Lake Tititcaca is een groot meer dat ook wel aangeduid wordt met de naam ‘Titicacameer’. Het is het grootste meer van Zuid-Amerika, met een oppervlakte van maar liefst 8340 vierkante kilometer. Het meer is niet alleen het hoogste bevaarbare meer ter wereld, maar ook een van de populairste trekpleisters onder toeristen in Bolivia. Meer weten over dit bijzondere meer als vakantiebestemming? Lees dan meer over Lake Titicaca op deze pagina.

Titicacameer; intro

Lake Titicaca ligt in de Andes, precies tussen Peru en Bolivia in. Het meer ligt maar liefst 3812 meter boven de zeespiegel en dit maakt het meer het hoogst commercieel bevaarbare meer ter wereld. De diepte van het meer is gemiddeld 140 tot 180 meter, met een maximale diepte van 280 meter.

Vanuit het Titicacameer stromen maar liefst 25 rivieren en in het meer liggen 41 eilanden. Sommige eilanden zijn dichtbevolkt, maar er zitten ook enkele onbewoonde eilanden tussen. De bekendste eilanden in Lake Titicaca zijn Isla del Sol, Taquile en Amantaní.

TIP – het Titicacameer is het beste te bereiken vanuit Copacabana

Peru of Bolivia?

Het Titicacameer ligt op de grens van Peru en Bolivia. Je kunt het meer dus bezoeken vanuit beide landen. De meeste eilandjes die je kunt bezoeken liggen in Peru, maar kun je wel bezoeken vanuit Bolivia.

titicacameer

De stad Copacabana dat direct aan het meer ligt

Bezienswaardigheden

Bij het Titicacameer en in de buurt zijn vele dingen te doen en te zien. De belangrijkste bezienswaardigheden in de directe omgeving van het grote meer, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

Het eiland Taquile

Het eiland Taquile is een klein eiland waar de lokale bevolking nog helemaal afhankelijk is van de plaatselijke landbouw. Je kunt er niet alleen in alle rust rondwandelen, maar het is er ook mogelijk om bij de plaatselijke bevolking te overnachten. Tip: neem wat eten, drinken en/of geld voor hen mee, want de bevolking van Taquile is zeker niet rijk.

Zwemmen in Lake Titicaca

Het water van het Titicacameer kan fris zijn, maar dit maakt het nemen van een duik meteen erg verfrissend. Is het lekker weer als je bij het Titicacameer bent, dan kun je zelf een hele dag in dit prachtige meer zwemmen.

TIP – Neem je een verfrissende duik in het meer? Smeer je dan goed in met zonnebrand, want de zon is erg fel in deze regio van Bolivia.

De Uros-eilanden

Vanuit het vasteland bij Lake Titicaca kun je ook een boot huren om naar de Uros-eilanden te gaan. Op de Uros-eilanden worden nog de echte Uros-indianen, die volledig afhankelijk zijn van hun eigen visvangst uit het Titicacameer. Voor een kleine bijdrage mag je hun drijvende rieten eiland bekijken.

titicacameer

Het leven op het meer

Geschiedenis

Over de jaren heen kan het niveau van het Titicacameer flink verschillen. In 1986 was het niveau nog erg hoog en traden er zelfs ernstige overstromingen op, maar in drogere perioden kan het niveau van het meer ook gemakkelijk 6 meter lager staan dan normaal.

Een belangrijk moment in de recente geschiedenis van het meer, is het moment waarop archeologen uit België meer dan tweeduizend voorwerpen in het meer vonden. Het ging om diverse beeldhouwvoorwerpen, maar ook om gouden sieraden. Er zaten zelfs eeuwenoude voorwerpen bij van de Inca’s, die de archeologische vondst in het Titicacameer erg bijzonder en waardevol maakten.

Isla del Sol

Het eilandje Isla del Sol is een bekend eiland in het meer. Dit eiland ligt in Peru, maar kun je wel bezoeken vanuit Bolivia (Copacabana).

Check bij je accommodatie voor tours.

Hoe kom je er?

Je kunt het beste naar heet Titicacameer reizen vanuit Copacabana. Ben je in La Paz, dan reis je ongeveer 3,5 uur met de bus om naar Copacabana te komen. Vanuit Copacabana is het niet meer zo ver reizen naar het meer en tijdens de korte busreis geniet je van prachtige uitzichten op de mooie omgeving.

Titicacameer

Het eiland Isla del Sol dat in het meer ligt

Beste reistijd

Je kunt het Titicacameer het beste bezoeken in de maanden mei, juni, juli, augustus en september. Deze maanden vallen in de Boliviaanse winter, de meest droge periode van het jaar in Bolivia. Door in de Boliviaanse winter naar het Titicacameer te gaan, voorkom je dat je tijdens je vakantie veel te maken krijgt met flinke regenbuien. In de avonduren kan het best koud worden in de omgeving van Titicacameer, maar met een gemiddelde jaartemperatuur van 18 graden Celsius is het ook in de Boliviaanse winter prima vertoeven bij het Titicacameer.

Locatie Titicacameer