Er zijn maar weinig steden in de wereld die zo’m spectaculaire ligging hebben als La Paz. Zodra je uit de bus of het vliegtuig stapt wordt je omringd door de smalle canyon waar de stad in ligt. La Paz ligt op meer dan 3.500 meter hoogte. Het is een stad met bijzondere contrasten. Kerktorens en kantoorgebouwen worden overschaduwd door de prachtige toppen top van de Mount Illimani.

De kans is groot dat je naar La Paz gaat als je in Bolivia bent. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze indrukwekkende stad;

De stad La Paz

La Paz is indrukwekkende stad. Niet alleen omdat het zo hoog ligt, maar ook vanwege de schoonheid. De eerste glimp van La Paz zal letterlijk je de adem wegnemen. De gebouwen van de stad lijken zich vast te klampen aan de canyon. Op een heldere dag kun je de besneeuwde toppen van Mt. Illimani op de achtergrond zien

TIP – ga ’s avonds niet alleen op straat. La Paz is niet de meest veilige stad in Zuid-Amerika.

Hoewel Sucre hoofdstad van het land is, is La Paz de grootste stad en het financiële hart van het land. De vraag is hoe lang dat nog blijft want veel mensen trekken naar de voorstad van La Paz; El Alto. Dit is een van de snelst groeiende steden in Zuid-Amerika.

Teleferico

Sinds 2014 heeft La Paz de Teleferico (zie foto onderin). Dat is een kabelbaan waar president Evo Morales opdracht voor heeft gegeven. Dit deed hij om de hoger gelegen wijken van La Paz te verbinden met het centrum. Hierdoor zouden er ook minder files in de stad zijn. Een ritje kost je €0,40 per persoon.

La Paz

De stad ligt in een mooie omgeving

Bezienswaardigheden La Paz

Om al het moois in La Paz te zien moet je een aantal dagen in de stad blijven. En dat is ook wel nodig om te wennen aan de hoogte. Het is een prachtige stad. Je kunt door de straten en over levendige markten slenteren. Je kunt musea bekijken, een praatje maken met de lokale bevolking of chillen in een trendy café

La Paz heeft een dubbele identiteit. De inheemse en de Europese stijlen komen op een bijzondere manier samen. Hi-tech moderne gebouwen staan schouder aan schouder met levendige markten waar je van alles kunt kopen. Hieronder een aantal bezienswaardigheden onderverdeeld in El Alto en La Paz.

La Paz

La Paz is de stad waar de meeste reizigers verblijven. Er is hier veel te doen. Als je echter de bekende Aymara cultuur wil zien moet je naar El Alto (waar ook het vliegveld ligt).

Markten

De markten zijn een van de redenen dat La Paz zo’n boeiende stad is. Je kunt hier van alles kopen. Het zijn vaak markten in de open lucht. Je hebt markten op Plaza Perez Velasco en Plazas Eguino en Garita de Lima. De meeste markten zijn in het weekend maar vraag het voor de zekerheid even na bij je accommodatie.

Iglesia de San Fransico

De mooiste kerk in de stad. Het ligt aan het gelijknamige plein en is een mix van 16e eeuwse Spaanse architectuur en mestizo, een bepaalde bouwstijl. Je hebt er tevens een tuin en een museum. Entre kost je B$20 en de kerk is alle dagen behalve zondag geopend.

Mercado de Hechiceria

Waarschijnlijk de meest gekste markt in de stad, misschien wel de gekste markt die je ooit hebt bezocht. Het wordt ook wel de Witches’ Market genoemd en ligt rond de straten Calles Jimenez en Linares. Je kunt er allerlei gekke dingen kopen die nog steeds worden gebruikt bij bepaalde tradities van het Andes volk.

La Paz

De Witches’ Market

El Alto

El Alto is de voorstad van La Paz en als je de bekende Aymara cultuur wil zien moet je hier zijn. De kans dat je hier aan komt is sowieso vrij groot omdat het vliegveld van La Paz hier ook ligt. Er zijn een aantal dingen te zien maar het leukste is om hier rond te lopen en het dagelijkse leven op je af te laten komen.

La Ceja

La Ceja is een district in de stad waar van alles gebeurd. Je hebt er een aantal bezienswaardigheden die je kunt bezoeken, maar de markten zijn het hoogtepunt. Een markt die je moet bezoeken is de Mercado 16 de Julio die elke donderdag en zondag wordt gehouden. Je kunt hier veel leuke dingen kopen.

TIP – je kunt vanaf La Paz ook Madidi National Park bezoeken met een tour.

Activiteiten

De gevaarlijkste weg ter wereld ligt nabijLa Paz. Er verdwenen 26 auto’s per jaar op die weg. Met de aanleg van een nieuwe weg wordt de oude weg alleen nog gebruikt door mountainbikers. Je kunt mountainbiketours boeken, maar blijf voorzichtig! Er zijn al 15 fietsers verongelukt doordat ze de 3.600 meter (!) diepe afgrond in doken.

Geschiedenis La Paz

La Paz staat ook wel bekend als La Ciudad de Nuestra Señora de la Paz. Een hele mond vol. Het betekent zoiets als “The City of Our Lady of Peace. De stad werd gesticht op 20 oktober 1548 op bevel van Pedro de la Gasca, de hoogste vertegenwoordiger van de Spaanse keizer in Peru. Er is jarenlang een bittere burgeroorlog geweest tussen rivaliserende Spaanse troepen die vochten om het grondgebied van Alto en Bajo Peru.

Tegen de tijd dat Bolivia onafhankelijk werd van Spanje in 1825 was het de grootste stad van het land. Er woonden zo’n 40.000 mensen. Hoewel Sucre de hoofdstad bleef werd La Paz de politieke hoofdstad van de nieuwe republiek. In 1899 was er een korte maar bloedige burgeroorlog. La Paz is eigenlijk in alles de hoofdstad van het land. De regering, de president en het Congres zitten namelijk allen in La Paz.

La Paz

Leuk om te doen, de kabelbaan ‘Teleferico’ boven de stad

Hoe kom je er?

Het mag geen verrassing zijn dat La Paz heel erg goed bereikbaar is vanuit het hele land en ver daarbuiten. De stad heeft een vliegveld (in El Alto) en drie busstations die dagelijks duizenden reizigers van en naar de stad brengen. Hieronder een een aantal mogelijkheden.

Vliegtuig

El Alto International Airport ligt in El Alto. Houd er rekening mee dat je een departure tax moet betalen. B$15 voor nationale vluchten en B$25 voor internationale vluchten. Er rijden minibusjes van het Plaza Isabel la Catolica naar het vliegveld tussen 7:00 en 20:00 uur. Een taxi naar het vliegveld kost je B$50.

TIP – bij Skyscanner boek je voordelige binnenlandse vluchten

Bus

De meeste reizigers komen hier aan, of vertrekken met de bus. Het grootste busstation in de stad is de Terminal de Buses Plaza Antofagasta. Hier vertrekken bussen naar de belangrijkste plekken in Bolivia en internationale bussen.

La Paz

Sfeervolle straatjes

Beste reistijd La Paz

Aangezien La Paz sky-high ligt is het aan te raden om warme kleding mee te nemen. Deze zijn hard nodig, zeker in de avonduren. In de zomer (november tot en met april) is het klimaat behoorlijk ruig. Er valt veel regen, vooral in de middag. De canyon vult zich met wolken en steile straatjes lijken meer op afvoerputjes dan straten. In de winter kan (mei tot en met oktober) zijn de dagen iets koeler, maar de zon (en de UV-straling) is sterk en temperaturen bereiken een hoogte van zo’n 18 graden. ’s Nachts duikt vaak onder het vriespunt. Er valt echter minder regen, wat het de beste reistijd maakt.

best reistijd la paz

Locatie La Paz