Hoofdmenu
Onze Tours

ZUID AMERIKA

Ilha Grande

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 6 september, 2019

Als je Ilha Grande letterlijk vertaalt, betekent het “groot eiland”. Dat is het ook! Ilha Grande is gelegen voor de kust van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Het eiland maakt deel uit van Angra dos Reis, een Braziliaanse archipel met maar liefst 365 verschillende eilanden. Ilha Grande is hier het grootste eiland van en trekt jaarlijks tientallen toeristen, die van het mooie weer en de prachtige stranden willen genieten.

Een bezoek aan Ilha Grande is een onvergetelijke ervaring. Het is een prachtig eiland met ’s werelds mooiste stranden. Op deze pagina vertellen we je het volgende over dit eiland;

Ilha Grande; piraten en lepra

Het fabelachtige eilandje Ilha Grande heeft een bijzondere geschiedenis. Eerst was het een piraten eilandje, daarna een leprakolonie (dat is gelukkig over) en ten slotte een gevangenis waar de politieke gevangenen samen met enkele van de meest gewelddadige criminelen van Brazilië vast werden gehouden. Die, deels lugubere, geschiedenis heeft de ontwikkelaars altijd op afstand gehouden.

TIP ♥ – Het weer op Ilha Grande kan behoorlijk wisselvallig zijn! Op het ene moment schijnt de felle zon, op het andere moment hoost het er. Wees voorbereid op verschillende weersomstandigheden door verschillende soorten kleding mee te nemen.

Het gevolg van die jarenlange terughoudendheid van de ontwikkelaars is dat je hier prachtige tropische stranden, een ongerept regenwoud en een helder blauwe zee vindt. En vandaag de dag zijn er nog steeds maar een paar kleine dorpjes op het eiland. Als je op zoek bent naar de ideale strandbestemming in Brazilië zit je hier goed.

Ilha Grande

De stranden behoren tot de mooiste ter wereld

De 7 mooiste stranden van Ilha Grande

De eilandengroep Ilha Grande heeft zo veel stranden dat het eigenlijk niet zo veel uit maakt waar je je handdoek neer legt. Elk strand is uniek gezegend met hagelwit zand en kristal helder water. Om je een beetje op weg te helpen hebben we de 7 mooiste stranden op een rij gezet.

1. Lopes Mendes

Lopes Mendes is meer dan eens verkozen tot een van de mooiste stranden in Brazilië. Dat geeft wel aan hoe mooi dit strand moet zijn. Het is een 3 kilometer lang wit zandstrand gelegen in een baai en omringd door groene bossen.

Het ondiepe, kristalheldere water is ideaal om in te zwemmen en de golven, verder in zee, zijn een perfecte plek voor surfers. Je komt er niet zo maar. Daarvoor zal je 2 tot 3 uur door de jungle moeten.

2. Santo Antonio Beach

Dit strand lijkt op Lopes Mendes, maar moet het doen zonder de status als mooiste strand. Santo Antonio is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een prachtige strandomgeving zonder de toeristische drukte.

Het is kleiner dan Lopes Mendes. Het is een populaire plek om te surfen. Dit strand ligt vlak naast Lopes Mendes. Het pad is goed aangegeven, dus hou gewoon de wegwijzers in de gaten. Het strand ligt hier.

3. Aventureiro Beach

Dit paradijselijke strand is de laatste jaren nauwelijks veranderd. Er zijn hier bijna geen commerciële activiteiten of hotels – slechts een stuk wit zand van 600 meter lang. Het strand wordt omringd door rijen palmbomen en een turquoise zee.

Kenmerkend voor dit strand zijn de palmbomen die over de zee hangen. Het is alleen toegankelijk per boot, wat een goed teken is want zo behoudt het zijn ongerepte karakter.

TIP ♥ – check Booking.com voor accommodatie op Ilha Grande.

Ilha Grande
Ilha Grande

4. Palmas Cove

Palmas Cove is eigenlijk een verzameling VAN stranden met tropische. De bekendste stranden hier zijn Big Beach of Palms, Mengues en Palmas Island. Als je afgelegen stranden zoekt met schitterende zandstranden ben je hier ophet juiste adres.

Er is hier bijna niks. Het enige wat je hier vindt zijn een paar vissershuisjes en een paar eet- en drinkplekken. Elektriciteit van generatoren is er slechts tot 22.00 uur. Daarna is het pikkedonker en zie je een schitterende sterrenhemel.

5. Parnaioca Beach

Parnaioca was een afgelegen strand zonder ontwikkeling. Lang geleden was hier een slavengemeenschap met huizen, winkels en een kerk. Tegenwoordig is het 1 kilometer lange strand een toevluchtsoord zonder elektriciteit of hotels. Het blijft echter nog steeds een populaire plek op het eiland vanwege de prachtige omgeving.

TIP ♥ – om naar dit strand te komen, moet je een boot nemen vanuit Abraão of een twee en een half uur durende tocht maken door het bos. Het ligt hier (Google Maps)

6. Caxadaço Beach

Caxadaço is een waar mini strand van maar 15 meter lang. Maar met zijn kristalheldere water en de de rotsen is het een va de mooiste stranden op het eiland. Het blijft onaangetast. Dit komt grotendeels doordat het best moeilijk is om er te komen.

Je komt er alleen per boot is of door een dicht bos. Als je de tocht waagt wordt je beloond met een schitterend strand op een afgelegen plek van ongelooflijke natuurlijke schoonheid met weinig tot geen toeristen.

TIP ♥ – je kunt dit strand bezoeken met een tour.

Ilha Grande

Caxadaço Beach

6x leuke dingen om te doen op Ilha Grande

Op het eiland vind je maar liefst 150 kilometer aan wandelpaden, waarlangs je prachtige wandelingen over het eiland kunt maken. Er is dus genoeg te wandelen op Ilha Grande, maar er is veel meer te doen. Wij hebben de leukste activiteiten op een rij gezet.

1. Ga (of leer) surfen

Op Ihla Grande liggen niet alleen mooie stranden, je kunt hier ook heel goed surfen. Veel locals komen hier ook om hun kunsten te verbeteren. Lopes Mendes is een van de beste plekken om te surfen. Het witte zandstrand is lang en breed, aan één kant geflankeerd door een kristalheldere zee en de andere door een rij tropische palmbomen. De golven daar zijn populair onder lokale surfers en reizigers.

2. Hike de Vila de Dois Rios

De wandeling naar de Vila de Dois Rios is ongeveer 16 kilometer vanaf Abraao, de belangrijkste stad van het eiland. De hike is relatief makkelijk en vlak en bevat bospaadjes en een indrukwekkende verlaten stranden waar je langs loopt.

Het kleine dorp heeft een paar eenvoudige restaurants en ligt in de buurt van de Candido Mendes-gevangenis. Nog een must-see op het eiland. De mix van verlaten huizen en de lokale spookverhalen van de gedetineerden in de gevangenis voegen een spookachtige sfeer toe.

3. Leer duiken of ga snorkelen

De zee rondom Ilha Grande is ideaal voor duikers of snorkelaars. Voor de kust liggen een aantal scheepswrakken. Er zijn verschillende plekken waar jeu duikuitrusting kunt huren of duiklessen kunt boeken.

De duikscholen hebben ook goede tips en aanbevelingen voor de beste plekken. Enkele van de meest populaire plekken onder duikers zijn de Ilha de Jorge Grego voor het strand van Lopes Mendes en Ilha das Palmas.

Snorkelen bij Lagoa Azul

Lagoa Azul ligt in het uiterste noorden van het eiland en staat bekend om het kristalheldere water. Het is een van de beste plekken van het eiland om te snorkelen. Onder water zie je kleurrijk koraal en veel tropische vissen en soms ook inktvissen en zeeschildpadden.

TIP ♥ – check Elite Divers voor meer info

Ilha Grande

4. Verken Vila do Abraão

Vila do Abraão is de enige noemenswaardige nederzetting op Ilha Grande, waar je een prachtig wit kerk en vrolijk gekleurde huisjes vindt. Dit is tevens de plek waar je aankomt bij je reis naar Ilha Grande en waar je tijdens je verblijf kunt overnachten.

Bij het zoeken naar een plek voor de overnachting is het raadzaam om te kiezen voor een pousada. Vaak heb je hier een balkonnetje bij, om uit te kijken over de schitterende zee.

5. Ga naar de Candido Mendes Prison

Ilha Grande was niet altijd het tropische paradijs dat het ooit was. Ooit had je hier een zwaar beveiligde gevangenis voor enkele van de gevaarlijkste criminelen van Brazilië.

Een van de meest beruchte drugsbaronnen van het land, Escadinha, ontsnapte ooit met een helikopter. De gevangenis werd in 1994 gesloten en de criminelen werden vrijgelaten of elders opgesloten.

TIP ♥ – je kan de gevangenis bezoeken als je de route naar Vila de Dois Rios volgt.

6. Ga naar de top van Pico do Papagaio

Pico do Papagaio is met een hoogte van 980 meter, de op één na hoogste berg van Ilha Grande. De wandeling naar de top duurt ongeveer drie uur, afhankelijk van je fysieke gesteldheid, en is behoorlijk uitdagend.

Als je eenmaal boven bent wordt je beloond met een sensationeel uitzocht op het eiland en de omliggende, kleinere eilandes en bergen. Echt een aanrader!

Ilha Grande

Uitzicht op de stad

Geschiedenis Ilha Grande

Het eiland is op zo’n 150 kilometer ten zuiden van Rio de Janeiro gelegen en kent een zeer gering aantal inwoners. Zeker in het laagseizoen, wanneer het aantal toeristen beperkt is, kun je op Ilha Grande van je rust genieten.

Het eiland werd ontdekt door de Portugees André Gonsalves, waarna onder meer de Spanjaarden en Nederlanders de macht over het eiland hadden. Op het eiland vind je vooral vriendelijke vissers, die hier al sinds vroeger van hun vishandel leven.

TIP ♥ – Wanneer je een van de bergtoppen op Ilha Grande wilt beklimmen is het raadzaam om samen met een gids te gaan.

Vila do Abraão

Vila do Abraão is het enige dorp op het eiland. Houd er rekening mee dat het in het weekend en hoogseizoen behoorlijk druk kan worden hier.

Reserveren kan dan geen kwaad.

Voorheen vermeden veel toeristen Ilha Grande, door de verhalen die hier gingen over piraten. Daarna werd het eiland voornamelijk gebruikt om de zwaarste Braziliaanse criminelen op te kunnen sluiten, zonder dat zij konden ontsnappen. Tegenwoordig heeft het eiland die reputatie afgeschud en is het er een stuk veiliger.

Ilha Grande

Je kunt hier heerlijk relaxen aan het strand

Hoe kom je er?

Ilha Grande is het makkelijkste te bereiken vanuit Rio de Janeiro. Zelfstandig naar het eiland afreizen is best een hele onderneming. Je kunt daarom ook gebruik maken van de shuttle service van Easy Transfer.

Easy Transfer

Via Easy Transfer kun je je reis naar Ilha Grande boeken. Ze komen je dan ophalen bij je hotel in Rio en brengen je all the way naar het eiland. Het kost je R$110 per persoon. Dat komt neer op zo’n €25. De hele reis duurt do’n 5 tot 6 uur, maar je reist dan wel super makkelijk naar Ilha Grande. Ze bieden dezelfde service aan vanaf Paraty (R$95 – 4 uur).

TIP ♥ – check de website van Easy Transfer voor actuele prijzen

Best reistijd

Ilha Grande is het hele jaar door te bezoeken. De warmste maanden (zomer) zijn de maanden november tot en met maart. Dan valt er ook de meeste regen. Februari is over het algemeen de warmste maand, augustus de koudste. Hoewel temperaturen hier nooit onder de 25ºC komen.

De droogste periode zijn de maanden juni tot en met augustus, dit is de winter. In april valt overigens de meeste regen dus die maand kun je beter overlaan. December is de droogste maand.

Locatie Ilha Grande

Wat wij vinden:
  • 8.9/10
    Zuid-AmerikaExpert - 8.9/10
8.9/10

Samenvatting

Als je Ilha Grande letterlijk vertaalt, betekent het “groot eiland”. Dat is het ook! Ilha Grande is gelegen voor de kust van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Het eiland maakt deel uit van Angra dos Reis, een Braziliaanse archipel met maar liefst 365 verschillende eilanden. Ilha Grande is hier het grootste eiland van en trekt jaarlijks tientallen toeristen, die van het mooie weer en de prachtige stranden willen genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.