Madidi National Park is een van de laatste onaangeroerde stukken tropisch regenwoud in de zogeheten Amazonebekken. Wil je een duidelijk beeld krijgen van hoe het hele Amazonegebied ooit geweest moet zijn, dan raden wij je aan om naar Madidi National Park te gaan.

Het Madidi National Park is een must see als je in Bolivia bent. Zeker als je een natuurliefhebber bent. Op deze pagina vertellen we je alles over dit park met info over onder andere:

Waarom Madidi National Park

Madidi National Park wordt ook wel ‘het meest biodiverse stukje aarde’ genoemd door experts. Het park is nog geheel onaangeroerd en geeft je een duidelijk beeld van de uitstraling van het oude Amazonegebied, voordat de mens in dit gebied kwam. In feite is het park het laatste stukje ongerepte natuur in het Amazonegebied, wat het sowieso al een must maakt om te bezoeken.

WIST JE DAT – je hier kunt raften? De Tuichi River is een geschikte rivier!

Madidi National Park loopt over in Manu National Park. Dit park is ook prachtig, maar Madidi National Park is het meest afwisselend. Dit komt niet alleen omdat het gebied rond de rivier Rio Madidi een van de meest diverse ecosystemen van de wereld is, maar ook omdat het park grote hoogteverschillen kent. In het ene deel van het park zie je besneeuwde toppen en gletsjers van het Apolobamba gebergte, terwijl je in het andere deel van het park in een tropisch regenwoud staat. Het hoogste puntje van het park ligt op 5760 meter, terwijl het laagste punt van het park slechts 180 meter boven zeeniveau ligt.

Tour

Een goede manier om het Madidi National Park te ontdekken is door middel van een georganiseerde tour. Er zijn tal van tours te boeken. Qua prijs moet je denken aan zo’n 900 Boliviaanse bolivar (€120) voor een tour van 2-nachten-drie-dagen.

Er zijn 2 verschillende tours te boeken. Je hebt Jungle Tours en Pampas Tours. Jungle Tours gaan de rivier op door de jungle. De Pampas Tours zijn beter om dieren te spotten.

madidi national park

Je kunt met een kano het hele park door

Bezienswaardigheden Madidi National Park

De belangrijkste bezienswaardigheid van Madidi National Park is de prachtige natuur van het park. Ben je in het park? Dan zie je verschillende soorten mooie bomen, prachtige planten, exotische bloemen en uiteraard vele diersoorten. Deze zie je normaliter nooit buiten de dierentuin. In het park kun je bijvoorbeeld de zogeheten Titi aapjes tegenkomen. Deze komen alleen in Madidi National Park voor. Boven alles is Madidi National Park een topbestemming voor vogelspotters. Er leven namelijk vele verschillende exotische vogelsoorten in het park voorkomen (11 procent van alle vogelsoorten ter wereld).

TIP – maak met zonsondergang een kanotocht langs de oevers van het Chalalán meer op zoek naar apen, vogels, capibara’s en de ongrijpbare jaguar

In Madidi National Park wonen nog wel mensen, maar deze mensen houden de oorspronkelijke natuur van het park nog helemaal intact. Langs de rivierbedding van de Rio Tuichi leven de meeste mensen. Dut zijn voornamelijk Quechua en Tacana indianen. Vang je een glimp op van deze mensen, dan zie je dat ze nog echt volgens hun eigen, eeuwenoude tradities leven. De jacht en de visserij staan hierbij centraal.

madidi national park

De zonsondergang is hier heel erg mooi

Geschiedenis

Madidi National Park is een natuurgebied waar wel mensen komen, maar dat geheel onaangeroerd is gebleven. Hierdoor laat het natuurgebied goed zien hoe de rest van het Amazonegebied er vroeger uit zag. Ver voordat mensen hier allerlei bouwwerken hebben neergezet.

Helaas is niet zeker hoe lang Madidi National Park nog onaangeroerd blijft, want er zijn allerlei plannen om ook hier bouwwerken als dammen te bouwen. Wil je echt zien hoe een onaangeroerd natuurgebied eruit ziet, dan raden wij je aan om snel naar Madidi te gaan. Nu is er nog niets veranderd in dit park, maar het is maar de vraag hoe lang dit nog duurt.

Verrekijker

Wil je bijzondere vogels spotten? Vergeet dan zeker niet om je verrekijker mee te nemen als je naar dit park gaat. Met een verrekijker kun je veel meer vogels zien dan zonder!

Hoe kom je er?

Madidi National Park ligt op ongeveer 200 kilometer afstand van La Paz. Vanuit La Paz zijn er diverse mogelijkheden om naar het park te reizen, onder andere met de bus.

madidi national park

Nog eentje, omdat het zo mooi is!

Beste reistijd

Door de hoogteverschillen in Madidi National Park, hangt het klimaat helemaal af van de hoogte waarop je je bevindt in het nationaal park. Hierdoor is de reistijd voor het park zelf wat lastig te bepalen.

Toch bezoeken de meeste reizigers het park in het droge seizoen. Dit zijn de maanden april tot en met oktober. Ondanks het koele weer is dit de beste tijd om wilde dieren te spotten. Paden zijn minder modderig en er zijn minder muggen. Degene die tussen december en maart reizen kunnen hinder hebben door de regenval.

Locatie Madidi National Park