Het Chapada Diamantina National Park is een natuurpark in de Braziliaanse staat Bahia. Deze staat ligt in het noordoosten van Brazilië en heeft een oppervlakte van meer dan 550.000 vierkante kilometer. De diversiteit aan flora en fauna in het Chapada Diamantina National Park maakt het gebied tot een veel bezochte bestemming onder toeristen.

Chapada Diamantina is een prachtig park en trekt jaarlijks veel bezoekers. Als je van natuur en wandelen houdt is dit the place to be. Op deze pagina lees je alles over het park met info over onder andere:

Waarom Chapada Diamantina

In z’n geheel strekt het Chapada Diamantina National Park zich uit over een oppervlakte van zo’n 154 duizend hectare. Het National Park bevat onder meer verschillende tropische bossen, een zestig meter diep meer, een tachtig meter hoge waterval en verschillende andere fraaie natuurverschijnselen.

TIP – je kunt hikes doen variërend van één tot vijf dagen.

Ook de dieren die in het National Park leven zijn sterk uiteenlopend! Zo vind je hier papegaaiachtigen, herten, apen en verschillende knaagdieren. Een van de knaagdieren die erg bekend is in dit gebied, is de capibara. Het landschap is hier echt adembenemend en een tocht door Chapada is een unieke ervaring!

Hikes

De beste manier om het park te ontdekken is een wandeling of hike door het park. Dit kun je het beste doen met een gids. Je kunt hikes doen van meerdere dagen. Prijzen beginnen bij 120 real per dag incl. eten, drinken en accommodatie. Dat is ongeveer €35.

chapada diamantina

Je hebt hier prachtige uitzichten

Bezienswaardigheden Chapada Diamantina 

Wie een bezoek aan het Chapada Diamantina National Park brengt, zal dat in de meeste gevallen doen om de flora en fauna van het gebied te bekijken. De verschillende plant- en diersoorten in het gebied zorgen ervoor dat je je niet snel zal vervelen bij een trip door het natuurgebied. Er zijn echter nog twee belangrijke bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn.

Een in een grote gelegen meer

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden uit het National Park in Bahia is het zestig meter diepe meer. Dit meer is gelegen in een van de grotten binnen het Chapada Diamantina National Park en is absoluut de moeite waard om een bezoek te brengen.

TIP – laat je vooraf adviseren over de kwaliteit van bepaalde gidsen in de beginstad Lencóis! Niet iedere gids is te vertrouwen en als toerist word je hier makkelijk opgelicht.

Tachtig meter hoge waterval

Minstens zo bijzonder als het zestig meter diepe meer in het natuurgebied is ook de waterval met een hoogte van maar liefst tachtig meter. Niet alleen zorgt deze waterval voor het harde gekletter van het water, ook zorgt het voor een zeer fraai aangezicht. De waterval draagt de naam Cachoeira da Fumaca.

chapada diamantina

Niet de Cachoeira da Fumaca maar nog steeds indrukwekkend

Geschiedenis

Dit natuurgebied draagt haar naam niet voor niets! In de omgeving van het Chapada Diamantina National Park werden vanaf 1844 diamanten gewonnen. Toen het diamantveld uitgeput raakt en z’n waarde verloor, besloot een groot deel van de toenmalige bevolking uit het gebied weg te trekken. Vanaf dat moment kregen de flora en fauna in het Chapada Diamantina National Park de ruimte om te groeien en zich steeds verder te ontwikkelen.

TIP – zoek je een goede Engels sprekende gids? Kijk dan eens bij Olivia Taylor

Het weer

Bereid jezelf voor op verschillende weerstypen die hier voor komen. Zeker in de tropische bossen kan het weer snel omslaan, waardoor je verrast kan worden door een tropische regenbui.

Een Nederlandse natuurbeschermer slaagde er in 1985 in om een deel van het gebied tot beschermd natuurgebied te laten verklaren door de toenmalige president van Brazilië, Sarney.

Hoe kom je er?

Het Chapada Diamantina National Park ligt in het gelijknamige gebied, nabij de stad Lencóis. Men raadt toeristen daarom aan om via deze stad naar het gebied toe te trekken. Wanneer je het National Park voor het eerst bezoekt en bijvoorbeeld meer wilt weten over de flora en fauna in het gebied, de mooiste paden die door het gebied lopen, enzovoorts, dan is het raadzaam om met een gids te gaan. Zo voorkom je dat je verdwaalt in het 154 duizend hectare grote gebied.

chapada diamantina

Door het hele park liggen mooie grotten en meertjes

Beste reistijd

Het regent meestal van november tot en met maart in Chapada Diamantina. Je kunt dan harde regenbuien, afgewisseld met redelijk goed weer verwachten. Het wordt langzaam droger in april tot en met juli en het echte droge seizoen loopt van augustus tot en met oktoberDe maanden maart tot en met oktober zijn de beste maanden voor wandelingen en hikes, hoewel de andere maanden ook zeker niet slecht zijn.

Locatie Chapada Diamantina National Park