10 redenen waarom ik van Quito hou

‘Quito is een van de mooiste steden ter wereld’. Dat is wat wij hoorde toen we onze plannen bekend maakte om naar Ecuador te reizen. En geloof mij; daar is niks aan gelogen! Quito is daadwerkelijk een van de mooiste, leukste, meest energieke en veelzijdige steden die ik ooit hebt bezocht. Je hebt soms van die plekken die je enorm verrassen en een onuitwisbare indruk achter laten. Zo’n stad is Quito voor mij.

Maar waarom? Er zijn meer steden die me aanspreken. Zo vond ik Hanoi in Vietnam, of Granada in Nicaragua ook ontzettend leuk. Is deze blog deel ik 10 redenen waarom Quito mijn favoriete stad is. Hopelijk heb je er wat aan 🙂

#1 Het schitterende oude centrum

Quito

Een van de redenen waarom Quito zo hoog staat bij mij is het feit dat Quito bekend staat als een van de mooiste steden van Zuid-Amerika. Zeker de historische wijk van de hoofdstad wordt beschouwd als de grootste en best bewaard gebleven delen in Zuid-Amerika. Dat blijkt ook wel uit het feit dat het is uitgeroepen tot Werelderfgoed. Verspreid over de hele stad liggen schitterende dingen. Denk aan de La Compañía de Jesús, het La Plaza Grande, de Basilica del Voto Nacional of gewoon de gekleurde koloniale huizen.

Quito’s Centro Historico, of historisch centrum, is het hart en de ziel van de stad. De thuisbasis van kleurrijke en gedetailleerde bouwwerken en geplaveide straatjes met bars, restaurants, straatmuzikanten en street food. Het is een plezier om de stad lopend te verkennen. Het is een groot openluchtmuseum! 

#2 Het heerlijke eten

Waarom Quito

Een van de belangrijkste redenen om Quito te bezoeken, is het eten! Of je nu in een van de fancy restaurants eet of een traditioneel gerecht bij een eetkraampje op straat besteld. Je zal niet teleurgesteld worden. Er is hier zo veel, en vooral lekker eten verkrijgbaar dat je elke avond wel wat nieuws kan proberen.

Typische gerechten die je zeker een keer moet proberen zijn locro (aardappelsoep), empanadas, envueltos (maïsdeeg gewikkeld in bladeren) en een verse fruitshake! Je hoeft er niet lang naar te zoeken want door heel de stad liggen verschillende traditionele restaurants.

#3 De indrukwekkende ligging

Quito

Nog een reden waarom Quito zo leuk is, is het feit dat de stad niet alleen oogstrelend mooi is, het ligt ook nog eens op een bizarre locatie. Er zijn weinig steden die zo mooi liggen als deze stad. Je merkt het al als je met de taxi van het vliegveld naar de stad rijdt waar je als een soort Frodo de bergen verkent en uiteindelijk een stad ziet opdoemen. Super indrukwekkend!

Voor de mooiste uitzichten over de stad moet je de TeleferiQo nemen. Deze is niet zo hoog als die in La Paz, maar wel net zo indrukwekkend! Dit is een soort tram die je via de Volcan Pichincha mee neemt naar de top van de Cruz Loma. De top ligt op 4.100 meter hoogte en je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad en omgeving. Je kunt te voet nog verder naar de Rucu Pichincha op 4.680 meter hoogte. Probeer in de vroege morgen te gaan.

TIP ♥ – een ritje in de TeleferiQo kost  $4,50 p.p

#4 Je kan naar het midden van de wereld

Wat veel mensen niet weten is dat Quito de enige hoofdstad ter wereld is die zo dicht bij de zon ligt. Daarnaast is het ook de enige stad waar je met één voet op het noordelijk halfrond en de andere voet op het zuidelijk halfrond kunt staan! Dus.. als je altijd al een keer precies op het midden van de aarde hebt willen staan is Quito the place to be 🙂

Op een uurtje rijden ligt namelijk de Equator Line, waar tevens de naam Ecuador vandaan komt. Je vindt hier een groot monument waar Franse ontdekkingsreizigers de evenaar berekend hebben. Mitad del Mundo betekent ook ‘Midden van de Wereld’. Het is een van de bekendste punten van Ecuador.

#5 Het is er super gezellig

Waarom Quito

Quito is een populaire stad. En bij een populaire stad hoort ook de nodige vermaak. Er zijn verschillende restaurants, cafés, bars en clubs in de wijken La Mariscal, La Floresta, Guápulo en La Carolina. Daar vindt je muziek, lokale en internationale gerechten, feesten en vooral het unieke plezier van Quito!

Het is een leuke stad om andere reizigers te ontmoeten en de stad te verkennen. Zeker in het oude centrum vind je ontzettend veel leuke bars waar je ‘s avonds een dansje kan wagen! Ook een van de redenen waarom Quito zo populair is onder reizigers!

#6 Het is een groot open lucht musem

Quito

Quito barst van de locaties die verhalen vertellen uit zowel verleden als het heden. Het is een groot museum waar je geen kaartje voor hoeft te kopen, maar alleen je ogen open hoeft te houden op straat. De kerken, musea, theaters zijn overal te zien, maar ook tijdelijke en permanente tentoonstellingen, theaterstukken, films en muziekuitvoeringen zijn er in overvloed.

Must-sees zijn het stadsmuseum, het El Alabado House Museum, het wassenbeeldenmuseum, het Sucre Theater, het Contemporary Art Centre en het House of Music. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon door de stad lopen en je eigen gang gaan 🙂

#7 Je kunt er Spaans leren

Waarom Quito

Als er een stad is in Zuid-Amerika waar je goed (en leuk) Spaans kan leren dan is het wel in Quito. Er zijn ontelbaar veel talenscholen waar je lessen kan volgen varierend van een paar uur tot een paar maanden. Het is een leuke manier om in contact te komen met de locals.

Wij hebben zelf geen talencursus gedaan. Als je wel een woordje Spaans wil leren, maar geen cursus wil doen kun je ook gewoon wat locals aanspreken. Ze vinden het geweldig als je samen met hun je Spaans probeert te verbeteren!

#8 Je kan naar de grootste waterval van het land!

San Rafael Falls

Oke, dit heeft niks te maken met waarom Quito mijn favoriete stad is, want om naar de San Rafael Falls te komen, de hoogste waterval van Ecuador, moet je 5 uur in de bus heen en 5 uur in de bus terug. Maar het kan! 🙂 Je bent de hele dag kwijt, maar dan zit je wel in de amazone en je ziet ook nog eens de hoogste waterval van het land.

San Rafael Falls is met een hoogte van 145 meter de grootste waterval van Ecuador. Het is slechts een van de vele natuurwonderen van het prachtige Ecuador. Het bijzondere is dat een waterval van 145 meter in Nederland een unicum zou zijn en de top attractie van het land. De San Rafael Falls staan echter pas een paar jaar op de radar van toeristen in Ecuador. Sterker nog, veel Ecuadorianen kennen het niet eens.

TIP ♥ – check ons blog over de San Rafael Falls met meer info

#9 Het ligt centraal in Ecuador

quilotoa loop

Zodra je landt in Ecuador ga je gelijk naar Quito. In sommige landen is het dan even puzzelen hoe je het beste verder kan reizen vanuit de hoofdstad. Dat is in Ecuador niet het geval. Het land is niet zo groot en Quito dient als verbingspunt voor het hele land.

Quito is de toegangspoort tot Ecuador. Het ligt dichtbij de Pacifische kust, maar ook dicht bij de Andes, de Amazone, de Galapagos eilanden of verschillende hiking tracks zoals de Quilotoa Loop. De meeste plekken zijn allemaal binnen een paar uur te bereiken vanuit Quito. Super makkelijk!

#10 Je kan er met lama's knuffelen 🙂

Quito

Waarom Quito? Je kan er met lama’s knuffelen! Dat moet toch reden genoeg zijn om deze stad te bezoeken 🙂 Deze pluizenbollen zijn samen met hun collegaknuffelaars de alpaca’s ontzettend populair. Ze lopen natuurlijk niet zomaar rond in de stad, maar als je de TeleferiQo neem richting de Volcan Pichincha heb je kans om locals met lama’s tegen te komen.

Als je netjes vraagt of je even met de lama op de foto mag vinden ze dat vaak geen probleem!

Stel hieronder jouw vraag. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.