Vlakbij het drielandenpunten tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië ligt het Nationaal Park Iguazu, waar de bekende Iguazu watervallen liggen. Het nationaal park ligt ten zuidwesten van de Braziliaanse staat Paraná. Het zijn 275 watervallen van 80 meter hoog die in de Rio Iguacu storten. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden in Brazilië.

De Iguazu watervallen zijn een van de bekendste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Brazilië. Het is eigenlijk een must-do tijdens je reis door Brazilië. Wij vertellen je op deze pagina alles wat je moet weten over de watervallen met onder andere:

Foz do Iguacu

De watervallen liggen om de hoek van het plaatsje Foz do Iguacu. De watervallen horen bij het Nationaal Park Iguacu, een gebied met erg veel natuur. Zo grenst het natuurgebied aan de zuidkant aan het Argentijnse Iguazú National Park. Vreemd is het niet dat de naam van beide nationale parken sterk op elkaar lijkt. Beide namen zijn namelijk afgeleid van de Guaraní woorden í, wat staat voor ‘water’, en guazú, wat staat voor ‘groot’.

TIP – heb je de watervallen gezien? Bezoek dan ook eens het Parque das Aves op maar 5 minuten van het park. Je hebt hier meer dan 800 soorten vogels.

De natuurparken dragen deze naam door de stuwdam die nabij de parken liggen. Deze stuwdam is de grootste stuwdam ter wereld en draagt de naam Itaipudam. De stuwdam wordt gevoed door de Paraná rivier, die uitkomt in het Iguacu National Park.

Tours

De watervallen liggen precies op de grens tussen Argentinië en Brazilië. In Brazilië heb je het beste uitzicht, in Argentinië kun je dichterbij komen. De meeste accommodatie bieden dagtrips aan naar de kant van Argentinië voor 100 tot 120 real (€28 tot €35) per persoon. Je kunt ook zelf, dat is iets goedkoper.

Iguazú

Het uitzicht is prachtig

Bezienswaardigheden Iguazu

Hoewel de Iguazu watervallen de belangrijkste trekpleister voor het Iguacu National Park zijn, heeft het park meer te bieden dan watervallen. Rondom de watervallen vind je bijvoorbeeld een groot subtropisch regenwoud met meer dan 2700 verschillende plantensoorten. Plantenliefhebbers zullen hun ogen uitkijken in dit gebied!

Iguazu watervallen

Het merendeel van de toeristen wat naar het Iguacu National Park trekt doet dit om de Iguazu watervallen te bezoeken. Deze watervallen zijn maar liefst 2700 meter breed en grenzen aan Argentinië. Het meest bezochte deel van de watervallen is de zogenaamde garganta do diabo”, wat staat voor duivelskeel. Dit is een cirkelvormige waterval met een hoogte van zo’n tachtig meter.

Iguazú

Met een bootje kun je heel dichtbij komen

Ontdek verschillende diersoorten

Naast de diversiteit aan plantensoorten in het nationaal park, is ook het aantal diersoorten erg groot. Zo kom je hier onder meer de reuzenotter, de reuzenmiereneter, de tapir, de jaguar en de kaaiman tegen. Door met een gids het gebied in te trekken, zal je veel van deze dieren tegenkomen.

TIP – doordat het Iguacu National Park voor een groot deel uit een subtropisch regenwoud bestaat, kan het weer snel omslaan. Zorg ervoor dat je verschillende soorten kleding meeneemt, zodat je op iedere weersomstandigheid bent voorbereid.

De geschiedenis van Iguacu

Ten opzichte van veel andere nationale parken in Brazilië is het Iguacu National Park een van de oudste natuurparken. Het gebied werd op 10 januari 1939 gecreëerd en heeft een oppervlakte van zo’n 185 duizend hectare. Veel toeristen kennen het nationaal park vooral vanwege de 2700 meter brede Iguacuwatervallen die hier gelegen zijn.

Sinds 1986 is het nationaal park aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO toegevoegd, waar onder meer ook het Chapada Diamantina National Park van Brazilië op te vinden is.

Let op!

In het subtropisch regenwoud komen gevaarlijke dieren voor, zoals de jaguar.

Wees je hiervan bewust en trek niet zonder gids het gebied in! Dit kan erg gevaarlijk zijn.

Iguazú

De watervallen zijn in het regenseizoen erg indrukwekkend

Hoe kom je er?

Om het natuurgebied en de watervallen van Iguazu te bezoeken vormt de stad Foz do Igiacu een goede uitvalsbasis. De stad zelf heeft weinig te bieden, maar beschikt wel over een klein vliegveld en verschillende gidsen om je door het natuurgebied te loodsen. 

Het vliegveld Foz do Igiacu International Airport bevindt zich op zo’n twaalf kilometer van de stad. Je kunt per bus of per taxi van het vliegveld naar de stad reizen om vanuit daar naar Igiazu te gaan. 

TIP – bij Skyscanner boek je voordelige binnenlandse vluchten voor Brazilië

Met de bus

Het dorpje Foz de Iguacu is met de bus goed bereikbaar. Zowel nationale als internationale bussen rijden op en af naar het stadje. Vanuit Asuncion (Paraguay) en Buenos Aires (Argentinië) kun je hier met de bus komen. Vanuit Asuncion is het 5 uur rijden (40 real) en vanuit Buenos Aires is het 18 uur rijden (210 real). 

Kom je vanuit Brazilië zelf? Dan kun je onder andere vanuit Rio (230 real, 23 uur), Sao Paulo (165 real, 14 uur) naar Foz de Iguacu.

Iguazú

Neem een regenjas mee tegen het water

Beste reistijd

De beste reistijd is niet zo makkelijk te bepalen. Het ligt er namelijk aan wat je zelf het beste vindt. In het regenseizoen zijn de watervallen het indrukwekkendst maar in de droge maanden heb je een beter zicht omdat er minder regen valt.

December tot en met februari

December, januari en februari (de zomermaanden) zijn vooral regenachtig met veel wolken, warm weer en een hoge luchtvochtigheid. Tijdens deze maanden zijn de watervallen het indrukwekkendst door de hogere waterstanden. Als je geen problemen hebt met nat worden en je wil graag de waterval in (door het huren en het besturen van een boot) is dit het juiste moment voor een bezoek. De nadelen: de meeste Brazilianen en Argentijnen hebben vakantie in deze periode, lekker druk dus.

TIP – de beste maanden, maar tevens de drukste, om de watervallen te bezoeken zijn december tot en met maart

De maanden maart, april, augustus en september hebben verschillende voordelen zoals een aangename temperatuur en minder kans op regen. Aan de andere kant zijn Iguazu watervallen niet op hun hoogtepunt, hoewel ze nog steeds behoorlijk indrukwekkend zijn.

De maanden mei, juli, oktober en november zijn niet de beste periode om de watervallen te bezoeken. Normaal gesproken zul je blauwe luchten, aangename temperaturen en minder bezoekers treffen. De watervallen zijn minder indrukwekkend doordat er bijna geen regen valt.

Locatie Iguazu watervallen