Boottocht Colombia ➜ Panama via San Blas

Een van de mooiste reizen die je in Midden- en Zuid-Amerika kunt maken is de boottocht Colombia naar Panama via de San Blas eilanden. Je kunt de boottocht ook andersom doen, van Panama naar Colombia. De route Colombia – Panama is echter populairder. Je kunt namelijk niet (of heel moeilijk) van Colombia naar Panama over land. En laten we eerlijk zijn, wat is er nu mooier dan in een zeilboot 5 dagen op zee door te brengen tussen schitterende tropische eilanden en kristal helder zeewater?

De boottocht Colombia naar Panama

De zeiltocht brengt je in 5 dagen van Cartagena in Colombia naar Puerto Lindo in Panama. Onderweg breng je een aantal dagen door rondom de San Blas eilanden. Het is een schitterende zeiltocht. Je vaart langs tropische eilanden op een boot met andere reizigers. De San Blas eilanden zijn in totaal 378 eilandjes dus je ziet genoeg! Er zijn maar 40 van die eilanden bewoond waardoor je grotendeels langs onbewoonde tropische paradijsjes vaart.

5 dagen varen

De meeste tours zijn 5 dagen (4 nachten). Je hebt ook tours van 2 of 3 dagen, maar de beste manier om alle te zien is om 5 dagen te varen. De omgeving waar je vaart is echt oogstrelend. Alles wat je verwacht van een tropisch paradijs vind je tijdens de boottocht Colombia naar Panama. Elk eilandje is gezegend met hagelwitte stranden, turquoise water en wuivenden palmbomen. Op deze pagina vertellen we je alles over de boottocht Colombia naar Panama.

San Blas

Waar boek je zo’n tocht?

Dat kan op verschillende manieren. Er zijn heel wat maatschappijen die een boottocht Colombia naar Panama aanbieden. De een heeft net wat andere boten dan de ander. Je kunt de boottocht het beste online boeken. Deze tocht is best populair en zit daarom snel vol, ondanks de hoge kosten. Je kunt ook naar de haven in Cartagena (Manga) gaan of in Puerto Lindo en Portobello in Panama, maar de kans dat je dan niet mee kan is groter.

Welke maatschappij je kiest zal ongetwijfeld van de prijs afhangen, daar letten we namelijk allemaal op. Een 5-daagse tocht kost zo’n $550 per persoon. Goedkoper betekent niet altijd duurder, en duurder niet altijd beter. Vergelijk daarom altijd je opties. Enkele partijen zijn;

Wat kost een boottocht?

De kosten voor een boottocht Colombia naar Panama zijn afhankelijk van de organisatie waar je boekt en het aantal dagen. De prijzen liggen bij de meeste organisaties allemaal gelijk. Het enige verschil is dus de boot. De meeste varen namelijk ook dezelfde route.

TIP –  voor een 5-daagse boottocht Colombia naar Panama via de San Blas eilanden betaal je zo’n $550 per persoon.

Goedkoper ga je het niet vinden. Tenzij je minder dagen gaat. Alleen d  maand december is duurder, dit omdat er dan meer mensen willen gaan i.v.m. kerst en oud & Nieuw. Je kan ook via je accommodatie boeken in Colombia of Panama.

TIP ♥ – alle hierboven genoemde organisaties hebben op hun website een overzicht staan met beschikbare boten per maand. Reserveer je plekje dus via de website! Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

All inclusive

De prijs van $550 (€470) per persoon klikt duur, maar als je na gaat dat een vlucht van Colombia naar panama al snel €200 p.p. kost valt het wel mee. Je vaart immers wel 5 dagen door een tropisch paradijs waarbij overnachten en eten en drinken inbegrepen is. Dit zit er nog meer in de prijs;

 • drie maaltijden per dag en drinken. Alcohol is NIET inbegrepen. Het eten varieert per boot;
 • Snorkel spullen (duiken is verboden in Kuna Yala);
 • Spullen om te vissen (niet op alle boten);
 • Reddingsvesten;
 • Het regelen van al het papierwerk, paspoort stamps etc.
Boottocht Colombia naar Panama

Hoe ziet de route er uit?

De boottocht Colombia naar Panama via de San Blas eilanden is ongeveer 5 dagen. Ongeveer omdat het van de weersomstandigheden af hangt. 99% van de tijd duurt het 5 dagen. Sommige boten eindigen ‘s avonds op 5e dag, anderen in de ochtend van de 6e dag. Je spendeert drie dagen rondom de San Blas eilanden en bregnt twee dagen op zee door. Je bezoekt een deel van de eilanden, alle ruim 350 eilanden bezoeken, is namelijk geen doen.

TIP ♥ – de route hieronder is een voorbeeld. Het kan zijn de organisatie waar jij boekt andere vertrektijden heeft en andere eilanden aan doet.

Dag 1 – Vertrek Cartagena

De avond voor vertrek hebben sommige organisaties een soort bijeenkomst. Hier vertellen ze je over de laatste details voor vetrek zoals tijden, locaties, etc. Ook kun je doorgeven of je speciale wensen hebt qua eten. Dit wordt duidelijk zodra je boekt.

Je vertrekt uit Cartagena in de namiddag of avond. De exacte tijd wordt de dag vóór vetrek door de kapitein bevestigd. Tijden zijn nooit hetzelfde omdat het afhankelijk van het weer. De meeste boten liggen rondom Getsemani.

TIP –  alcohol en snacks zijn NIET inbegrepen. Doe de avond voor vertrek nog even boodschappen als je dit mee wil nemen.

Dag 2 – varen richting San Blas

De tweede dag begint gelijk goed. De boot vaart ‘s nachts door waardoor je de volgende dag wakker wordt op zee. Er is geen betere manier om wakker te worden door het geluid van de golven omringd door een schitterende zee. Afhankelijk van het weer en de stromingen, kom je ‘s avonds in San Blas aan. Hier breng je de nacht door voor de kust.

San Blas
Dag 3 – Volledige dag bij San Blas

Nadat je de tweede dag de hele dag op zee doorbrengt op weg naar de San Blas eilanden is de derde dag alleen rondom San Blas. Waar je precies aan legt of de dag doorbrengt is verschillend per organisaties, maar je komt waarschijnlijk in de meer afgelegen gebieden van de San Blas eilanden.

Dag 4 – Volledige dag bij San Blas

Ook dag vier breng je door rondom de San Blas eilanden. Uiteraard ga je wel naar een andere eilanden. Tijdens zowel dag drie en vier krijg je de kans om te snorkelen en kun je ook aan land op sommige eilanden.

Dag 5 of 6 – Varen richting Puerto Lindo

Dag 5 is de laatste dag in San Blas voordat je richting Puerto Lindo vaart. Afhankelijk van waar je de tour hebt geboekt bezoek je nog een of twee verschillende locaties voordat je naar Panama gaat. Je kan dus op dag 5 in de avond of dag 6 in de ochtend aankomen.

Wanneer is de beste tijd?

De beste reistijd voor Colombia zijn de maanden december tot en met maart. Dat betekent blauwe luchten en mooi weer. Vreemd genoeg is dit ook het winderige seizoen (november tot en met april). De zee daarom erg wild worden. Dat maakt voor de boottocht Colombia naar Panama via de San Blas eilanden niet zo veel uit, aangezien je met de wind mee vaart.

Sommige boten uit Panama kiezen ervoor om naar Sapzurro / Capurgana te gaan op weg naar Cartagena. Je kunt dan onderweg uitstappen als het je te gek wordt. Kort samengevat;

 • december tot en met maart ➜ hoogseizoen, maar veel wind en ruige zee
 • maart tot en met november ➜ regenseizoen, maar aangename tijd om te varen met een rustige zee en minder wind

TIP –  reserveer je boottocht van tevoren! Dit is echt belangrijk als je op een bepaalde dag weg wil. Je kunt naar de haven gaan, maar de kans dat je dan op korte termijn mee kunt is erg klein!

San Blas

Wat moet je meenemen?

De kans is groot dat je hele backpack meeneemt omdat je je reis vervolgt in Panama of Colombia. Dat betekent niet dat je eindeloos spullen kunt meenemen. Veel organisaties hebben een policy dat je één grote backpack en één kleine day pack mee kunt nemen. We raden aan om het volgende mee te nemen;

 • zomerkleding voor 4-5 dagen;
 • zaklamp (de boot is niet verlicht);
 • zwemkleding;
 • een vest of jas;
 • zonnebrand!;
 • medicatie tegen zeeziekte;
 • camera en oplader;
 • toiletartikelen;
 • handdoek.

Zorg er daarnaast voor dat je een regenhoes hebt voor je backpack! Het kan wel eens nat worden in de boot. Daarnaast is een drybag geen overbodige luxe. Wij hadden er een bij ons voor de camera, telefoons en electronica. Nog nooit zo blij mee geweest!

TIP ♥ – neem genoeg cash mee (US dollars)!

Reacties

1
 1. Resi

  Wij willen graag van cartegena naar san blas en dan weer terug naar cartegena. Weet iemand of dat mogelijk is?

  Beantwoorden

Stel hieronder jouw vraag. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.