Het Maranhenses National Park, ook wel Lencóis Maranhenses genoemd, is een uitgestrekt duingebied in het noorden van Brazilië. Letterlijk betekent Lencóis Maranhenses “beddenlaken van Maranhão”, wat symbool staat voor de duinen die je hier zal vinden. Het natuurgebied ligt aan de kust van de deelstaat Maranhão.

Maranhenses; intro

Met een oppervlakte van circa 1550 vierkante kilometer behoort het Maranhenses National Park tot een van de grootste natuurgebieden in Brazilië. De vaste en wandelende duinen in dit gebied strekken zich uit tot zo’n veertig kilometer het binnenland in. Hiermee vormt het Maranhenses National Park de enige woestijn van Brazilië.

TIP – in het Maranhenses National Park valt door het jaar heen erg veel neerslag. Zorg ervoor dat je voldoende warme kleding bij je hebt om de natte kleding tijdig te kunnen verwisselen.

Het is opvallend dat deze woestijn in z’n huidige vorm kan blijven bestaan, omdat er relatief veel neerslag valt in het gebied. Jaarlijks ligt het neerslagpeil op z’n 1.500 millimeter. Ook de temperaturen in het natuurgebied passen niet altijd bij het klimaat van een woestijn. De temperatuur schommelt tussen de 16 en 36 graden Celsius door het jaar heen.

Tours

Het beste punt om je trip te beginnen in Preguica. Vanuit hier kun je tours boeken naar het park. Een 5-uur-durende trip met jeep kost je 50 real (€). Ze brengen je dan naar het begin van het park.

Je kunt ook twee- en drie-daagse wandelingen maken. Meer info bij Sao Paulo Ecoturismo.

maranhenses

Het lijkt alsof je op wolken loopt

Bezienswaardigheden Maranhenses National Park

Het Maranhanses National Park staat logischerwijs voornamelijk bekend om de wandelende duinen en de bijzondere uitstraling van het gebied. Tijdens een tocht door het National Park zal je echter meer zien dan duinen alleen, denk bijvoorbeeld aan kleine meertjes in de Braziliaanse woestijn. Het is van de hoeveelheid regen in een bepaalde periode afhankelijk, wat de waterstand van deze lagunes is.

Lagao do Peixe

Er zijn twee lagunes waar je vrijwel altijd water zal vinden tijdens een tocht door het Maranhenses National Park. Dit zijn Lagao do Peixe en Lagoa Bonita. Ongeacht de regen die in de afgelopen dagen gevallen is, zal je hier een klein meertje vinden.

TIP – naast de grote hoeveelheid neerslag in het natuurgebied, waait hier een harde wind. Het zand kan door de wind gaan stuiven, waardoor gezicht bedekkende kleding erg goed van pas komt tijdens een bezoek aan het natuurgebied.

Caburé

Om het natuurgebied te kunnen bezoeken zal je eerst naar Caburé moeten reizen. Dit is een klein plaatsje, wat op een landtong tussen de rivier en de zee gelegen is. In het plaatsje vind je slechts een paar pensions waar je kunt overnachten.

Hoe kom je er?

Er worden vanuit verschillende plaatsen rondom het Maranhenses National Park tochten georganiseerd om het gebied van dichtbij te kunnen bekijken. Veel toeristen kiezen voor tochten vanuit Barreirinhas. Ook vanuit de gemeenten Humberto de Campos, Santo Amara do Maranhão en Primeira Cruz worden tochten georganiseerd.

Je kunt vanuit Barreirinhas per lijnschip of boottaxi langs de Braziliaanse kust naar Caburé en Atins varen. Hiervandaan kun je het gebied verkennen, bijvoorbeeld door een jeep te huren of mee te rijden met een lokale gids. Rijd vanuit Caburé naar Paulino Neves of Tutóia om het gebied te betreden. Vlakbij Atins ligt een vuurtoren waarvandaan je een indrukwekkend uitzicht hebt over het gebied.

Slapen

Rondom het park, in de verschillende dorpjes, vind je accommodatie. Zoek op Barreirinhas op Booking.com en je vind vanzelf een aantal geschikte accommodatie om te overnachten.

Beste reistijd

De beste tijd om naar Maranhenses te gaan is van maart tot en met september. In deze maanden vormt het regenwater de indrukwekkende meertjes hier. Het regenseizoen begint in januari en duurt tot rond april. In deze tijd kun je beter niet gaan omdat je erg veel regen hebt.

Het warme en droge weer zorgt voor er voor dat de meren en lagunes opdrogen tussen november en begin februari. Dan is het park een stuk minder aantrekkelijk.

TIP – de beste tijd om Maranhenses National Park te bezoeken zijn de maanden maart tot en met september

Locatie Maranhenses National Park 

Heb je een vraag of opmerking?

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.