Salar de Uyuni is de grootste zoutvlakte van de wereld. De zoutvlakte heeft een oppervlakte van maar liefst 10.582 vierkante meter en is niet alleen erg groot, maar zeker ook uniek om te zien. Het mooie landschap van Salar de Uyuni trekt daarom niet alleen toeristen, maar ook (professionele) fotografen. Meer weten over deze zoutvlakte in Bolivia? Lees dan meer over Salar de Uyuni op deze pagina.

De kans is vrij groot dat je de grootste zoutvlakte ter wereld wilt bezoeken. Daarom geven we je op deze pagina alle tips die je nodig hebt voor een mooie trip.

Salar de Uyuni bevindt zich in het departement Potosí in het zuidwesten van Bolivia. De zoutvlakte ligt op een hoogte van 3.650 meter in het Andesgebergte. Ongeveer 40.000 jaar geleden was de zoutvlakte nog een deel van een meer, maar dit meer is langzaam opgedroogd. Na het opdrogen van het meer bleven er nog twee meren over. Er ontstonden er ook twee grote zoutvlakten. Eén van deze zoutvlakten, is de Salar de Uyuni.

TIP – pinautomaten werken niet altijd hier. Zorg voor genoeg cash

Naar schatting bevat Salar de Uyuni meer dan 10 miljard ton zout. Jaarlijks wordt er ongeveer 25.000 ton zout weggehaald om te verkopen. Er blijft gelukkig nog genoeg zout over in de grote zoutvlakte. Ook leuk om te weten: in de maand november is Salar de Uyuni de broedplaats voor verschillende soorten Zuid-Amerikaanse flamingo’s. Ben je op dit moment in de zoutvlakte, dan kun je de flamingo’s zien.

Zouthotel

Op de zoutvlakte van Salar de Uyuni vind je een prachtig zouthotel. Deze is gemaakt van in elkaar gedrukte zoutblokken. Je mag niet slapen op het zouthotel dat in het midden van de zoutvlakte staat. Het zouthotel aan de rand van de zoutvlakte is wel toegankelijk voor toeristen.

salar de uyuni

Je kunt hier hele bijzondere foto’s maken

Bezienswaardigheden Salar de Uyuni

Er zijn vele dingen die je kunt doen en zien als je Salar de Uyuni bezoekt. Naast het bewonderen van de zoutvlakte zelf, wat natuurlijk het hoogtepunt is, zijn er diverse activiteiten die je kunt ondernemen. De leukste en populairste activiteiten bij Salar de Uyuni onder toeristen, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

Het bijeendrijven van een kudde alpaca’s

In Salar de Uyuni kun je de lokale bevolking helpen met het bijeendrijven van een kudde alpaca’s. Aan het einde van de dag staan de beesten in een door stenen omheind stuk weiland in de zoutvlakte. Je kunt hier overigens ook leuke foto’s van maken.

WIST JE DAT – de Makgadikgadi Zoutvlaktes in Botswana de andere grote zoutvlakte is?

Het maken van grappige foto’s

In de zoutvlakte maak je niet alleen mooie foto’s van het landschap, maar kun je ook grappige foto’s maken. Omdat er tot de horizon geen objecten te bekennen zijn op de Salar de Uyuni, is diepte moeilijker weer te geven op foto’s. Hierdoor lijkt het alsof de persoon op de foto veel kleiner is en dus verder weg staat, terwijl hij of zij in werkelijkheid maar een paar meter van je verwijderd is.

salar de uyuni

Tijdens de zonsondergang is het er erg mooi

Hoe kom je er?

Je kunt Salar de Uyuni per bus en per trein bereiken. Beide opties zijn prima te doen. De meeste opties heb je vanuit de hoofdstad La Paz.

Trein

De trein naar de zoutvlakte gaat vanuit het plaatsje Oruro, dat ongeveer drie uur verwijderd is van La Paz. De trein gaat niet iedere dag, maar alleen op donderdag en zondag (vertrek 12:05 uur). Je bent zeven uur onderweg en het kost je tussen de 56 en 112 boliviano (€7,30 – €14,60), inclusief eten! (afhankelijk van de klasse).

Bus

Ga je met de bus naar Salar de Uyuni, dan vertrek je vanuit La Paz. Houd in dit geval rekening met een reistijd van 10 tot 12 uur. De kosten variëren van 70 boliviano tot 230 boliviano. Bussen vanuit Oruro kosten 45 tot 120 boliviano en doen er 7 tot 8 uur over.

Tours

De makkelijkste en beste manier om de zoutvlaktes te ontdekken is via een georganiseerde tour. Vervoer naar deze afgelegen regio is namelijk onbetrouwbaar.

Een tour kost je 700-800 boliviano (€900-€105) voor een 3-daagse tour, inclusief chauffeur en gids.

TIP – check ook Todo Turismo voor vervoersopties.

salar de uyuni

Een georganiseerde tour (met jeep) is de beste manier om de vlakte te verkennen

Beste reistijd

Je kunt Salar de Uyuni het hele jaar door bezoeken, maar wij raden je aan om in de Boliviaanse zomer naar de zoutvlakte te gaan. De Boliviaanse zomer zijn de maanden november tot en met februari. Dan zijn de nachten minder koud en ligt er een laagje regen over het zout.

Dit lijkt misschien onwenselijk, maar hierdoor worden foto’s van de zoutvlakte mogelijk nog mooier. Door het laagje water op het zout, lijkt het namelijk net of alles zweeft en alles op de zoutvlakte reflecteert. Zeker voor fotografen is dit de beste periode om naar Salar de Uyuni te reizen.

Locatie Salar de Uyuni