Patagonië is een gebied dat zowel in Argentinië als Chili ligt. Het staat bekend om de geweldige natuur die hier groeit. Bergen, gletsjers en besneeuwde bergtoppen domineren je uitzicht. De indrukwekkende aanblik van Patagonia’s met de hoge pieken, ongerepte rivieren en stoffige oases zijn voor vele het hoogtepunt van hun reis door Zuid-Amerika.

Waarom Patagonië

Patagonië is een immens landschap van dorre steppe, die zich uitstrekt tot in het oneindige. Het gebied is beroemd om zijn avonturen en avonturiers. Dit gigantische natuurgebied kan zich meten met de mooiste natuurgebieden ter wereld. Zelfs schrijvers als Chatwin, Hudson en Theroux en Charles Darwin schoven hun waardering niet onder banken of stoelen.

TIP – probeer een auto te huren. Dat is de beste manier Patagonië te ontdekken.

Er zijn weinig plekken zoals deze in deze wereld. Van het laagste punt van het Zuid-Amerika, de Gran Bajo de San Julián, tot de prachtige toppen van het Fitz Roy berggebied. Het landschap is hier bijna hypnotiserend. Neem warme kleding mee want het kan best fris worden. Maar die kou is het zeker waard.

Ushuaia

Plan je bezoek aan Patagonië goed. Accommodatie zit in het hoogseizoen (november tot en met februari) snel vol. Het is zonde als je moet uitwijken als je nergens kunt slapen.

Ushuaia in Argentinië is de grootste stad in de regio.

Torres del Paine

Het Torres del Paine park in Patagonië

Bezienswaardigheden Patagonië

Patagonië wordt doorgaans bezocht door mensen die naar het gebied gaan om heerlijk te wandelen in de vrije natuur. Er zijn vele prachtige hiking routes uitgestippeld in het gebied, die over verschillende bergen gaan. Denk hierbij aan de Fitzroy, maar ook aan Torres del Paine (zie foto hierboven). Heb je niet zo veel ervaring met het maken van lange wandelingen in de bergen? Dan kun je ook gewoon kortere wandelroutes maken die uitgestippeld zijn in het gebied en wat minder uitdagend zijn.

TIP – de lokale gidsen in Patagonië kunnen je veel vertellen over de natuur in de streek. Door een wandeltocht met gids te maken weet je niet alleen zeker dat je niet verdwaalt, maar leer je ook veel over (de natuur in) de omgeving.

Natuur

Wandel je door de natuur van Patagonië, dan kom je vele natuurlijke bezienswaardigheden tegen. Denk hierbij aan prachtige bergen, maar ook aan uitgestrekte gletsjers. Om van dichtbij kennis te maken van dit natuurgeweld, kun je mee met een excursie naar een gletsjer in de buurt. Zeker de moeite waard!

Andere bezienswaardigheden die je in Patagonië vindt zijn het Argentinomeer, het Viedmameer en de Cueva de las Manos. Dit is een grottenstelsel op een archeologisch complex dat sinds het jaar 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

patagonie

Overal waar je kijkt zie je de schitterende natuur

De naam

De eerste Europeaan die in Patagonië kwam, was de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan. Hij kwam in Patagonië tijdens zijn reis om de wereld, rond het jaar 1520. Volgens een schrijver die de ontdekkingen van de ontdekkingsreiziger beschreef, noemde de man het gebied ‘Patagão’. Hij schreef dat ze in het gebied reusachtige mensen aantroffen en daarom wordt verondersteld dat Patagonië ook wel bekend stond als ‘Land van grote voeten’.

Uiteindelijk volgden zowel Nederlandse als Engelse en Spaanse ontdekkingsreizigers het spoor van Magellaan. Zo werd het gebied uiteindelijk steeds drukbevolkter en werden er meerdere grote steden gevormd. Toch is Patagonië nooit erg drukbevolkt geweest omdat de locals geen steden bouwen in deze prachtige natuur. 

Highlights

Er zijn hele belangrijke en mooie bezienswaardigheden die in Patagonië liggen. Denk bijvoorbeeld aan de natuurparken Torres del Paine en Tierra del Fuego of de steden El Chalten en El Calafate.

el calafate

De natuur rondom El Calafate

Hoe kom je er?

In Patagonië vind je enkele grote steden, waar je vanuit verschillende steden in Argentinië of Chili naartoe kunt reizen. De meeste mensen gaan naar El Calafate om hier te komen, simpelweg omdat hier een vliegveld in de buurt ligt. Je kunt een nationale vlucht nemen, bijvoorbeeld vanuit Buenos Aires, maar je kunt er ook voor kiezen om met de bus naar Patagonië te gaan. 

Andere steden die makkelijk te bereiken zijn in Patagonië zijn El Chalten en Ushuaia.

Beste reistijd

Je kunt het beste naar Patagonië gaan in de maanden november tot en met maart. In de andere maanden van het jaar kan het flink koud worden en dit is niet prettig als je hier lekker in de natuur wil verblijven. Daar komt nog bij dat door de kou niet alles bereikbaar is. Als je in de koudere maanden naar het gebied gaat, kan het zomaar zo zijn dat je niet overal kunt komen.

De beste maanden om optimaal te genieten van alles wat Patagonië te bieden heeft, zonder al teveel toeristen, zijn april en november.

Locatie Patagonië