In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Sucre de officiële hoofdstad van Bolivian, niet La Paz. Het is een koloniale stad, die je zeker moet bezoeken als je op vakantie bent in Bolivia of hier een rondreis maakt. Meer over deze bijzondere stad met een koloniaal tintje, lees je op deze pagina. Twijfel je om naar Sucre te gaan? Lees dan deze pagina goed door.

Sucre; intro

Sucre wordt ook wel Ciudad Blanca genoemd. Dit is niet voor niets, want de huizen, kerken en paleizen in de stad zijn stuk voor stuk smetteloos wit geverfd. Dit geeft de stad een bijzondere uitstraling, maar ook een unieke sfeer. Het is geen grote stad, maar het is wel een levendige, gezellige en invloedrijke stad die veel bezocht wordt door toeristen.

TIP – zoek je een goede touroperator die tours aanbiedt door het hele land? Check dan Bolivia Specialist

Vooral op het gebied van kunst en cultuur heeft Sucre veel invloed gehad op de rest van het land en alleen dit is al een goede reden om deze stad op jouw lijstje te zetten als je naar Bolivia gaat.

Trekking

Ben je de hoofdstad even zat? Of zit je liever in de natuur? Check dan Cordillera de los Frailes, een mooi bergachtig gebied nabij Sucre. Je kunt hier mooie wandelingen maken door een indrukwekkende regio. Je kunt gidsen huren in Sucre voor zo’n 200 Peso (€12) per dag.

Sucre

Uitzicht over de stad Sucre

Bezienswaardigheden in Sucre

Er zijn veel dingen te doen en te zien in Sucre, al is het centrum van de stad niet erg groot. Zo kun je een wandeling door het centrum van de stad maken, waarbij je in aanraking komt met de prachtige witte gebouwen die al vele jaren in de stad staan. Aanrader: eindig je wandeling op het Plaza 25 de Mayo, waar je op een bankje kunt plaatsnemen om uit te rusten en tegelijkertijd de koloniale gebouwen in de omgeving kunt bewonderen.

Hooggerechtshof

Een andere bezienswaardigheid die je kunt bezoeken in Sucre, is het Hooggerechtshof van de stad. Het Hooggerechtshof is nooit uit de stad verdwenen en wordt nu niet alleen bezocht door locals die hier moeten verschijnen, maar ook door toeristen. Je vindt het Hooggerechtshof op vier blokken van het Plaza 25 de Mayo.

TIP – In Hooggerechtshof moet je niet alleen de juiste kleding dragen (nette en bedekkende kledingstukken), je moet ook je paspoort meenemen. Heb je geen nette kleding of paspoort? Dan kom je het Hooggerechtshof niet binnen.

Plaza 25 de Mayo

Ga je vanuit Plaza 25 de Mayo een blok naar het noorden, dan kom je op een knusse binnenplaats terecht. Hier bieden marktventers verschillende soorten producten aan, waaronder voedingsmiddelen, dranken en souvenirs.

TIP – voor een dosis Boliviaanse geschiedenis moet je naar het Casa de La Libertad museum (15 peso entre)

Museo Textil-Etnográfico

Tot slot kun je ook Museo Textil-Etnográfico bezoeken in Sucre. In dit weverijmuseum krijg je niet alleen te zien hoe weven werkt, maar leer je ook wat de verschillende patronen in de geweven stoffen betekenen. Wil je een uniek Boliviaans weefproduct kopen, dan kun je dit in de souvenirwinkel van het museum doen. 

Sucre

Downtown Sucre

De geschiedenis van Sucre

Sucre kent een rijke geschiedenis, die in het jaar 1538 begint als de stad door Pedo Anzures gesticht wordt met de naam Ciudad de la Plata a la Nuevo Toledo (kortweg La Plata). De stad viel meteen in de smaak bij de Spaanse koninklijke familie van Bolivia.

Lage ligging

Dit kwam voornamelijk door de relatief lage ligging van de stad. Door deze ligging is het klimaat van Sucre nog altijd aangenamer dan in andere delen van het land. Door de komst van de koninklijke familie en andere rijke mensen, zijn er veel bijzondere panden gebouwd in Sucre. Onder andere door deze bijzondere gebouwen staat de stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Tarabuco

Probeer zo te plannen dat je op een zondag in Sucre bent. Dan heb je namelijk markt in Tarabuco. Een klein dorpje nabij Sucre. Op deze markt kun je geweven textiel en leuke souvenirs kopen.

WIST JE DAT – door de jaren heen de naam van de stad vaak is veranderd. Deze oude stadsnamen zijn vandaag de dag veranderd in bijnamen voor de stad, die door de lokale bevolking nog altijd gebruikt worden om Sucre aan te duiden.

Tussen 1559 en 1712 was Sucre een zetel van de rooms-katholieke kerk in Bolivia. Aan deze hoogtijdagen van de stad heeft Sucre zijn fijnzinnige architectuur te danken, die je nog altijd kunt bewonderen in het historische centrum van de stad. Vanaf de negentiende eeuw nam het belang van de stad iets af, onder andere door het uitputten van de zilverpijnen van Potosí. De regering verplaatste zich naar La Paz, maar het Hooggerechtshof van Sucre bleef wel bestaan. Er was een politieke en economische neergang, maar deze neergang heeft nooit afbreuk gedaan aan de schoonheid van de stad. Het centrum van de stad is altijd intact gebleven, al is het niet erg groot.

Sucre

Je hebt mooie oude pleintjes en straatjes in het centrum

Beste reistijd Sucre

Je kunt Sucre het beste bezoeken in de Boliviaanse winter, die van mei tot en met september duurt. In de winter kan het best fris worden in Bolivia, maar dan heb je wel minder last van de regen. Ga je in de Boliviaanse zomer naar Sucre, dan moet je er rekening mee houden dat het wat meer regent. In de omgeving van Sucre kan dit invloed hebben op de infrastructuur; in de stad zelf zal je hier niet veel van merken.

Zeker als je jouw vakantie in Sucre wil combineren met een rondreis in wat meer moeilijk begaanbare gebieden, kun je beter in de winter reizen. Door de regen in de Boliviaanse zomer kunnen deze gebieden moeilijk te bereiken zijn.

beste reistijd sucre
Sucre

Een oude brug over de Pilcomayo River baij Sucre

Hoe kom je er?

Je kunt eenvoudig naar Sucre vliegen, aangezien de stad een internationaal vliegveld heeft (Aeropuerto Juana Azurduy de Padilla). Ben je in een ander deel van Bolivia, dan neem je het openbaar vervoer of een lokale vlucht om naar Sucre te reizen.

TIP – goedkope binnenlandse vluchten boek je bij Skyscanner

sucre

Bus – Het busstation van Sucre ligt op zo’n 15 minuten van het centrum. Een busje richting het busstation kost je nog geen euro. Richting Potosi gaan er meerdere bussen. Naar andere bestemmingen kun je beter reserveren. Rechts een aantal bestemmingen plus prijzen.

Locatie Sucre