Dataroaming in Zuid-Amerika ➜ Wat kost dat?

Goed nieuws voor alle reizigers! Vanaf 15 juni 2017 betaal je voor dataroaming binnen de Europese Unie (EU) geen extra kosten meer naast je gebruikelijke abonnementskosten. Iedereen kan nu binnen Europa gewoon gebruik maken van het internet van zijn eigen abonnement. Maar… wij hebben het natuurlijk niet over Europa. Want wat als je naar Zuid-Amerika reist? Dan kunnen de kosten wel eens hoog oplopen.

Roamingkosten afgeschaft

Providers mogen elkaar sinds 15 juni geen hoge bedragen meer rekenen voor het gebruik van elkaars netwerk. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Omdat burgers elk jaar miljarden betalen aan internet in het buitenland, liepen de kosten vrij snel hoog op. Maar op dit moment geldt dat alleen nog binnen Europa. Leuk als je twee weken gaat kamperen in Frankrijk, maar wat als je gaat reizen door Zuid-Amerika?

Roaming Zuid Amerika

Bellen

Als je je bundel aan laat staan kunnen de kosten snel oplopen. Zo moesten wij door familieomstandigheden op een dag veel naar huis bellen vanaf Colombia. We zaten in een gebied waar geen WiFi was en geen simkaart te koop was. Resultaat; een rekening van €74,56.

Heb je internet kosten in Zuid-Amerika?

Wanneer je buiten de grenzen van Europa gaat, betaal je gewoon voor het gebruik van internet op je telefoon (roamingkosten). Dus ja, in zuid Amerika heb je kosten voor internetten. Die lopen erg uiteen omdat elk land en provider weer andere regels hebben. Gaat je bijvoorbeeld naar Brazilië, dan betaalt je bij Tele2 €10,- per MB en bij KPN ‘maar’ €2,50. Dat scheelt aanzienlijk! En een MB is niet veel, maar een YouTube filmpje kost je al snel 4 MB per minuut.

TIP – als je je telefoon op Vliegtuigmodus zet, kun je nog steeds WiFi gebruiken. Mits dat aanwezig is natuurlijk

Wat is het alternatief?

Het is verstandig om een databundel aan te schaffen wanneer je naar het buitenland gaat. Veel providers geven een x aantal data voor een vast bepaald bedrag. Daarmee voorkom je onverwachte hoge kosten op je internet rekening. Een aantal andere tips:

 • Gebruik zo veel mogelijk gratis WIFi in de accommodatie. Daarmee kun je bijv. Facetimen of Skypen
 • Koop een locale simkaart. Dat is zo geregeld. Let er wel op dat je een telefoon mee neemt die SIM-vrij is! De meeste verkopers kunnen je helpen met het instellen van je kaartje
 • Gebruik zo min mogelijk apps die veel data gebruiken. Het verbruik van de data kun je meestal bij je instellingen vinden
 • Zet ‘automatisch updaten‘ uit! Dit kost namelijk veel data.

Biedt jouw provider geen bundels aan? Dan betaalt je dit per provider per MB:

Reacties

2
 1. Marieke Waenink

  Hallo,

  Ik ga een reis van 8 maanden maken naar Latijns Amerika. Ik ga naar Cuba (2 maanden), Colombia (1,5 maanden), Dominicaans republiek (1,5 maanden), Puerto Rico (2 Maanden) en Brazilië (3 maanden). Ik zou het lieft unlimited
  internet willen zonder bellen en smsen, maar ik heb echt geen idee waar ik dit zou moeten vinden voor niet te veel geld. Ik hoop dat jullie misschien wat tips en providers voor me hebben. Alvast bedankt.

  Groeten,
  Marieke Waenink

  Beantwoorden

Stel hieronder jouw vraag. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.