Vrijwilligerswerk op de Galapagos Eilanden

Heb je plannen om vrijwilligerswerk te gaan doen, maar ben je er nog niet over uit op welke bestemming? Of ben je – net als ik – ook zo enthousiast geraakt over een van de mooiste plekjes op aarde? Lees dan verder voor mijn persoonlijke ervaringen m.b.t. Vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden.

1. Waarom vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden?

Eigenlijk zou deze vraag niet mogen bestaan. De Galapagos eilanden zijn zo’n gevarieerd en uniek stukje natuur met bijzondere diersoorten die je nergens anders tegen zult komen. Te denken aan de Blue Footed Boobies, Galapagos pelikanen, Galapagos zeehonden, Galapagos haaien etc.

Ik vergelijk deze eilanden vaak met een dierentuin, maar dan een openbare dierentuin. Mens & dier gaan hier werkelijk hand in hand, niet letterlijk… maar figuurlijk. En dan nog is het super bijzonder!

Dit is iets wat je echt met eigen ogen moet aanschouwen om daadwerkelijk te zien hoe prachtig het is om te struikelen over zeehonden op de boulevard, of dat je wilt gaan zitten op een bankje om je ijsje te eten en er geen plaats is omdat Mr. de Zeehond graag een middagdutje wil doen.

TIP ♥ – alles over deze eilanden lees je op onze pagina over de Galapagos eilanden

Vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden

2. Op welke eiland verblijf je?

Elke vorm van vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden bevindt zich op het eiland San Cristobal. Niet het meest toeristische en ook niet het meest rustige eiland, het beste van beide werelden zou je kunnen zeggen. Hier bevindt zich een luchthaven en eigenlijk alle faciliteiten die je nodig hebt.

Te denken aan winkels om kleding, eten, een simkaart en vele andere dingen te kopen, maar ook apotheken en een ziekenhuis. Er is niet heel veel, maar je kunt jezelf voorzien in basisbehoeften, dat is erg prettig als je voor langere tijd verblijft en thuis misschien iets vergeten bent.

TIP  En ja, ik ben een enorme pechvogel, ik werd ziek… Net als in Nederland kan iedereen dit overkomen, dit had niets te maken met de bestemming. En uit ervaring kan ik daarom vertellen dat de ziekenhuizen kwalitatief wat minder goed zijn dan bij ons, maar een Engelssprekende arts, een gratis behandeling en medicijnen is dan weer niet verkeerd toch? 😉

3. Welke projecten worden er aangeboden?

  • Lesgeven op een basis- of middelbare school
  • Kinderdagverblijf
  • Natuurbehoud
  • Sport
  • Administratief

5. Via een organisatie of zelf regelen?

In mijn eerdere blog m.b.t. vrijwilligerswerk heb ik aangegeven dat er 2 keuzes zijn waarvan ik zeker weet dat het prima organisaties zijn: ProjectsAbroad en WorkAway.

Voor vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden zou ik aanraden om toch te kiezen voor de wat duurdere variant waarbij alles al voor je geregeld is. Je zit namelijk ver weg van het vaste land op een eiland waar voornamelijk Spaans wordt gesproken en je eigenlijk alleen echt geaccepteerd wordt als vrijwilliger van de grotere organisatie.

Het is klein en een ons-kent-ons sfeertje, waardoor je als vrijwillger ‘gezien’ wordt door de locals in de positieve zin. Iedereen houdt een oogje in het zeil en helpt je waar nodig.

Galapagos eilanden

6. Wat zijn de kosten?

Een bezoek aan de Galapagos eilanden is over het algemeen niet goedkoop, maar het hoeft ook zeker niet duur te zijn! Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. De kosten liggen veelal wat hoger doordat de gemiddelde toerist voor een korte tijd de eilanden bezoekt. Hoe langer je hier verblijft, hoe lager de kosten.

Als je inwonend bent bij een lokaal gezin, dan worden er 3 maaltijden per dag voor je bereid. Hierdoor ben je geen kosten kwijt aan restaurants of boodschappen. De kosten die het gezin maakt zitten in de pakketprijs.

Als grote Nutella liefhebber heb ik wel een grote (veeeel te dure – 10 euro voor een klein potje) pot nutella gekocht zodat ik daar elke ochtend een broodje mee kon beleggen. Na een week of 4 kwamen de rijst, kip en groenten toch wel mijn neus uit.

TIP ♥ – 1 maand vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden kost ongeveer € 2.000. Dit is exclusief je ticket

TIP – boek hier je ticket naar de Galapagos. Reken op minimaal €1.000!

7. Wat krijg je ervoor terug?

Voldoening, persoonlijke ontwikkeling, liefde van de lokale bevolking, werken in de buitenlucht, bijles geven aan kindjes met uitzicht op zee, veel vrije tijd, weekendjes naar een ander eiland, salsa leren dansen bij de 2-wekelijkse lessen, nieuwe vrienden, mogelijkheid om een nieuwe taal te leren, voor het werk of na het werk naar het strand, werken met kids of werken met fantastische dieren als reuze schildpadden/zeehonden/leguanen etc.

Meer dan genoeg lijkt me 🙂

Vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden

8. Wat voor soort vrijwilligerswerk?

Er zijn vele verschillende projecten waar je kunt gaan werken. De Galapagos eilanden zijn erg in trek vanwege de projecten in natuurbehoud. Logisch natuurlijk met zo’n prachtig landschap en collectie aan bijzondere diersoorten! Deze projecten zijn dan ook wat duurder en worden ontzettend goed begeleid.

Les geven

Mijn vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden was voor de klas staan en les geven in de Engelse taal. Eigen ben ik gewoon ontzettend eigenwijs en heb ik gekozen om iets te doen wat mij niet zo heel goed ligt. Ik dacht dat ik daar als persoon van zou groeien (nu ben ik slechts 1,60 en nog steeds 1,60) maar mijn angst om voor de klas te staan is gelukkig veel minder geworden en ben ik zeker qua kwaliteiten en ervaring gegroeid.

De eerste week vond ik het niet makkelijk en begreep ik mijn eigenwijzigheid niet helemaal, maar met een beetje doorzetten, hele lieve mensen op de bestemming en gewenning ging alles steeds makkelijker. De aanhouder wint!

TIP ♥ – als je het jezelf niet al te moeilijk wilt maken, kies dan vooral iets waar je blij & enthousiast van raakt, zodat je vanaf dag één al kan uitblinken! 😉

9. Een kijkje in mijn dag als lerares Engels op een tropisch eiland

Mijn hoofdproject was het ondersteunen van de Docente Engels op de middelbare school; de San Cristobal High School. De school begint hier al om 7:00 uur ’s morgens om de hitte van het middaguur een beetje te ontvluchten. En omdat het vrijwel altijd mooi weer is en ieder windje welkom wordt geheten, zijn er geen ramen. Ja, wel ramen, maar er zitten geen ruiten in. En zoals wij Nederlanders een auto zonder airco noemen: ARKO – Alle Ramen Kunnen Open! Dat wordt op het eiland wel heel letterlijk genomen…

Met gezonde spanning wandelde ik na mijn heerlijke ontbijtje naar school, en jongens-jongens wat is het dan al warm! Heel attent hadden alle leerlingen uit de klassen speciaal voor mijn komst een brochure in elkaar geknutseld over één van de Galapagos eilanden en een specifieke toeristische trekpleister of bijzondere plek. Eén voor één werden die aan mij gepresenteerd. Ik vond dit meteen een onwijs leuke en relaxte dag. leerde iedereen een beetje kennen.

We trokken er ook op uit, dit kan enkel met behulp van de vrijwilligers. Op naar de haven en hier in het Engels in gesprek met toeristen over de mooiste plekjes en/of diersoorten op eiland. Iedereen doet zo onwijs zijn/haar best! Zo leuk!

Vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden
In de middag

De middagen was ik trouwens vaak vrij. School is tot een uur of 13:00 uur. Daarna stond er altijd een heerlijke warme maaltijd voor me klaar bij het gastgezin. En omdat ik hier toch maar één keer ben en mezelf nuttig wilde maken heb ik mezelf aangemeld om bijles te geven aan kinderen die lastig in de drukke klas kunnen werken.

En zo met uitzicht op zee en schattige kindjes is dat toch een cadeautje?

Vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden

Ohja, en de laatste week vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden heb ik de ouders van alle gastgezinnen die vrijwilligers opvangen een spoedcursus Engels gegeven. Ze waren voornamelijk geïnteresseerd in de basis gesprekken die je met vrijwilligers hebt op de eerste dagen.

Nadat ze deze week les hebben gehad, wilden ze dit graag veel vaker voortzetten! Ik vond het zelf onwijs leuk om deze mensen vrolijk te zien en enthousiast te maken om nieuwe dingen te leren! Dat is toch waar je het voor doet

Vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden

10. Een bliksembezoek aan het project: Natuurbehoud

Mijn huisgenoten in het gastgezin kwamen elke dag thuis met grootse verhalen over het natuurbehoud project en dat had mijn interesse gewekt. Mijn nieuwsgierigheid naar het natuurbehoud project was zo groot, dat ik daar mee heb mogen lopen! Ik was zo blij als een kind.

Er is een opvangcenter voor de Galapagos reuze schildpadden, welke met uitsterven bedreigd worden. De verblijven moesten worden schoongemaakt, eten gekapt met onwijze kapmessen in de overwoekerde natuur, het eten wordt “gevoerd”, de kleine baby’s worden met de hand gevoerd… Stoer, schattig en leuk werk in één!

Andere werkzaamheden bij het natuurbehoud project zijn o.a. het tellen van de zeehonden/leguanen/vogels etc. Zo proberen ze de populatie in de gaten te houden en bijvoorbeeld te checken op zieke dieren. Ook wordt er veel gewerkt om de geïmporteerde plantensoorten te verwijderen. Zo is er een agressief groeiende bramenstruik die de planten (voedsel van de schildpadden) laat verdwijnen. Dit is helaas wel een hele slechte goocheltruc.

Al met al is dit project vrij intensief. Soms al van ’s morgens 5.30 uur. Maar voor echte natuur- en dier liefhebbers eens onwijs mooie kans om alles van zo dichtbij mee te maken.

Vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden

Stel hieronder je Reis Vraag zodat andere bezoekers je kunnen helpen met jouw vragen. Heb je het antwoord op een vraag van iemand anders? Schroom dan niet om deze te plaatsen. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.