Fanatieke vleeseters zitten in Bolivia wel goed. Het eten Bolivia bestaat namelijk voor een groot deel uit vlees. Heel gevarieerd is het eten dus niet. Gelukkig is dat de laatste jaren wel aan het veranderen en in de meeste plaatsen is het makkelijk om een fatsoenlijke maaltijd te krijgen. Het eten Bolivia verschilt behoorlijk per regio met veel nationale en lokale specialiteiten.
Eten Bolivia
Het vlees dat ze eten komt vaak met rijst, aardappel en sla, wat wel een bijzondere combinatie is. Vaak wordt het geserveerd met llajhua, een soort dressing van tomaten. Alle grotere steden in Bolivia hebben restaurants. Ze bieden bijna allemaal een lunch (almuerzo), bestaande uit een soep en een hoofdgerecht (segundo).
Sommige restaurants hebben als vooraf een klein voorgerecht en dessert. Veel restaurants bieden ook set diner in de avond. In kleinere steden is de keuze veel beperkter, en zijn de eenvoudige almuerzo en cena vaak de enige maaltijd die je kunt krijgen. Niet veel restaurants zijn open voor ontbijt (desayuno) dus mocht het niet bij je accommodatie zitten sla dan zelf wat eten in.
Wat eten ze?
Elke regio heeft een comidas típicas, een traditioneel gerecht. Die bestaan vooral heel veel vlees. Groente worden wel gegeten maar niet heel veel. Het eten wordt gecombineerd met aardappel, sla en saus. Wat dat betreft zouden Nederlanders weinig moeite hebben met het eten. Hoewel Bolivia niet aan de zee ligt bestaat het eten Bolivia ook voor een groot deel uit vis. Zeker bij Lake Titicaca kun je een overvloed aan vis krijgen met forel en kingfish. Ook in het binnenland vissen ze veel uit rivieren.
Vegetariërs
Vegetariërs hadden het in het verleden best lastig aangezien ze hier nogal van vlees houden. Die situatie verandert gelukkig op veel populaire plekken waar de internationale gerechten steeds vaker verkrijgbaar zijn. Salades, pasta’s en vegetarische gerechten zijn op grote schaal beschikbaar. En uiteraard staat er nog veel vis op de menu’s.
Markten
Overal in Bolivia hebben ze lokale markten. Dit is de goedkoopste plek om te eten in te slaan. Er staan soms wel tientallen kraampjes die verse sapjes, soepen, snacks en maaltijden verkopen voor minder dan BS10 (€1,30). En een groot voordeel is dat de markten vaak veel eerder open zijn dan de meeste restaurants en cafés.
Vaak kun je vanaf 6:00 uur al koffie en thee met brood, broodjes en gebak krijgen. Het is de ideale plek om de regionale specialiteiten te proberen. Heb je een lange busreis voor de boeg? Sla dan een voorraad eten en drinken in op de markten.
Drinken Bolivia
Ze houden in Bolivia wel van een drankje. Lokaal geproduceerde alcoholische dranken zijn op grote schaal beschikbaar. Pas echter wel op met drinken. De soms grote hoogte vergroot zowel de effecten van alcohol en de daaruit voortvloeiende kater. Naast bier is er ook wijn en verschillende sterke drank verkrijgbaar.
Uiteraard hoef je niet de hele dag alcohol te drinken. De westerse frisdranken zoals Cola en Fanta zijn overal verkrijgbaar en koffie en thee wordt overal geschonken.