Hoofdmenu
Onze Producten

ZUID AMERIKA

Iguazu Falls

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 3

Vlakbij het drielandenpunten tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië ligt het Nationaal Park Iguazu, waar de bekende Iguazu Falls liggen. Het nationaal park ligt ten zuidwesten van de Braziliaanse staat Paraná. Het zijn 275 watervallen van 80 meter hoog die in de Rio Iguacu storten. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden in Brazilië.

De Iguazu Falls zijn een van de bekendste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Brazilië. Het is een van de meest ontzagwekkende watervallen van de planeet. Een bezoek aan de watervallen is een onvergetelijke ervaring. Het is een ketting van honderden watervallen van bijna 3 kilometer. Een extra voordeel is de setting: de watervallen liggen tussen Brazilië en Argentinië in een deel van een nationaal park omringd met regenwoud en unieke flora en fauna.

Iguazu Falls; een korte intro

De watervallen liggen om de hoek van het plaatsje Foz do Iguacu. De watervallen horen bij het Nationaal Park Iguacu, een gebied met veel indrukwekkende natuur. Zo grenst het natuurgebied aan de zuidkant aan het Argentijnse Iguazú National Park. Vreemd is het niet dat de naam van beide nationale parken sterk op elkaar lijkt. 

TIP – de watervallen liggen precies op de grens tussen Argentinië en Brazilië. 80% van de watervallen liggen in Argentinië. Check daarvoor deze pagina. In Brazilië heb je het beste uitzicht, in Argentinië kun je dichterbij komen. De meeste accommodaties bieden dagtrips aan naar de kant van Argentinië voor 100 tot 120 real (€28 tot €35) per persoon. Je kunt ook zelf, dat is iets goedkoper.

De natuurparken dragen deze naam door de stuwdam die nabij de parken liggen. Deze stuwdam is de grootste stuwdam ter wereld en draagt de naam Itaipudam. De stuwdam wordt gevoed door de Paraná rivier, die uitkomt in het Iguacu National Park.

Iguazu Falls

Het uitzicht is prachtig

5x handige tips voor het bezoeken van Iguazu

Hoewel de Iguazu Falls de belangrijkste trekpleister voor het Iguacu National Park zijn, is het niet altijd duidelijk hoe je de watervallen het beste kunt bezoeken. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen hebben wij onze beste tips voor een bezoek aan deze watervallen op een rijtje gezet.

1. Ga zo vroeg mogelijk

Deze watervallen behoren tot de mooiste ter wereld en het zijn een van de bekendste bezienswaardigheden van Brazilië en Argentinië. Ongeacht welke kant van de Iguazu watervallen je bezoekt; kom zo vroeg mogelijk – voordat de het park open gaat, als dat kan. Op die manier ben je hopelijk de massa’s toeristen voor.

Aan de kant van Argentinië begint je reis bij de Rainforest Ecological Train die je via het regenwoud naar het begin van de trail brent. Hier vormen al snel lange rijen met toeristen die wachten op het eerste treintje. Gevolg als je te laat bent; overvolle observatieplatform, toeristen op je foto en en langzaam bewegende mensenmassa’s. Kortom; kom vroeg!

TIP ♥ – de openingstijden van het Braziliaanse park zijn van 9:00 uur tot 17:00 uur. Die van Argentinië is geopend van 8:00 uur tot 18:00 uur.

2. Waterproof yourself!

De naam Iguazu is niet voor niets afgeleid van het woord ‘Guarani’, dat letterlijk ‘big water‘ betekent. Vergis je niet. Ook al sta je op honderden meter afstand van de waterval, je wordt nat! En hoewel dat meer geldt voor de Argentijnse kant, is het ook aan de Braziliaanse kant lastig om jezelf droog te houden.

Het is een geweldige ervaring om dicht bij de waterval te komen (Argentinië kun je dichterbij komen), maar verstop de watergevoelige spullen goed! camera’s, laptops, telefoons etc.. Alles wat je onder het kopje electronica kunt plaatsen loopt hier enig gevaar van waterschade op. We raden aan om plastic zakken of een DryBag mee te nemen voor dit soort dingen. Pak daarnaast ook een poncho in en stevige schoenen die het water kunnen verdragen.

TIP $  – entreeticket voor de Braziliaanse kant is R$62 p.p. (€16). In Argentinië is het 260 peso (€12) p.p.

Iguazu Falls
Iguazu Falls

Het uitzicht is prachtig

3. Kies een kant

De Iguazu Falls liggen op de grens tussen Brazilië en Argentinië (je kunt ze ook bezoeken vanuit Paraguay). Elke kant levert een andere ervaring op. Vanuit de Braziliaanse kant heb je de beste panoramische uitzichten, maar aan de Argentijnse kant kun je veel dichter bij de waterval komen. Aan de Argentijnse kant brengt een goed aangelegd wandelpad je naar verschillende plekken dicht bij de waterval zodat je de Iguazu Falls echt goed kan zien.

Van Brazilië naar Argentinië of andersom

Je kunt met de bus of taxi van Foz do Iguacu in Brazilië naar Puerto Iguazu (Argentinië). De bus van Foz do Iguacu naar Puerto Iguazu is echter veel goedkoper. Bussen rijden vanuit Foz do Iguacu bus terminal. Zoek naar de bus waar Puerto Iguazu Argentinaop staat. Of vraag het na. Bussen rijden elke 20 minuten.

Je ticket kost tussen de $1,50 en $4 en hier mee kun je tot Puerto Iguazu reizen, ofwel direct naar de waterval in Argentinië (Cataratas).

TIP ♥ – de eerste stop is de Braziliaanse grens waar je de bus uit moet om naar de douane te gaan voor een stempel. De bus wacht niet! Geen nood, je kaartje is ook geldig voor de volgende bus die zo’n 40 minuten later komt. Zorg ervoor dat je je paspoort bij je hebt. Een taxi is overigens wel veel makkelijker.

Boek een tour

De watervallen liggen precies op de grens tussen Argentinië en Brazilië. In Brazilië heb je het beste uitzicht, in Argentinië kun je dichterbij komen. Het is veel makkelijker om een tour te boeken dan om alles zelf uit te zoeken. Een dagtour vanuit de Braziliaanse kant kost je zo’n $35 p.p.

Kijk eens bij Urban Adventures voor meer info

Iguazu Falls
Iguazu Falls

Met een bootje kun je heel dichtbij komen

4. Hoeveel tijd heb je nodig?

Hoeveel tijd je precies nodig hebt is een beetje afhankelijk van welke kant van de watervallen je bezoekt. In principe heb je aan beide kanten aan één dag genoeg.

Tijd aan de Argentijnse kant

Aan de Argentijnse kant van de Iguazu Falls heb je meer tijd nodig aangezien er drie verschillende delen van het park zijn; het bovenste deel, het lagere deel en de Devil’s Throat. Dit kan in een dag, maar net zo goed in 2 of zelfs 3 dagen.

Tijd aan de Braziliaanse kant

Aan de Braziliaanse kant van de Iguazu Falls heb je aan 4 tot 6 uur voldoende, afhankelijk van hoeveel foto’s je wil maken ;). Aan de Braziliaanse heb je eigenlijk alleen een lange wandeling langs de rivier en de kloof waar voor het prachtig panoramisch uitzicht.

TIP ♥ – ben je in Argentinië en wil je de waterval bekijken? Check dan onze pagina Iguazu Waterval in Argentinië

Iguazu Falls

De watervallen zijn in het regenseizoen erg indrukwekkend

Hoe kom je er?

Om het natuurgebied en de watervallen van Iguazu te bezoeken vormt de stad Foz do Igiacu een goede uitvalsbasis. De stad zelf heeft weinig te bieden, maar beschikt wel over een klein vliegveld en verschillende gidsen om je door het natuurgebied te loodsen. 

Het vliegveld Foz do Igiacu International Airport bevindt zich op zo’n twaalf kilometer van de stad. 

TIP ♥  een enkeltje van Rio naar Foz do Igiacu kost je zo’n €60 p.p.

Vanuit Brazilië naar de waterval

Het dorpje Foz do Iguacu is met de bus goed bereikbaar. Zowel nationale als internationale bussen rijden op en af naar het stadje. Bussen rijden elke 22 minuten vanaf het belangrijkste busstation in Foz do Iguacu naar de waterval. Tickets kosten zo’n R$4 p.p (€1). De reis duurt ongeveer 40 minuten.

Kom je uit andere steden in Brazilië? Dat kan ook. Vanuit Rio kost het je R$230 (€60) en het duurt 23 uur. Vanuit Sao Paulo kost het je R$165 (€43) en duurt het 14 uur naar Foz de Iguacu.

Vanuit Argentinië naar de waterval

Neem de bus van het belangrijkste busstation in Puerto Iguazu voor 100 peso (€26) p.p Dit is een retour ticket. Bussen rijden om de 20 minuten en het duurt ongeveer 25 minuten.

Iguazu Falls

Neem een regenjas mee tegen het water

Beste reistijd

De beste reistijd is niet zo makkelijk te bepalen. Het ligt er namelijk aan wat je zelf het beste vindt. In het regenseizoen zijn de watervallen het indrukwekkendst maar in de droge maanden heb je een beter zicht omdat er minder regen valt.

December tot en met februari

December, januari en februari (de zomermaanden) zijn vooral regenachtig met veel wolken, warm weer en een hoge luchtvochtigheid. Tijdens deze maanden zijn de watervallen het indrukwekkendst door de hogere waterstanden. Als je geen problemen hebt met nat worden en je wil graag de waterval in (door het huren en het besturen van een boot) is dit het juiste moment voor een bezoek. De nadelen: de meeste Brazilianen en Argentijnen hebben vakantie in deze periode, lekker druk dus.

TIP ♥ – de beste maanden, maar tevens de drukste, om de watervallen te bezoeken zijn december tot en met maart

De maanden maart, april, augustus en september hebben verschillende voordelen zoals een aangename temperatuur en minder kans op regen. Aan de andere kant zijn Iguazu watervallen niet op hun hoogtepunt, hoewel ze nog steeds behoorlijk indrukwekkend zijn.

De maanden mei, juli, oktober en november zijn niet de beste periode om de watervallen te bezoeken. Normaal gesproken zul je blauwe luchten, aangename temperaturen en minder bezoekers treffen. De watervallen zijn minder indrukwekkend doordat er bijna geen regen valt.

Iguazu Falls

Locatie Iguazu watervallen

Wat wij vinden:
 • 9.8/10
  Zuid-AmerikaExpert - 9.8/10
9.8/10

Samenvatting

Vlakbij het drielandenpunten tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië ligt het Nationaal Park Iguazu, waar de bekende Iguazu watervallen liggen. Het nationaal park ligt ten zuidwesten van de Braziliaanse staat Paraná. Het zijn 275 watervallen van 80 meter hoog die in de Rio Iguacu storten. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden in Brazilië.

3 comments

 1. Annelies Stufken

  Hoi ,wij verblijven in Tabaroa in Brazilië, wat is de slimste / kortste aan reis route voor een bezoek aan de watervallen /
  Weten jullie dat ?
  groet Annelies

 2. Colin

  Hoi Ties,

  Ik heb met interesse gelezen over de watervallen op jullie website. Allemaal helder! Ben je hier toevallig zelf geweest? Nu zijn mijn vriendin en ik bezig om in oktober naar Brazilië, Argentinië en Uruguay te plannen. Een van de stops die we willen maken is in Foz de Iguacu. We vliegen vanaf Rio hier naartoe. We zaten te denken om de dag na aankomst de Braziliaanse zijde te bezoeken, daarna met een taxi naar een de Argentijnse zijde. Hotel boeken en de volgende dag vanuit hier de watervallen te zien. Ik lees overal dat dit te doen zou moeten zijn, maar ik ben toch benieuwd naar je mening.

  Heb je nog tips of adviezen wat betreft dit gedeelte van onze reis.

  Ik zie je reactie met belangstelling tegemoet.

  Groeten,

  Colin

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Beste Collin,

   gaaf dat je plannen hebt om naar de Iguazu Falls te gaan.

   Je plan klinkt prima. Gelukkig wil je niet in één dag beide kanten bezoeken. Dat is namelijk wat veel van het goede. Voor de Braziliaanse kant heb je aan een halve dag voldoende dus wat dat betreft is jullie plan om daarna naar ‘de andere kant’ te gaan geen probleem.

   Je kunt dit met een taxi doen, maar wat ons opviel is dat bijna alle hotels in Foz de Iguazu ook tours aanbieden naar de Argentijnse kant. Wellicht dat dit ook een optie voor je is. Als je liever op eigen gelegenheid gaat kan dat natuurlijk ook met de taxi. Je kunt ook de bus nemen naar Puerto Iguazu (Argentinië). Er gaan uit m’n hoofd zo’n 10 bussen per dag.

   Je heb aan de Argentijnse kant zeker wel een dag nodig als je alles goed en op je gemak wil bezoeken. Wat ons betreft zou je plan geen probleem moeten zijn.

   Veel plezier alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Over OnsO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken.

We hadden geen idee wat we konden verwachten, maar deze reis – hoe cliché ook – veranderde ons wereldbeeld!

Lees verder

Tickets
boeken