Reizen in Patagonië

Patagonië wordt vaak beschreven als een van de mooiste plekken ter wereld. Hoewel dat natuurlijk altijd een persoonlijke kwestie is, begrijpen we zeker waarom deze regio zo wordt omschreven. Deze plek in het zuiden van Argentinië en Chili is gezegend met adembenemende uitzichten, kilometers lange wandelpaden, met sneeuw bedekte bergen, gletsjers en meren in alle kleuren.

De beste tips voor Patagonië

Patagonië is een onvergetelijke bestemming en een must voor iedereen die Argentinië (en Chili) wil bezoeken. Da arom hebben wij onze beste tips voor Patagonië op een rij gezet!

patagonie

De natuur in Patagonië

10x de mooiste plekken om te bezoeken

Zoals gezegd is dit een van de mooiste plekken om te bezoeken in Zuid-Amerika. Maar waar begin je? Patagonië is een gigantisch gebied en het ligt ook nog eens in twee landen. Je hebt het Chileense gedeelte en het Argentijnse gedeelte. Toch kun je vrij makkelijk de mooiste bezienswaardigheden hier bezoeken.

#1 Bezoek de meest zuidelijke stad ter wereld

Als je altijd al naar het meest zuidelijke puntje ter wereld hebt willen reizen, zit je in Ushuaia goed. Dit stadje staat namelijk bekend als de zuidelijkste stad van deze planeet. Het is daarom ook een van de steden die mensen bezoeken om hun reis naar Patagonië te beginnen.

Hoewel het een van de belangrijkste tips voor Patagonië is, is Ushuaia niet heel erg bijzonder. Het is vooral de afgelegen ligging, het betoverende landschap en het feit dat je vanaf hier veel plekken kunt bezoeken dat deze stad bijzonder maakt.

TIP ♥ – meer weten over deze stad? Check dan onze pagina over Ushuaia

#2 Spot walvissen in Puerto Madryn

Een van de beste tips voor Patagonië? Ga walvissen spotten. De walvis is een van de meest gespotte beesten die je in Patagonië kunt zien. De beste plek om deze gigantische dieren te kunnen zien is de stad Puerto Madryn in het Zuidoosten van Argentinië.

De beschutte Golfo Nuevo baai is de perfecte broedplaats voor deze bijzondere zoogdieren. Als je hier tussen juni en december komt heb je misschien het geluk om de walvissen te spotten want dit is namelijk het paarseizoen. Tours vertrekken regelmatig vanuit de stad en duren een uur tot twee uur.

Tips voor Patagonie

Walvissen in Puerto Madryn

#3 Doe een van de hikes

Een van de beste tips voor Patagonië; ga wandelen! Er zijn ontelbaar veel wandelpaden, trektochten of bergen die je kunt belopen of beklimmen. Patagonië staat bekend om de indrukwekkende natuur met gigantische bergketens, steppen en gletsjers en er is geen betere manier om dat te ontdekken dan te voet.

Een paar van de beste plekken om te hiken zijn Cerro Torre, Fitz Roy en de bekende Mirador Los Condores in de buurt van El Chalten. Bij Mirador Los Condore heb je het beste zicht op de regio. Deze uitzichtpunten zijn gemakkelijk te bereiken (een uurtje lopen), dus perfect voor een ‘luie’ dag.

TIP ♥ – in El Chalten vind je genoeg touroperators die tours aanbieden. Een dagtour kost je zo’n €100 tot €150 p.p. Een 2-daagse tour kost al snel €450 p.p.

#4 Verken de schoonheid van Bariloche en de zeven meren

Bariloche is een droomplek in de bergen van Patagonië. Beroemd om zijn chocolade, maar nog meer vanwege de indrukwekkende natuur met besneeuwde bergtoppen (je kunt hier goed skiën) en de vele meren.

Bariloche is een must-see tijdens elke reis naar Patagonië, ongeacht je voorkeur voor steden. Huur een auto en verken de regio op je eigen tempo en verken de bergen, de  gletsjermeren en natuurlijk het stadje zelf. Je hebt hier fantastische uitzichten en in de buurt zijn veel trektochten ten doen.

TIP ♥ – met Chalten Travel kun je van Bariloche naar El Chalten reizen (november t/m april). De reis kost je 640 peso, dat is zo’n€38. Je doet er 2 dagen over, onderweg stop je namelijk in andere, leuke plekken.

#5 Bewonder de immense bergen

Eén ding in het bijzonder waarvoor reizigers naar Patagonië komen zijn de bergen. Het is onmogelijk om Patagonia te bezoeken zonder één van de gigantischer bergtoppen van het Andes-gebergte te spotten. Het is dan ook een van de beste tips voor Patagonië.

Deze imposante bergketen herbergt enkele van ‘s werelds meest indrukwekkende toppen, met Mount Fitz Roy natuurlijk als de bekendste. Maar je hebt natuurlijk ook nog Glaciares National Park (daarover later meer) of het bekende Tierra del Fuego.

Ga naar Chili

Argentinië deelt Patagonië met Chili en ook daar liggen indrukwekkende bergen. Zo heb je nog Torres del Paine Nationaal Park in Chili. Dit gebied staat bekend om de schitterende bergen en de spectaculaire uitzichten. Een ander bekend punt is het Cerro Castillo National Reserve, dat enkele van de beste wandelroutes in de omgeving biedt.

TIP ♥ – de 45 kilometer lange hike van de Cerro Castillo kan vier tot vijf dagen duren, maar is een van de mooiste hikes ter wereld!

Argentinie El Chalten

Tips voor Patagonië – ga wandelen

Bariloche

Tips voor Patagonië – Bezoek Bariloche!

Patagonie

Cerro Castillo

#6 Spot pinguïns in Punta Tombo

Als je pinguïns wil zien kun je naar de dierentuin gaan, maar het is natuurlijk veel leuker om ze in het echt te zien. Patagonië is een van de betere plekken om deze grappige beestjes te spotten en dan met name op het schiereiland van Punta Tombo. Deze strook met grind en zand herbergt de grootste kolonie Magelhaenpinguïns in Zuid-Amerika.

Elk jaar komen hier meer dan anderhalf miljoen pinguïns samen om te broeden. Ze komen in september aan vanuit Brazilië en blijven tot april. Er is een uitkijkplatform van waar je deze beestjes kunt spotten, maar je kunt ook het strand op wandelen. Kom niet te dicht in de buurt van de pinguïns. Het blijven wilde dieren.

#7 Rij (een deel van) de Carretera Austral

Een van de beste tips voor Patagonië is het afleggen van de Carretera Austral. Of eigenlijk een deel ervan, want de hele route is zo’n 1.240 kilometer, net is te ver voor een vakantie van drie weken 🙂 De route loopt van Puerto Montt, een havenstad in het merengebied van Chili, naar Villa O’Higgins in het zuiden van Chili, tegen de grens met Argentinië.

Deze route voert je langs een aantal ongelooflijke plaatsen, die allemaal dunbevolkt zijn. Zo zie je onderweg weelderige bossen, prachtige fjorden, imposante bergen, kronkelende wegen, torenhoge vulkanen en wilde rivieren. Gelukkig is het ook mogelijk om een deel van de route af te leggen! Een absolute aanrader!

TIP ♥ – hele fanatieke reizigers kunnen ook op de fiets springen. Dit is namelijk een van de bekendste fietsroutes ter wereld!

#8 Ga het water op

De fjorden van Patagonië zijn werkelijk schitterend. Wij hebben het geluk gehad om er een paar te mogen aanschouwen in zowel Noorwegen, Nieuw-Zeeland als Patagonië en we kunnen stellen dat fjorden onwerkelijk mooi zijn, waar je ze ook bekijkt. Die in Patagonië zijn helemaal bijzonder omdat je vanaf hier ook nog gigantische gletsjers kunt zien (daarover later meer).

Maar er is natuurlijk geen betere manier om de fjorden te verkennen dan door de rivieren en lagunes te cruisen en dicht bij de gigantische (ze zijn echt groot) gletsjers te komen? Dat kan op verschillende manieren. Je kunt met een boot het water op, maar je kunt er ook zelf heen kajakken en in alle rust genieten van het natuurgeweld hier. De bekendste gletsjer is natuurlijk de Perito Moreno.

TIP ♥ – alle hotels en hostels in El Calafate en El Chalten bieden tours aan die zowel een boottocht als het bezoekerscentrum omvatten.

Tips voor Patagonie

Carretera Austral

Tips voor Patagonie

Carretera Austral

el calafate

De gletsjers van Patagonie 

#9 Bezoek de Marble Caves

Deze marmeren grotten boven General Carrera Lake maakte in een klap de stad Puerto Río Tranquilo beroemd. Het is namelijk een bijzondere plek.

Deze grooten zijn uitgehouwen door het helderblauwe meerwater en sommige zijn groot genoeg om er met een boot doorheen te varen, waardoor je de indrukwekkende grotformaties van dicht bij kunt zien. De grotten hebben een mooie witte en grijze kleur.

TIP ♥ – de rondvaart duurt ongeveer een uur en kost ongeveer $20 per persoon.

#10 Loop de Ruta 40

Naast de Carretera Austral in Chili heb je nog een bijzondere route; de Ruta 40. Dit is de langste weg van Argentinië. Net buiten El Chalten kun je een lange wandeling beginnen en zo ver lopen als je zelf wil. De beroemde Ruta 40 biedt je uitzicht op de bekende Fitz Roy (de hoogste berg), de Cerro Torre en nog veel meer bergketens.

Het is een goede plek voor een foto, zeker met de weg in het midden. Het is een bekende plek voor reizigers omdat je vanaf hier de hele beroemde bergketen in één keer kunt bekijken. Het uitzicht wordt beter naarmate je verder rijdt, dus huur een fiets of rij met de auto zo ver als je kunt.

#11 Ga naar Tierra del Fuego

Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze het einde van de wereld hebben gezien. Tierra del Fuego, ook wel Vuurland, is het dichtstbijzijnde punt van Antarctica, een bijzondere plek om te bezoeken. Er zijn namelijk geen plekken op aarde waar je dichterbij Antarctica kunt komen dan hier.

Hier vindt je een van de meest ongerepte en adembenemende natuurgebieden op deze planeet. Totaal afgesloten van de buitenwereld zonder telefoonontvangst. Hier voel je je één met de natuur en val je van het ene wauw-moment in het andere. Er is hier ontzettend veel te doen en vooral te zien.

TIP ♥ – meer weten? Bekijk dan onze pagina over Tiera del Fuego

Tips voor Patagonie

De Marble Caves

Patagonie

Delen van de Ruta 40

Tierra del Fuego

Tiera del Fuego

De mooiste gletsjers

Een van de beste tips voor Patagonië is dat je minimaal een van de vele gletsjers moet bezoeken. Er liggen hier ontzettend veel gletsjers die je op allerlei manieren kunt bewonderen. Of je er nu een uurtje over heen wandelt, je met een helikopter laat afzetten of een meerdaagse wandeling maakt. Het kan allemaal. Dit zijn de belangrijkste.

#1 Glaciares National Park

Het Argentijnse deel van Patagonië is de thuisbasis van het Glaciares National Park, waar je een van de grootste en belangrijkste bezienswaardigheden van het land vindt; de gigantische Perito Moreno gletsjer. Eigenlijk bestaat dit ijsveld in totaal uit 48 gletsjers, dus je kunt kiezen. Bijzonder genoeg is het een van de weinige gletsjers in de wereld die nog steeds groeit, terwijl velen zich terugtrekken als gevolg van klimaatverandering.

TIP ♥ – meer over deze gletsjer vind je op de pagina Glaciares National Park

#2 Grey Glacier

De Gray Glacier is een van Torres del Paine’s grootste gletsjers, die je van dichtbij kunt bekijken, per boot of te voet. Gewapend met een ijsbijl en een harnas klim je omhoog op deze geltsjer die 6 kilometer breed is en meer dan 30 meter hoog.

#3 Queulat National Park

Met groene bossen, met sneeuw bedekte bergen en ijzige gletsjers is Queulat National Park in Chili een populaire plek voor reizigers. De grootste gletsjer die hier te vinden is, is de bijzondere hangende gletsjer (zie foto) op een indrukwekkende hoogte van 1889 meter tussen twee toppen van het Andesgebergte.

TIP ♥ – Queulat National Park ligt 22 kilometer buiten de stad Puyuhuapi en kost ongeveer $6

Patagonie

Tips voor Patagonië – de hangende gletsjer van Queulat

#4 Cerro Castillo

Een van de dingen die Cerro (zwart) Castillo zo bijzonder maakt is het gletsjermeer. Dit meer is zo blauw dat het direct opvalt. De combinatie van de zwarte rots, de witte gletsjer en het helderblauwe meer zij vrij unieke in vergelijking met andere beroemde plekken in Patagonië.

Het is mogelijk om het meer, en de gletsjer, op eigen gelegenheid te bezoeken en je kunt er vrij makkelijk zelf rondwandelen.

#5 De O’Higgins Glacier

Villa O’Higgins is de laatste stad op de route van de Carretera Austral. Vanaf hier kun je op een boot stappen en naar de O’Higgins-gletsjer varen in Chili. Officieel de meest afgelegen grenspost in Chili. Het is een bijzondere plek om te bezoeken dicht bij de grens met Argentinië.

Een bijzonder kenmerk van deze gletsjer is dat deze niet zo vaak wordt bezocht als de Gray Glacier of Perito Moreno in het zuiden, dus er is voldoende ruimte op de boot. De gletsjer is meer dan 300 meter lang en de boot biedt een kans om dichtbij te komen. 

TIP ♥ – vanaf Villa O’Higgins kun je lopend de grens overteken met Argentinië.

Patagonie

O’Higgins gletsjer

Tips voor een bezoek

Tips voor een bezoek aan Patagonië is nogal algemeen aangezien iedereen een ander doel heeft. De een komt hier weken lang door de natuur wandelen, de ander bezoekt de gletsjers en weer de ander rijdt, of vaart van Chili naar Argentinië of andersom. Wat je ook doet, neem de volgende tips voor Patagonië in ogenschouw

#1 Neem de juiste kleding mee!

Hoewel je hier in de zomer (december tot en met maart) prima temperaturen kunt verwachten moet je geen tropische temperaturen verwachten zoals in bijvoorbeeld Indonesië. In de zomer is het hier ook ‘slechts’ 15 graden en in de nacht kan het nog frisser worden. Zeker als je de bergen in gaat.

Als je gaat hiken neem dan genoeg ‘gear’ mee. Denk aan tent, rugzak, wandelschoenen, stokken, kookgerij, goede kleding, eten, etc. Je kunt deze spullen allemaal in Argentinië en Chili kopen, maar daar betaal je er uiteraard wel de hoofdprijs voor.

TIP ♥ – een van de beste tips voor Patagonië; neem in ieder geval een windjack en een regenjas mee!

#2 Ga wandelen

De natuur in Patagonië is overweldigend. De beste manier om de natuur hier te verkennen is te voet. Er zijn ontelbaar veel wandelroutes te vinden varierend van een uur tot een paar dagen. Je kunt op eigen gelegenheid lopen, maar ook met tours of groepen. De bekendste wandelroute hier is natuurlijk de W-Trek in Torres del Paine in Chili.

TIP ♥ –  reserveer je accommodatie als je gaat wandelen. Er is accommodatie rondom de wandelroutes, maar deze moet je wel reserveren.

#3 Neem cash mee!

Je zit hier letterlijk aan het eind van de wereld en hoewel er plekken zijn waar je kunt pinnen raden we aan om genoeg cash mee te nemen. Veel winkeltjes accepteren alleen cash en als je daar staat met alleen je pinpas uit Nederland kan dat nog wel eens problemen opleveren.

#4 Geld besparen? Ga liften

Een veel geziene manier van rondreizen in Patagonië is hiken. Een auto huren of het reizen met de bus kan best prijzig zijn gezien de grote afstanden die je moet afleggen. Als je niet aan een tijdsschema gebonden bent probeer dan te liften. Veel locals nemen reizigers graag mee!

#5 Reis niet alleen over land

Reis in Patagonië niet alleen over land. De bussen en wegen zijn allemaal goed, maar het is ook leuk om met de boot te reizen. Met de boot kun je op plekken komen waar je lopend of met de bus/auto niet kunt komen. Denk aan afgelegen fjorden en meren.

TIP ♥ – de Carretera Austral kun je ook met de boot afleggen. Het kost $148 p.p. voor degene die met een auto reizen. Check Navimag Ferry voor meer info

Beste reistijd

Als je het hebt over de beste tips voor Patagonië, mag de reistijd natuurlijk niet ontbreken. De beste tijd om Patagonië te bezoeken is tijdens de piekmaanden van december tot en met maart, maar het is een gigantisch gebied en het kan verschillen per regio. Hier een kleine uitleg over de beste maanden.

Zomer (december t/m maart)

De zomer is de warmste tijd van het jaar, met gemiddelde temperaturen van 15°C, maar het is ook de tijd van het jaar waarin de beruchte wind van Patagonië het sterkst is. Je moet wel rekenen op, koele maar nachten en een kans op regen. Qua landschap is dit de mooiste tijd aangezien alles in bloei staat. Je hebt een grote kans om dieren in het wild te zien, maar de grote menigten kunnen sommige soorten (zoals poema’s) in meer afgelegen gebieden van het park wegjagen. Lucht is overwegend helder met goed zicht overdag en ‘s nachts.

Herfst (maart t/m mei)

In de herfst wordt het koud, met koele dagen en een goede kans op regen en sneeuw later in het seizoen. Het voordeel is dat de bossen helemaal verkleuren. Een prachtig gezicht in combinatie met de besneeuwde bergtoppen en blauwe meren. Daarnaast is het minder druk en liggen de prijzen lager.

Winter (juni t/m september)

In de winter is het landschap bedekt met sneeuw en ijs, en volledig uitgestorven aangezien veel reizigers te te koud vinden. Je hebt mogelijkheid van sneeuwstormen en slecht zicht, onvoorspelbaar weer, en koude temperaturen tussen de 0°C en 5°C. Hoewel het niet de meest ideale tijd is om Patagonië te bezoeken is het landschap wel erg mooi. Een beetje sprookjesachtig. Prijzen liggen op het laagste punt.

Tips voor Patagonie
patagonie
el chalten

Natuur in de buurt van El Chalten

De beste plek om te verblijven

Wat de beste plek is om te overnachten ligt een beetje aan je route en de plekken die je wel of niet wil zien. We kunnen je wel de leukste plekken voorschotelen zodat je zelf kunt kiezen waar je verblijft.

El Chalten

Een van de beste plaatsen in Patagonië is El Chalten. Of je nu eenvoudige dagtrips of lange tochten wil maken, wil kajakken of wandelen of feesten. De meeste reizigers die Patagonië bezoeken doen dat vanuit het kleine, schitterend gelegen, El Chalten. Breng een paar dagen door en ontdek de rijkdom aan wandelpaden, watervallen, bossen en meren in het gebied.

TIP ♥ – meer over dit dorpje lees je op de pagina El Chalten

El Calafate

De belangrijkste reden om El Calafate te bezoeken is omdat het de toegangspoort tot het bekende Glaciares National Park is met de wereldberoemde Glaciar Perito Moreno gletsjer. El Calafate is nog steeds maar een klein dorpje, maar het is wel een van de meest bezochte toeristische bestemmingen van Argentinië. Hoewel 99% hier komt vanwege Glaciares National Park is er in het dorpje ook nog wel wat te doen.

TIP ♥ – meer over dit dorpje lees je op de pagina El Calafate

El Bolson

Een van de beste tips voor Patagonië is het stadje El Bolson. Dit ligt een stuk noordelijker dan bovenstaande plaatsen en is dus ideaal voor het verkennen van noord Patagonië. Het ligt ook dicht bij Puerto Montt in Chili, het beginpunt van de Carratera Austral. Het is een schilderachtig bergstadje op 120 kilometer ten zuiden van Bariloche. De lokale economie die gedijt op het toerisme, maar het is niet overhyped door toerisme. Het is een charmant stadje en de perfecte toevluchtsoord voor iedereen die de stad wil ontvluchten en zich wil terugtrekken in de natuur.

Ushuaia

Ushuaia is niet zomaar een stad in Argentinië, het is de zuidelijkste stad van de wereld. De stad ligt op Tierra del Fuego (Vuurland), een eiland bij Argentinië. Je bezoekt de stad niet alleen om de prachtige omgeving te zien, maar ook om eventueel een boottocht naar de Zuidpool te organiseren. Overigens kan dit niet het gehele jaar door, maar alleen als het meer van Ushuaia naar de Zuidpool niet helemaal dichtgevroren is. 

TIP ♥ – meer over dit dorpje lees je op de pagina Ushuaia

El Chalten

Tips voor Patagonië  – overnacht in El Chalten

Reacties

1
 1. Inge Meganck

  Hallo,
  Ziet er een schitterende bestemming g uit!
  Kan je me prijs geven bij benadering voor max.19,20 dagen?
  Vluchten,hotels inbegrepen,dus globaal.
  Alvast dank!
  Groetjes
  Inge Meganck

  Beantwoorden

Stel hieronder jouw vraag. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.