu Waterval