Hoofdmenu
Onze Tours

ZUID AMERIKA

Bijgewerkt op 14 januari, 2020

Ushuaia is niet zomaar een stad in Argentinië, het is de zuidelijkste stad van de wereld. De stad ligt op Tierra del Fuego (Vuurland), een eiland bij Argentinië. Je bezoekt de stad niet alleen om de prachtige omgeving te zien, maar ook om eventueel een boottocht naar de Zuidpool te organiseren. Overigens kan dit niet het gehele jaar door, maar alleen als het meer van Ushuaia naar de Zuidpool niet helemaal dichtgevroren is. 

Waarom Ushuaia?

Ushuaia is een kleine stad die niet zo zeer bezocht wordt om de stad zelf, maar vooral om de ligging van de stad. De stad zelf doet een beetje Scandinavisch aan met houten huizen, die in vrolijke kleuren geschilderd zijn en tussen de baai en de groene heuvels liggen. Achter de heuvels zie je de grijze toppen van de zuidelijke Andes, met witte toppen door de sneeuw die er het hele jaar door ligt.

TIP ♥ boek je accommodatie en transport van tevoren in de maanden januari en februari

De stad maakt goed gebruik van zijn status als meest zuidelijkste stad op aarde. Ushuaia was vroeger een klein vissersdorpje, maar kent nu een eindeloze drukte, souvenirwinkels, een skicentrum en restaurants en accommodatie in overvloed. Druk of niet, je kunt hier van alles; wandelen, zeilen, skiën, kajakken en zelfs duiken zijn slechts enkele van de leuke activiteiten.

Antarctica

Vanuit Ushuaia kun je once-in-a-lifetime trip maken naar Antarctica. Het is niet goedkoop, een standaard ticket kost je makkelijk €4.700, maar wel elke cent waard. De beste tijd om naar de White Continent te gaan zijn de maanden november tot en met maart. De hele reis duurt al 4 dagen (2 heen, 2 terug). Kijk eens bij Rumbo Sur of Antarctica Travels.

Patagonië

Bezienswaardigheden Ushuaia

Ushuaia is niet alleen een springplank naar de Zuidpool, maar is zelf ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Het Vuurland, het eiland waar de stad op ligt, heeft een prachtig, ruig en zelfs huiveringwekkend landschap. Hier kun je niet alleen heerlijk skiën, maar ook zeehonden, orka’s en pinguïns spotten. Maak een wandeling door het nationale park Tierra del Fuego en je maakt kennis met de prachtige natuur van het eiland en de vele bijzondere dieren die in deze natuur leven.

TIP ♥ – in de Vallei van de Wolven kun je een sleetocht maken, waarbij je in een slee wordt getrokken door honden. Een mooie manier om de ruige omgeving van Ushuaia van dichtbij te bekijken.

De stad Ushuaia

De stad Ushuaia ontstond in de eerste helft van de twintigste eeuw. Toen was het stadje helemaal niet toeristisch, maar centreerde de stad zich rond een zwaar bewapende gevangenis waar alleen de gevaarlijkste criminelen van Argentinië terecht kwamen. Ontsnappen was hier nagenoeg onmogelijk, simpelweg omdat het veel te koud was in het gebied om te overleven en omdat de bewoonde wereld zo ver van Ushuaia af ligt.

Nu is Ushuaia al lang geen gevangenisstad meer. De mensen die nu naar de stad komen, doen dit doorgaans om vanuit de haven van Ushuaia naar de Zuidpool te varen. Door het stijgende aantal excursies naar de Zuidpool, wordt Ushuaia zelfs steeds welvarender. Vandaag de dag is toerisme de belangrijkste inkomstenbron van de stad met ongeveer 60.000 inwoners.

Ushuaia

Hoe kom je er?

Er zijn verschillende manieren om in Ushuaia te komen. De meeste mensen nemen de meest zuidelijke trein ter wereld om de stad te bereiken en wij raden je ook zeker aan om dit te doen. Niet alleen omdat de trein je prachtige uitzichten biedt op het landschap in de omgeving, maar ook omdat deze treinroute vele jaren geleden nog gebruikt werd door gevangenen. Zij moesten iedere dag met de trein vanuit de gevangenis naar de bossen, waar ze moesten werken.

Vliegtuig

Ushuaia heeft ook een vliegveld, maar hier komen alleen nationale vluchten aan. Je kunt wel met het vliegtuig naar de stad, maar dan moet je wel vanuit een andere stad in Argentinië vliegen. Ook moet je er rekening mee houden dat er niet veel vluchten naar Ushuaia worden georganiseerd.

TIP ♥ bij Skyscanner boek je voordelige binnenlandse vluchten.

Bus

Je hoeft niet te zoeken naar een busstation want die is er niet. Vraag bij je accommodatie of de Tourist Office naar vertrektijden en plaatsen waar bussen vetrekken. TASQA en Tecni-Austral hebben meerdere bussen per dag rijden naar Rio Grande (100 peso) en Rio Gallegos (450 peso). Andere opties zijn Punta Arenas (280 peso) en Puerto Natales (335 peso). Deze bussen rijden echter minder frequent.

Ushuaia

Beste reistijd

Ushuaia kun je het gehele jaar door bezoeken. De Argentijnse zomer, van december tot en met februari, zijn de warmste maanden met temperaturen van 10 tot 15 graden. Reis je buiten de zomer, dan is het belangrijk om je goed aan te kleden en jezelf op deze manier te beschermen tegen de flinke kou van de winter in Ushuaia.

Naar de Zuidpool?

De meeste mensen die naar Ushuaia gaan, doen dit om vanuit dit stadje naar de Zuidpool te gaan. Wil jij ook een boot naar de Zuidpool nemen? Dat kan, maar alleen in januari of februari. Alleen in deze maanden is de zee namelijk gesmolten, wat betekent dat je er met de boot doorheen kunt om naar de Zuidpool te varen.

Locatie Ushuaia

Wat wij vinden:
  • Zuid-AmerikaExpert
4.6

Samenvatting

Ushuaia is niet zomaar een stad in Argentinië, het is de zuidelijkste stad van de wereld. De stad ligt op Tierra del Fuego (Vuurland), een eiland bij Argentinië. Je bezoekt de stad niet alleen om de prachtige omgeving te zien, maar ook om eventueel een boottocht naar de Zuidpool te organiseren.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder