Potosí is een stad in Bolivia. De stad is ontstaan door de ontdekking van zilvererts in de Cerro Rico, ook wel de Rijke Berg genoemd. Wat Potosí echter zo bijzonder maakt, is het feit dat deze stad op 4090 meter hoogte ligt. Dit maakt Potosí een van de hoogste steden ter wereld. Meer weten over deze Boliviaanse stad? Lees dan meer over Potosí op deze pagina.

Potosí, een korte intro

Potosí was vroeger een belangrijke stad voor Bolivia en dit komt voornamelijk door de zilvermijn in de Cerro Rico, aan de voet van de stad. Omdat de stad vroeger zo belangrijk was voor het land, zijn er door de jaren heen prachtige gebouwen in het centrum van de stad gebouwd. Door deze gebouwen is Potosí toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO, wat betekent dat de stad officieel tot een cultureel monument verklaard is.

TIP – je hebt 3-uur-durende city tours varierend tussen B$70 tot B$100 (€9 – €13). Een leuke manier om de stad te ontdekken.

Uyuni

Vanaf de stad kun je een bus nemen naar het dorp Uyuni. Deze rit duurt ongeveer acht uur, maar is zeker de moeite waard. Je vindt hier namelijk de wereldberoemde Salar de Uyuni, de zoutvlakten.

potosi

Bezienswaardigheden Potosí

Als je hier bent zijn er vele dingen die je kunt bewonderen en ondernemen. De belangrijkste bezienswaardigheden en activiteiten van de stad, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

De mijnen

De meeste mensen die hier heen gaan, doen dit in eerste instantie om de mijnen van de oude stad te bewonderen. Deze mijnen zien er nog net zo uit als vroeger, al zijn de hulpmiddelen in de mijnen natuurlijk wel moderner geworden. Ga mee met een tour naar de mijnen en je hoort allerlei interessante verhalen uit de geschiedenis van de stad. LET OP! Het is niet zonder risico’s!

La Casa Real de la Moneda

La Casa Real de la Moneda was het munthuis van de stad. Interessant om te weten: het gebouw heeft ook gediend als gevangenis en later zelfs als fort. Vandaag de dag is het gebouw geen munthuis, gevangenis of fort meer. Je kunt hier nu mooie collecties met zilveren munten en religieuze kunst bewonderen. 

Een stadswandeling 

Wij je zeker aan om een stadswandeling te maken. Tijdens een wandeling door de stad kom je niet alleen diverse prachtige kerken tegen, maar maak je ook kennis met andere bijzondere gebouwen in de stad. De straatjes van Potosí zijn leuk om doorheen te dwalen en door even neer te strijken op een bankje op het plein, kun je de lokale bevolking eens goed in je op nemen. Erg leerzaam en leuk!

potosi

Geschiedenis Potosí

De stad Potosí heeft een rijke geschiedenis. In het jaar 1545 werd de stad al gesticht, toen nog onder de naam Villa Imperial de Carlos V. De stad heeft vooral geprofiteerd van de ontdekking van zilver.  Het is dan ook niet zo raar dat de bevolking van de stad snel steeg, tot een aantal van ongeveer 200.000 mensen in het jaar 1672. Door de vele kerken en mooie gebouwen in de stad (allemaal door de handel in zilver), werd Potosí een van de grootste en rijke steden van Zuid-Amerika van die tijd. Er werd zelfs een waar munthuis opgericht, waar de het zilver uit de Cerro de Potosí direct in munten veranderd werd.

LET OP – er worden tours georganiseerd naar de mijnen, maar dit is niet zonder (gezondheid) risico’s. Mensen met claustrofobie of astma kunnen deze tours beter overslaan.

Het ging lang goed met de stad Potosí, tot de eerste helft van de negentiende eeuw. In deze periode zorgen de onafhankelijkheidsoorlogen in het gebied voor een verval van de stad. Veel rijkdommen werden naar Europa verscheept. De val van de zilverprijs in het midden van de negentiende eeuw, was de genadeslag voor Potosí.

potosi

Hoe kom je er?

Er is een vliegveld in Potosí, maar dit vliegveld wordt alleen gebruikt door vliegtuigen die vracht vervoeren. Je kunt dus niet met het vliegtuig naar Potosí reizen.

Gelukkig rijden er wel genoeg bussen naar de stad vanuit heel het land. De meeste bussen vetrekken vanuit La Paz, de hoofdstad van Bolivia.

potosi

Bus

In Bolivia rijden de meeste bussen in de ochtend of juist in de avond. Ga er niet vanuit dat je overdag kunt reizen door een bus in de middag te nemen, want dan rijdt er doorgaans niets. Plan je reis goed voor je vertrekt en je komt niet voor verrassingen te staan. Er zijn verschillende locaties van waar je naar de stad kunt reizen. Check ze hierboven.

Beste reistijd

Wil je een bezoek brengen aan de stad Potosí, dan kun je dit het beste doen in de maanden mei tot en met september. Deze maanden vallen in de Boliviaanse winter en maken een bezoek voornamelijk geschikt door het droge weer van deze periode. Ga je buiten de winter naar Potosí, dan heb je meer kans op regen. Wel moet je er rekening mee houden dat het wat kouder kan zijn tijdens de Boliviaanse winter, vooral in de avonden. Omdat je in Potosí erg hoog zit, kan de kou hier nog wat heftiger zijn dan in de rest van het land.

Locatie Potosí