Hoofdmenu
Onze Tours

ZUID AMERIKA

Iguazu Falls

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 8

Bijgewerkt op 6 september, 2019

Vlakbij het drielandenpunten tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië ligt het Nationaal Park Iguazu, waar de bekende Iguazu Falls liggen. Dit nationaal park ligt ten zuidwesten van de Braziliaanse staat Paraná. Het zijn 275 watervallen van 80 meter hoog die in de Rio Iguacu storten. Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden in Brazilië.

De Iguazu Falls zijn een van de bekendste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Brazilië. Het is een van de meest ontzagwekkende watervallen van de planeet. Een bezoek aan de watervallen is een onvergetelijke ervaring. Het is een ketting van honderden watervallen van bijna 3 kilometer.

Een extra voordeel is de setting: de watervallen liggen tussen Brazilië en Argentinië in een deel van een nationaal park omringd met regenwoud en unieke flora en fauna.

Het wonder van Iguazu Falls

De watervallen liggen om de hoek van het plaatsje Foz do Iguacu. De watervallen horen bij het Nationaal Park Iguacu, een gebied met veel indrukwekkende natuur. Zo grenst het natuurgebied aan de zuidkant aan het Argentijnse Iguazú National Park. Vreemd is het niet dat de naam van beide nationale parken sterk op elkaar lijkt. 

De watervallen liggen precies op de grens tussen Argentinië en Brazilië. 80% van de watervallen liggen in Argentinië. Check daarvoor deze pagina.

In Brazilië heb je het beste uitzicht, in Argentinië kun je dichterbij komen. De meeste accommodaties bieden dagtrips aan naar de kant van Argentinië voor 100 tot 120 real (€28 tot €35) per persoon. Je kunt ook zelf, dat is iets goedkoper.

De natuurparken dragen deze naam door de stuwdam die nabij de parken liggen. Deze stuwdam is de grootste stuwdam ter wereld en draagt de naam Itaipudam. De stuwdam wordt gevoed door de Paraná rivier, die uitkomt in het Iguacu National Park.

TIP $  – entreeticket voor de Braziliaanse kant is R$62 p.p. (€16). In Argentinië is het 260 peso (€12) p.p.

Iguazu Falls

Het uitzicht is prachtig

5x handige tips voor Iguazu Falls

Hoewel de Iguazu Falls de belangrijkste trekpleister voor het Iguacu National Park zijn, is het niet altijd duidelijk hoe je de watervallen het beste kunt bezoeken. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen hebben wij onze beste tips voor Iguazu Falls op een rijtje gezet.

#1 Ga zo vroeg mogelijk

Een van de belangrijkste tips voor Iguazu Falls is dat je deze zo vroeg mogelijk moet bezoeken. Deze watervallen behoren tot de mooiste ter wereld en het zijn een van de bekendste bezienswaardigheden van Brazilië en Argentinië.

Ongeacht welke kant van de Iguazu watervallen je bezoekt; kom zo vroeg mogelijk – voordat de het park open gaat, als dat kan. Op die manier ben je hopelijk de massa’s toeristen voor.

Aan de kant van Argentinië begint je reis bij de Rainforest Ecological Train die je via het regenwoud naar het begin van de trail brent. Hier vormen al snel lange rijen met toeristen die wachten op het eerste treintje.

Gevolg als je te laat bent; overvolle observatieplatform, toeristen op je foto en en langzaam bewegende mensenmassa’s. Kortom; kom vroeg!

TIP ♥ – de openingstijden van het Braziliaanse park zijn van 9:00 uur tot 17:00 uur. Die van Argentinië is geopend van 8:00 uur tot 18:00 uur.

#2 Waterproof yourself!

De naam Iguazu is niet voor niets afgeleid van het woord ‘Guarani’, dat letterlijk ‘big water‘ betekent. Vergis je niet. Ook al sta je op honderden meter afstand van de waterval, je wordt nat!

En hoewel dat meer geldt voor de Braziliaanse kant, is het ook aan de Argentijnse kant handig om een poncho bij je te hebben.

Het is een geweldige ervaring om dicht bij de waterval te komen (Argentinië kun je dichterbij komen), maar verstop de water gevoelige spullen goed! Camera’s, laptops, telefoons etc.. Alles wat je onder het kopje electronica kunt plaatsen loopt hier enig gevaar van waterschade op.

We raden aan om plastic zakken of een DryBag mee te nemen voor dit soort dingen. Pak daarnaast ook een poncho in en stevige schoenen die het water kunnen verdragen.

TIP ♣  – Schaf in Rio (of thuis) een poncho aan. Scheelt enorm in prijs als je die nog in Foz do Iguacu moet aanschaffen.

Iguazu Falls
Iguazu Falls

Het uitzicht is prachtig

#3 Kies een kant

De Iguazu Falls liggen op de grens tussen Brazilië en Argentinië (je kunt ze ook bezoeken vanuit Paraguay). Elke kant levert een andere ervaring op. Vanuit de Braziliaanse kant heb je de beste panoramische uitzichten, maar aan de Argentijnse kant kun je veel dichter bij de waterval komen.

Een van de beste tips voor Iguazu Falls: in Argentinië kun je dichterbij de waterval komen

Aan de Argentijnse kant brengt een goed aangelegd wandelpad je naar verschillende plekken dicht bij de waterval zodat je de Iguazu Falls echt goed kan zien.

Van Brazilië naar Argentinië of andersom

Je kunt met de bus of taxi van Foz do Iguacu in Brazilië naar Puerto Iguazu (Argentinië). De bus van Foz do Iguacu naar Puerto Iguazu is echter veel goedkoper. Bussen rijden vanuit Foz do Iguacu bus terminal.

Zoek naar de bus waar Puerto Iguazu Argentinaop staat. Of vraag het na. Bussen rijden elke 20 minuten.

Je ticket kost tussen de $1,50 en $4 en hier mee kun je tot Puerto Iguazu reizen, ofwel direct naar de waterval in Argentinië (Cataratas).

TIP ♥ – de eerste stop is de Braziliaanse grens waar je de bus uit moet om naar de douane te gaan voor een stempel. De bus wacht niet! Geen nood, je kaartje is ook geldig voor de volgende bus die zo’n 40 minuten later komt. Zorg ervoor dat je je paspoort bij je hebt. Een taxi is overigens wel veel makkelijker.

Iguazu in Paraguay

Je kunt deze watervallen ook bezoeken in Paraguay. Het is hier vaak minder druk. Paraguay is sowieso een van de meest authentieke landen van Zuid-Amerika. Je kunt vanuit alle drie de landen bij de falls makkelijk de grens oversteken.

TIP ♥ – check hier onze tips over de watervallen in Paraguay

Boek een tour

De watervallen liggen precies op de grens tussen Argentinië en Brazilië. In Brazilië heb je het beste uitzicht, in Argentinië kun je dichterbij komen. Het is veel makkelijker om een tour te boeken dan om alles zelf uit te zoeken. Een dagtour vanuit de Braziliaanse kant kost je zo’n $35 p.p.

Kijk eens bij Urban Adventures voor meer info

Iguazu Falls
Iguazu Falls

Tips voor Iguazu Falls: met een bootje kun je heel dichtbij komen

#4 Hoeveel tijd heb je nodig?

Hoeveel tijd je precies nodig hebt is een beetje afhankelijk van welke kant van de watervallen je bezoekt. In principe heb je aan beide kanten aan één dag genoeg.

Tijd aan de Argentijnse kant

Aan de Argentijnse kant van de Iguazu Falls heb je meer tijd nodig aangezien er drie verschillende delen van het park zijn; het bovenste deel, het lagere deel en de Devil’s Throat. Dit kan in een dag, maar net zo goed in 2 of zelfs 3 dagen.

Tijd aan de Braziliaanse kant

Aan de Braziliaanse kant van de Iguazu Falls heb je aan 4 tot 6 uur voldoende, afhankelijk van hoeveel foto’s je wil maken ;). Aan de Braziliaanse heb je eigenlijk alleen een lange wandeling langs de rivier en de kloof waar voor het prachtig panoramisch uitzicht.

TIP ♥ – ben je in Argentinië en wil je de waterval bekijken? Check dan onze pagina Iguazu Waterval in Argentinië

Iguazu Falls

De watervallen zijn in het regenseizoen erg indrukwekkend

Hoe kom je er?

Om het natuurgebied en de watervallen van Iguazu te bezoeken vormt de stad Foz do Igiacu een goede uitvalsbasis. De stad zelf heeft weinig te bieden, maar beschikt wel over een klein vliegveld en verschillende gidsen om je door het natuurgebied te loodsen. 

Het vliegveldFoz do Igiacu International Airport bevindt zich op zo’n twaalf kilometer van de stad. 

TIP ♥ – een enkeltje van Rio naar Foz do Igiacu kost je zo’n €60 p.p.

Vanuit Brazilië naar de waterval

Het dorpje Foz do Iguacu is met de bus goed bereikbaar. Zowel nationale als internationale bussen rijden op en af naar het stadje. Bussen rijden elke 22 minuten vanaf het belangrijkste busstation in Foz do Iguacu naar de waterval.

Tickets kosten zo’n R$4 p.p (€1). De reis duurt ongeveer 40 minuten.

Kom je uit andere steden in Brazilië? Dat kan ook. Vanuit Rio kost het je R$230 (€60) en het duurt 23 uur. Vanuit Sao Paulo kost het je R$165 (€43) en duurt het 14 uur naar Foz de Iguacu.

Vanaf Argentinië naar de waterval

Neem de bus van het belangrijkste busstation in Puerto Iguazu voor 100 peso (€26) p.p Dit is een retour ticket. Bussen rijden om de 20 minuten en het duurt ongeveer 25 minuten.

Iguazu Falls

Tips voor Iguazu Falls; neem een regenjas mee tegen het water

Beste reistijd

De beste reistijd is niet zo makkelijk te bepalen. Het ligt er namelijk aan wat je zelf het beste vindt. In het regenseizoen zijn de watervallen het indrukwekkendst maar in de droge maanden heb je een beter zicht omdat er minder regen valt.

December tot en met februari

December, januari en februari (de zomermaanden) zijn vooral regenachtig met veel wolken, warm weer en een hoge luchtvochtigheid. Tijdens deze maanden zijn de watervallen het indrukwekkendst door de hogere waterstanden.

Als je geen problemen hebt met nat worden en je wil graag de waterval in (door het huren en het besturen van een boot) is dit het juiste moment voor een bezoek. De nadelen: de meeste Brazilianen en Argentijnen hebben vakantie in deze periode, lekker druk dus.

TIP ♥ – de beste maanden, maar tevens de drukste, om de watervallen te bezoeken zijn december tot en met maart

Tussenseizoen

De maanden maart, april, augustus en september hebben verschillende voordelen zoals een aangename temperatuur en minder kans op regen. Aan de andere kant zijn Iguazu watervallen niet op hun hoogtepunt, hoewel ze nog steeds behoorlijk indrukwekkend zijn.

Droogseizoen

De maanden mei, juli, oktober en november zijn niet de beste periode om de watervallen te bezoeken. Normaal gesproken zul je blauwe luchten, aangename temperaturen en minder bezoekers treffen. De watervallen zijn minder indrukwekkend doordat er bijna geen regen valt.

Tips voor Iguazu Falls: de beste reistijd is tussen december en maart

Locatie Iguazu watervallen

Wat wij vinden:
 • 9.8/10
  Zuid-AmerikaExpert - 9.8/10
9.8/10

Samenvatting

Vlakbij het drielandenpunten tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië ligt het Nationaal Park Iguazu, waar de bekende Iguazu watervallen liggen. Het nationaal park ligt ten zuidwesten van de Braziliaanse staat Paraná. Het zijn 275 watervallen van 80 meter hoog die in de Rio Iguacu storten. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden in Brazilië.

8 comments

 1. Annelies Stufken

  Hoi ,wij verblijven in Tabaroa in Brazilië, wat is de slimste / kortste aan reis route voor een bezoek aan de watervallen /
  Weten jullie dat ?
  groet Annelies

 2. Colin

  Hoi Ties,

  Ik heb met interesse gelezen over de watervallen op jullie website. Allemaal helder! Ben je hier toevallig zelf geweest? Nu zijn mijn vriendin en ik bezig om in oktober naar Brazilië, Argentinië en Uruguay te plannen. Een van de stops die we willen maken is in Foz de Iguacu. We vliegen vanaf Rio hier naartoe. We zaten te denken om de dag na aankomst de Braziliaanse zijde te bezoeken, daarna met een taxi naar een de Argentijnse zijde. Hotel boeken en de volgende dag vanuit hier de watervallen te zien. Ik lees overal dat dit te doen zou moeten zijn, maar ik ben toch benieuwd naar je mening.

  Heb je nog tips of adviezen wat betreft dit gedeelte van onze reis.

  Ik zie je reactie met belangstelling tegemoet.

  Groeten,

  Colin

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Beste Collin,

   gaaf dat je plannen hebt om naar de Iguazu Falls te gaan.

   Je plan klinkt prima. Gelukkig wil je niet in één dag beide kanten bezoeken. Dat is namelijk wat veel van het goede. Voor de Braziliaanse kant heb je aan een halve dag voldoende dus wat dat betreft is jullie plan om daarna naar ‘de andere kant’ te gaan geen probleem.

   Je kunt dit met een taxi doen, maar wat ons opviel is dat bijna alle hotels in Foz de Iguazu ook tours aanbieden naar de Argentijnse kant. Wellicht dat dit ook een optie voor je is. Als je liever op eigen gelegenheid gaat kan dat natuurlijk ook met de taxi. Je kunt ook de bus nemen naar Puerto Iguazu (Argentinië). Er gaan uit m’n hoofd zo’n 10 bussen per dag.

   Je heb aan de Argentijnse kant zeker wel een dag nodig als je alles goed en op je gemak wil bezoeken. Wat ons betreft zou je plan geen probleem moeten zijn.

   Veel plezier alvast!

 3. Willem

  Hoi,
  je kunt op dezelfde dag (of een dag later) een bezoek aan de Itaipudam. Het ligt 45 min tot 1 uur reizen met de auto van elkaar af en het is wérkelijk de moeite waard te zien. Het stuwmeer is onbevatbaar groot en je ziet de invloed van de bouw en de opbrengsten van de stroom aan de ontwikkeling van de welvaart van het gebied tot 250km naar het noorden.
  Je doet jezelf m.i. tekort als je dit overslaat.
  Tip van Flip: ga dat zien en neem tegen een meerprijs van €0,- de special tour die je ook ín de dam brengt!

  Prettige reis!

 4. Goei

  hoe kan ik een tour maken van Rio naar Iguazu waterval ?kan het een dagje tour ? wat raad je aan ??

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Goei,

   een tour in een dag gaat niet lukken. De Iguazu Falls en Buenos Aires liggen bijna 1.500km uit elkaar. Met de auto is dat 15 uur rijden. Je kunt beter naar Foz do Igiacu International Airport vliegen in Foz do Igiacu en daar een tour boeken.

   Groeten,
   Ties

 5. maaike

  hoi Ties,

  ik ga volgend weekend naar Argentinië. ik ga op maandag naar de iguazu watervallen. Ik zit te kijken om vanuit daar nog een andere leuke stad of plek te bezoeken. ik was aan het kijken voor de stad Foz do Iguaçu. Zijn hier, buiten de excursies naar de watervallen, nog andere dingen die leuk zijn om te doen of te zien!? heb je misschien tips voor mij? ik ben maar voor een korte periode in Argentinië.

 6. georgianna

  Superleuk informatief artikel met alle highlights opgesomd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.