Als je Ilha Grande letterlijk vertaalt, betekent het “groot eiland”. Dat is het ook! Ilha Grande is gelegen voor de kust van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Het eiland maakt deel uit van Angra dos Reis, een Braziliaanse archipel met maar liefst 365 verschillende eilanden. Ilha Grande is hier het grootste eiland van en trekt jaarlijks tientallen toeristen, die van het mooie weer of de rijke flora en fauna op het eiland willen genieten.

Een bezoek aan Ilha Grande is een onvergetelijke ervaring. Het is een prachtig eiland met ’s werelds mooiste stranden. Op deze pagina vertellen we je het volgende over dit eiland;

Waarom Ilha Grande?

Het fabelachtige eilandje Ilha Grande heeft een bijzondere geschiedenis. Eerst was het een piraten eilandje, daarna een leprakolonie (dat is gelukkig over) en ten slotte een gevangenis waar de politieke gevangenen samen met enkele van de meest gewelddadige criminelen van Brazilië vast werden gehouden. Die deels lugubere geschiedenis heeft de ontwikkelaars altijd op afstand gehouden.

TIP – Het weer op Ilha Grande kan behoorlijk wisselvallig zijn! Op het ene moment schijnt de felle zon, op het andere moment hoost het er. Wees voorbereid op verschillende weersomstandigheden door verschillende soorten kleding mee te nemen.

Het gevolg van die jarenlange terughoudendheid van de ontwikkelaars is dat je hier prachtige tropische stranden, een ongerept regenwoud en een helder blauwe zee vindt. En vandaag de dag zijn er nog steeds maar een paar kleine dorpjes op het eiland.

Praia Lopes Mendes

Heb je altijd al eens een van de mooiste stranden ter wereld willen bezoeken? Check dan Praia Lopes Mendes. Dit strand komt op menig lijstje voor als een van de mooiste stranden op onze planeet.

Het hagelwitte strand ligt ingeklemd tussen prachtig groene bergen en een helder blauwe zee.

Ilha Grande

De stranden behoren tot de mooiste ter wereld

Bezienswaardigheden Ilha Grande

Op het eiland vind je maar liefst 150 kilometer aan wandelpaden, waarlangs je prachtige wandelingen over het eiland kunt maken. Tijdens de wandelingen krijg je meer te zien van de flora en fauna die Ilha Grande je te bieden heeft. Het is aan te raden om met een gids op pad te gaan, om te voorkomen dat je tijdens een wandeling verdwaalt.

Bezoek de fraaie stranden

Doordat het merendeel van Ilha Grande onder de beschermde natuurgebieden valt en het aantal toeristen zeker in het laagseizoen beperkt is, kun je op het eiland genieten van prachtige standen. De wuivende palmbomen begroeten je al van ver en bieden schaduw als de zon op z’n felst staat! Een ideale kans om heerlijk bij te komen van een jaar hard werken of studeren.

TIP – Wanneer je een van de bergtoppen op Ilha Grande wilt beklimmen is het raadzaam om samen met een gids te gaan. Het onherbergzame gebied op sommige delen van het eiland brengt de nodige risico’s met zich mee, die een gids kent.

Vila do Abraão

Vila do Abraão is de enige noemenswaardige nederzetting op Ilha Grande, waar je een prachtig wit kerk en vrolijk gekleurde huisjes vindt. Dit is tevens de plek waar je aankomt bij je reis naar Ilha Grande en waar je tijdens je verblijf kunt overnachten. Bij het zoeken naar een plek voor de overnachting is het raadzaam om te kiezen voor een pousada. Vaak heb je hier een balkonnetje bij, om uit te kijken over de schitterende zee.

Ilha Grande

Uitzicht op de stad

Geschiedenis Ilha Grande

Het eiland is op zo’n 150 kilometer ten zuiden van Rio de Janeiro gelegen en kent een zeer gering aantal inwoners. Zeker in het laagseizoen, wanneer het aantal toeristen beperkt is, kun je op Ilha Grande van je rust genieten.

Het eiland werd ontdekt door de Portugees André Gonsalves, waarna onder meer de Spanjaarden en Nederlanders de macht over het eiland hadden. Op het eiland vind je vooral vriendelijke vissers, die hier al sinds vroeger van hun vishandel leven.

TIP – Wanneer je een van de bergtoppen op Ilha Grande wilt beklimmen is het raadzaam om samen met een gids te gaan.

Vila do Abraão

Vila do Abraão is het enige dorp op het eiland. Houd er rekening mee dat het in het weekend en hoogseizoen behoorlijk druk kan worden hier.

Reserveren kan dan geen kwaad.

Voorheen vermeden veel toeristen Ilha Grande, door de verhalen die hier gingen over piraten. Daarna werd het eiland voornamelijk gebruikt om de zwaarste Braziliaanse criminelen op te kunnen sluiten, zonder dat zij konden ontsnappen. Tegenwoordig heeft het eiland die reputatie afgeschud en is het er een stuk veiliger.

Ilha Grande

Je kunt hier heerlijk relaxen aan het strand

Hoe kom je er?

Ilha Grande is niet te bereiken per auto, bus of trein. Dit maakt het niet altijd even gemakkelijk om op je plek van bestemming aan te komen, zeker niet als je aan de andere kant van het eiland moet zijn. Het is mogelijk om vanuit Mangaratiba of Angra dos Reis per veerboot naar Vila do Abraão af te reizen.

Vlieg vanuit Amsterdam naar Rio de Janeiro, waarvandaan je per auto of per bus naar Mangaratiba af kunt reizen. Hier vind je meer info daar over. Vanuit deze plaats kun je de veerboot naar Ilha Grande nemen. Zorg ervoor dat je vooraf tickets hebt geboekt, omdat er strikte voorwaarden gelden voor het toerisme van en naar Ilha Grande. 

Best reistijd

Ilha Grande is het hele jaar door te bezoeken. De warmste maanden (zomer) zijn de maanden november tot en met maart. Dan valt er ook de meeste regen. Februari is over het algemeen de warmste maand, augustus de koudste. Hoewel temperaturen hier nooit onder de 25ºC komen.

De droogste periode zijn de maanden juni tot en met augustus, dit is de winter. In april valt overigens de meeste regen dus die maand kun je beter overlaan. December is de droogste maand.

Locatie Ilha Grande