10 Tips voor Alleen Reizen in Zuid-Amerika

Veel mensen die naar Zuid-Amerika trekken om hier een tijdje rond te reizen, doen dit in hun eentje. Het is misschien spannend om alleen rond te reizen in Zuid-Amerika, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen, tips en adviezen is dit absoluut niet eng. Sterker nog, je kunt in je eentje een geweldige reis maken door Zuid-Amerika, die je nooit zal vergeten.

In dit artikel geven we 10 tips voor alleen reizen in Zuid Amerika. Ga jij alleen rondreizen door Zuid-Amerika en houd je onderstaande tips goed in je achterhoofd, dan weten we zeker dat jij een droomreis tegemoet gaat!

TIP 1 🌎   Overnacht in een hostel (dorm)

Een van de beste tips die we je kunnen geven over alleen reizen in Zuid Amerika is dat je het beste kunt overnachten in hostels. Hostels zijn populair onder backpackers en veel reizigers die alleen reizen slapen in hostels, en dan met name in dorms. Dorms zijn gedeelde slaapzalen waar je binnen no-time contact hebt met andere solo reizigers!

TIP ♥ – probeer je eerste nacht in Zuid-Amerika te reserveren. Zo hoef je niet na een lange reis niet te zoeken naar accommodatie.

TIP 2 🌎  Boek regelmatig een tour

Alleen reizen in Zuid Amerika betekent natuurlijk niet dat je altijd alleen hoeft te zijn. Een leuke manier om andere reizigers te leren kennen is door georganiseerde groepstours te boeken. Die zijn niet alleen leuk, maar brengen je ook in contact met andere backpackers. Door regelmatig op excursie te gaan, ontmoet je vanzelf leuke mensen. Overal zijn er tours te boeken!

Ciudad Perdida

Onze 4-daagse groepstour naar Ciudad Perdida in Colombia

TIP 3 🌎  Zeg zo veel mogelijk JA!

Als je alleen reist, ontmoet je vanzelf allerlei leuke mensen. Hier kun je vervolgens enkele uren, enkele dagen of zelfs enkele weken mee optrekken. Maar als je ze wil ontmoeten, moet je je hier wel voor openstellen. Dat kan in het begin best eng zijn, vooral omdat je die mensen niet kent. Probeer daarom zo veel mogelijk JA te zeggen op vragen van andere backpackers, ook al heb je er op dat moment niet zo’n zin in! Als je mensen wil ontmoeten zul je er ook iets voor moeten doen 🙂 Uiteraard tot op zekere hoogte!

TIP 4 🌎  Ken jezelf

Een van de beste tips over alleen reizen in Zuid Amerika is dat je weet wat je wil. Je leert jezelf kennen op reis, maar ook voor ‘de’ reis ken je jezelf hopelijk goed genoeg om te beslissen wat je wel en niet wil. Ben je een sociaal persoon die overal bij wil zijn? Zorg dan dat je een woordje Spaans spreekt. Hou je van hiken? Ga dan naar Chili of Argentinië en niet naar bijv. Bolivia waar dat een stuk minder is.

Ben je een introvert persoon, ga dan naar levendige steden. Die zijn perfect om mensen te ontmoeten. Maar het heeft ook een andere kant. Hou je totaal niet van lopen? Stem dan niet in met een hike over de Inca Trail. Doe wat jij het liefste wil!

La Paz

Als jij niet van grote hoogtes houdt moet je niet over de Death Road in La Paz gaan fietsen. 

TIP 5 🌎  Houd het thuisfront op de hoogte

Jij bent niet de enige die het alleen reizen in Zuid Amerika spannend vindt. Ook je thuisfront vindt het spannend dat jij alleen door Zuid-Amerika trekt. Door hen goed op de hoogte te houden van je locatie, de dingen die je doet en de mensen met wie je bent, kun je hen een beetje gerust stellen. Laat je dagenlang niets horen, dan zorg je voor onnodige stress bij het thuisfront en uiteindelijk bij jezelf!

TIP 6 🌎  Leer om alleen te kunnen zijn

Alleen zijn voor een lange tijd kan ontmoedigend zijn, maar ga er gewoon in mee. Alleen zijn is nooit erg, misschien leer je er nog wel wat van. En er hangt ook een soort taboe over alleen reizen. Mensen vinden het vaak gek, of vreemd. Maar geloof me, soms is er niks zo lekker dan gewoon je eigen weg te gaan.

Het zal je verbazen hoe weinig je eigenlijk alleen bent. Zo reisde ik ooit alleen in Tokyo (geen Zuid-Amerika, I know 🙂 ), maar ik ben er geen moment alleen geweest. Ik heb op een gegeven moment zelfs mensen afgezegd omdat ik gewoon even alleen van de stad en de mensen wilde genieten!

Cocoravallei

Heerlijk alleen in de Cocoravallei!

TIP 7 🌎  Ga in de avond niet alleen op stap

Alleen reizen in Zuid Amerika is niet eng, maar het is ook zeker niet overal veilig. We raden je aan in de avond niet alleen op stap te gaan, ook niet in de grote steden. Zeker voor vrouwelijke backpackers is het niet verstandig in het donker alleen op pad te gaan.

Dat is niet om je bang te maken, in tegendeel. Maar in steden als bijvoorbeeld Bogota of La Paz hebben we ‘s nachts gelopen en hier voel je je toch iets minder veilig dan thuis. Zorg daarom dat je altijd met een reisgenootje naar je accommodatie gaat of neem een taxi.

TIP 8 🌎  Laat dure spullen thuis

Dan hebben we niet het over je smartphone, want wij snappen ook dat je echt niet zonder je smartphone op reis gaat 😉 Een camera neemt ook iedereen mee, en terecht. Zelfs sleep ik altijd mijn laptop mee vanwege onze reiswebsite(s). Maar (dure) spullen, zoals bijvoorbeeld dure ringen, armbanden, kettingen en horloges, kun je beter thuis te laten als je alleen naar Zuid-Amerika gaat. Dure kleding en/of sieraden is als een signaal voor dieven

TIP ♥ – en je dure apparaten dan? Wij nemen vaak een oude telefoon mee. Als we s’avonds op stap gaan laten we alles in het hostel achter (laptop, camera’s en onze telefoons). Het enige dat we meenemen is een oude telefoon met lokale simkaart en cash. Mocht je overvallen worden hoef je niks te missen!

Alleen reizen in Zuid Amerika

TIP 9 🌎  Zorg voor offline vermaak

Tegenwoordig hebben we al ons vermaak bij ons in onze telefoon, laptop of tablet. Helemaal top… zolang je stroom en internet hebt 🙂 Ga je alleen reizen in Zuid Amerika? Dan wil je ook andere reizigers leren kennen, en dat gaat een stuk moeilijker als je de hele dag met je neus in je telefoon zit. Zorg daarom voor offline vermaakt.

Er is helemaal niks mis met een filmpje kijken op je hotelkamer, of het nieuws checken op je telefoon. Ik doe het ook zo vaak. Maar ik neem ook altijd spelkaarten mee, zorg dat ik een magazine of een boek bij me heb. Als ik dan offline ben heb ik in ieder geval wat te doen.

TIP 10 🌎  Probeer zo veel mogelijk te genieten

De belangrijkste tip over alleen reizen in Zuid Amerika die we je kunnen geven is dat je vooral moet genieten! Reizen is best spannend, je zult momenten krijgen waar je even niet weet wat je moet doen, misschien wil je wel naar huis. Wat er ook gebeurt… zorg er voor dat je geniet!

Een reis of vakantie maak je misschien niet ieder jaar, het is zonde om je reis te laten verpesten door te zitten mokken over het feit dat je een dag alleen bent. We kunnen je garanderen dat je andere mensen gaat ontmoeten end at je een geweldige tijd tegemoet gaat. En zo niet? Dan ga je gewoon naar huis.. dat is geen schande!

Quito

Stel hieronder jouw vraag. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.