Copacabana is de naam van de grootste stad aan het Titicacameer in Bolivia. Vanuit de stad Copacabana kun je de boot nemen naar Isla del Sol (het heilige Inca eiland). Toch is dit niet de enige reden om naar deze stad af te reizen als je in Bolivia bent. Waarom het bezoeken van Copacabana in Bolivia nog meer interessant kan zijn, lees je op deze pagina.

Deze mooi gelegen stad is, ondanks dat er niet heel veel te zien is, een belangrijke bestemming in Bolivia. De kans dat je hier nar toe gaat tijdens je reis door Bolivia is vrij groot. Op deze pagina lees je het volgende over de stad:

Waarom naar Copacabana?

Met Copacabana bedoelen we niet het strand in Rio, maar de stad in Bolivia. De naam is afgeleid van ‘kota kahuana’, dat in het Aymara ‘meerzicht’ betekent. De stad is een belangrijke toeristische bestemming in Bolivia, maar is niet erg groot. In totaal wonen er ongeveer 6000 mensen in de stad. Ondanks dat er veel toeristen naar Copacabana komen, oogt het stadje niet erg toeristisch.

TIP – je kunt voor B$70 per dag een fiets huren en voor B$50 per uur een motor en de omgeving te verkennen.

De stad heeft een baai, een strand en een klein centrum met kleine straatjes, gekleurde huizen en een centraal plein met een kathedraal. In de kathedraal staat het beeld van de maagd van Copacabana, die een eigen kamertje in de kathedraal heeft. Veel locals komen naar de kathedraal toe om zich hier te laten zegenen.  

Grensovergang

Veel reizigers gaan naar Peru (of verlaten Peru) via Copacabana. Als je dat doet houd er dan rekening mee dat het een uur vroeger is in Peru. Daarnaast raden we aan je backpack bij je te houden i.v.m. diefstal. Micros (minivan) rijden regelmatig naar de Kasani-Yunguyo grensovergang van Plaza Sucre in Copacabana. Kosten zijn B$3 p.p.

Copacabana

De stad heeft een mooie ligging aan het meer

Titicacameer

Aan de over ligt het Titicacameer. Dit meer ligt op de grens van Peru en Bolivia en is in totaal 8340 vierkante meter groot. Het is het grootste bevaarbare meer ter wereld en dit maakt het meer al een must om te bezoeken. Op en rond het Titicacameer wonen al honderden jaren lang diverse inheemse stammen, waaronder de Uros- en Aymarastammen. Het bekendste eiland waar deze inheemse stammen leven is Isla del Sol. Check voor meer info onze pagina over het Titicacameer.

Bezienswaardigheden Copacabana

Er is niet zo veel te doen in Copacabana, maar er zijn wel enkele mooie dingen om te zien. Zo raden wij je zeker aan om naar de kathedraal op het centrale plein te gaan. Hier kun je het beeld van de maagd van Copacabana bewonderen. Ook raden wij je aan om het Titicacameer van dichtbij te bewonderen, eventueel door een boot te nemen naar Isla del Sol.

TIP – je moet B$5 (€0,65) betalen om Isla del Sol over te mogen

Zonde als je niet naar dit bijzondere eiland gaat als je op Copacabana bent. De verbinding tussen de stad en het eiland is erg goed en het eiland is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Titicacameer

Isla del Sol in het Titicacameer

Hoe kom je er?

Je kunt naar Copacabana reizen vanuit Puno (Peru) en vanuit La Paz (Bolivia) door de bus te nemen. Vanuit Peru reis je ongeveer vier uur met de bus, terwijl je vanuit La Paz ongeveer 2,5 uur onderweg bent om naar Copacabana te reizen. Vanuit Copacabana is het slechts een uur met de boot naar Isla del Sol.

TIP – in de Boliviaanse winter kan het in de avond flink koud worden. Koop een alpacatrui in Bolivia en je hebt geen last meer van de kou in de avond. Ook een leuk souvenirtje!

Beste reistijd

Het kan flink koud zijn in de Boliviaanse winter (van juni tot en met september), maar dit is toch de beste reistijd. In de maanden juni tot en met september is het overdag namelijk droog en schijnt de zon meer dan in de andere maanden van het jaar. Aanrader: neem een warme trui mee als je in deze periode naar Copacabana gaat. In de avonden kan het flink afkoelen en dan heb je zeker een dikke trui nodig.

beste reistijd copacabana

Locatie Copacabana