Samaipata is een klein dorp in Bolivia. Het dorp is niet alleen populair onder bewoners van Santa Cruz als weekendbestemming, maar ook onder toeristen van over de gehele wereld. Waarom dit het geval is, lees je op deze pagina.

Samaiwatte?

Samaipata is de hoofdstad van de provincie Florida in het departement Santa Cruz. Het dorp is populair als weekendbestemming onder locals, maar is ook populair onder toeristen en buitenlandse mensen die zich hier permanent vestigen. Dit komt niet alleen omdat het een mooi dorp is, maar ook omdat het klimaat in de omgeving van het dorp erg verkoelend is.

TIP – wil je een mooie tour? Check dan Jukumari Tours

Veel toeristen die het stadje bezoeken, doen dit om wandelingen te maken in de omgeving. Populaire wandelingen zijn trektochten door nationaal park Amboró, dat bij Samaipata in de buurt ligt.

Winter!

Bezoek je Samaipata in de Boliviaanse winter (juni tot en met september), dan raden wij je aan om een warme trui mee te nemen. In de winter kan het vrij koud worden. Door een warme trui mee te nemen, weet je zeker dat je het niet koud krijgt als je Samaipata aan het bezoeken bent.

samaipata

De omgeving is een belangrijke reden om hier te komen

Geschiedenis Samaipata

De stad is voornamelijk bekend geworden onder toeristen door de Fuerte de Samaipata, ook wel de vesting van Samaipata genoemd. Dit is een ruïnestad uit de Incacultuur, die in het jaar 1998 op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst werd.

TIP –  voor meer info kun je ook de offciele website bezoeken.

Fuerte de Samaipata is een archeologische plaats dat op een bergplateau van de oostelijke Andes op 1950 meter boven zeeniveau ligt. Het werd mogelijk gebruikt bij het bepalen van een belangrijk element in de Maya- en Inca-astronomie, de Venuskalender. Het gebied is 40 hectare groot en bestaat uit een grote zandstenen heuvel met vele inkervingen van onder andere diverse afbeeldingen. Een must om te bezoeken als je in de buurt bent en meer te weten wil komen over de geschiedenis van Bolivia.

Bezienswaardigheden Samaipata

De populairste bezienswaardigheid in de buurt van het stadje is Fuerte de Samaipata. De meeste mensen die hier komen, doen dit voornamelijk om deze vesting te bewonderen. Daarnaast kiezen veel toeristen Samaipata als uitvalsbasis om diverse lange wandeltochten te maken, voornamelijk in nationaal park Amboró in de buurt. De stad zelf is niet erg groot, maar wel leuk om doorheen te wandelen.

samaipata

De Fuerte de Samaipata

Hoe kom je er?

Het stadje ligt op drie uur afstand van Santa Cruz. Je kunt het beste naar het dorp komen door eerst naar Santa Cruz te reizen en vanaf hier de bus te nemen naar Samaipata. Het is een populaire dagtrip vanuit Santa Cruz dus er zijn verschillende manieren om hier te komen. Trufis (een soort minivan) rijden dagelijks heen en weer voor zo’n B$30 per persoon, zo’n €4.

Beste reistijd

De beste reistijd om hier heen te gaan, is in de Boliviaanse winter. Deze periode begint in juni en duurt tot en met september, ofwel de Nederlandse zomer. In de Boliviaanse winter kan het vrij koel worden (vooral in de avonduren), maar is het wel droog. Daarnaast laat de zon zich vaak zien in deze periode, waardoor je fijn kunt vertoeven in Bolivia.

samaipata

Locatie Samaipata