Ouro Preto wordt ook wel Vila Rica do Ouro Preto genoemd en dit betekent ‘Rijk dorp van het zwarte goud’. De naam van de stad is afgeleid van de geschiedenis in de mijnbouw. Hier heeft Ouro Preto een grote rol in gespeeld. Van alle prachtige koloniale steden verspreid over Minas Gerais, is Ouro Preto is de parel. Meer weten over deze bestemming in het zuidoosten van Braziië? Lees dan meer op deze pagina.

Waarom Ouro Preto

Het centrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dit is niet voor niets. De reden dat de stad op de Werelderfgoedlijst staat, heeft te maken met het feit dat de stad een barokke architectuur heeft die nog altijd in grote getale aanwezig is. Het historische centrum is altijd erg goed bijgehouden waardoor de stad nog altijd de oude en authentieke sfeer heeft.

TIP – er rijdt een toeristentrein Ouro Preto naar Mariana over een 18 kilometer lang oud spoor. Een leuke rit!

De stad is gebouwd aan de voet van de Serra do Espinhaço. De smalle bochtige straten maken het een sfeervolle stad. Als je de duizelingwekkende geplaveide hellingen heb getrotseerd wordt je beloond met een uitzicht over 23 kerken verspreid over het heuvelachtige landschap. De stad is een absolute aanrader!

Wandeling

Ouro Preto heeft zo veel bijzondere gebouwen, dat het zonde is om slechts enkele gebouwen te bekijken. Om alle gebouwen van de stad te kunnen bewonderen, maak je een lange wandeling door het centrum van de stad. Bezoek in ieder geval de grootste en bekendste kerken die je in Ouro Preto vind.

ouro preto

Er zijn weinig plekken in Zuid Amerika met zo’n mooi uitzicht

De geschiedenis van Ouro Preto

Volgens een oude legende kwam er in het jaar 1693 een mulatbediende in de buurt van Ouro Preto. Tijdens het drinken van water uit een riviertje ontdekte hij enkele korrels zwart metaal in het water. Deze korrels bleken goud te zijn. Toen er meer hoeveelheden goud in het water werden ontdekt, ontstond er een ware goudkoorts in het gebied. Deze rijkdom trok niet alleen handelaren, maar ook artiesten naar Ouro Preto. Deze artiesten bouwden barokke kerken in de stad, die er nog altijd staan.

In de hoogtijdagen van de stad, had het ongeveer 110.000 inwoners. Ter vergelijking: in dezelfde periode in de achttiende eeuw had New York 50.000 inwoners. In deze tijd was Ouro Preto dus een erg grote, drukke en belangrijke stad.

TIP – heb je alle kerken gezien? Check dan ook eens de The Waterfall Falcon. Een mooie waterval in de buurt.

De stad werd uiteindelijk aan zijn lot overgelaten in het jaar 1897, toen Belo Horizonte de nieuwe hoofdstad van Minas Gerais werd. Dit heeft er voor gezorgd dat de stad de authentieke koloniale uitstraling heeft weten te behouden. Mede door deze uitstraling, komen er nog altijd veel toeristen naar de stad.

ouro preto

Er staan meer dan 20 kerken in de regio

Bezienswaardigheden 

Ouro Preto is een echte aanrader om te bezoeken als je van historische en authentieke steden houdt. De meeste bezienswaardigheden in de stad betreffen bijzondere kerken. Enkele voorbeelden van bijzondere kerken in de stad zijn de Igreja de Sao Francisco de Assisi, de Igreja NS da Conceicao de Antionio Dias en de Matriz NS do Pilar.

Alle kerken in de stad zijn overdadig versierd, maar de Matriz NS do Pilar spant op dit gebied zeker de kroon. In deze kerk is namelijk maar liefst 434 kilo goud verwerkt, dat grotendeels oorspronkelijk uit de omgeving van Ouro Preto komt.

The Old Mine

The Old Mine is een van de oudste mijnen van Ouro Preto en heeft kilometers aan tunnels. Je kunt deze mijn bezoeken met een gids die je een aantal tunnels laat zien. Zo kun je je voorstellen hoe het was om in een mijn te werken.

Hoe kom je er?

Om naar Ouro Preto te reizen, kun je het beste naar het vliegveld van Juiz de Fora vliegen. Vanuit dit vliegveld rijden diverse bussen naar Minas Gerais en dus naar Ouro Preto. 

Er gaan twee bussen per dag naar Rio. Dat kost je zo’n 75 real en duurt 7 uur. Er gaan ook twee bussen naar Sao Paulo. Dat kost je zo’n 114 real en duurt 11 uur. Er rijdt maar één bus naar Brasilia. Dat kost je zo’n 130 real en duurt 12 uur.

TIP – het busstation staat niet echt duidelijk aangegeven. Vraag de weg bij je accommodatie.

Beste reistijd

Je kunt Ouro Preto het beste bezoeken in de maanden maart tot en met november. In de maanden december, januari en februari is de stad ook de moeite waard om te bezoeken, maar dan moet je er rekening mee houden dat het wat meer kan regenen. Ga je in juni, juli, augustus of september naar Ouro Preto, dan raden we je aan om een dikke trui mee te nemen. In de avonden van deze maanden kan het namelijk flink koud worden in de omgeving van Ouro Preto.

Locatie Ouro Preto