Panatal stond vroeger bekend als de Laguna de Jarayes en wordt gezien als het grootste ‘wetland’ ter wereld. Het is een stuk paradijs voor natuurliefhebbers en de beste plek in Brazilië om wilde dieren te spotten. Het gebied heeft een oppervlakte van zo’n 210.000 vierkante kilometer. Voor toeristen worden verschillende tochten door het gebied aangeboden, zodat je meer over de flora en fauna komt te weten.

Waarom Pantanal?

De meeste reizigers mogen dan naar de Amazone trekken, Pantanal is een betere plek om wilde dieren te spotten. Het dicht beboste Amazone maakt het moeilijk om de dieren te spotten, in tegenstelling tot de open vlaktes van de moerassen van Pantanal. Deze moerassen zijn de thuisbasis van een enorme verscheidenheid aan dieren. Dus als je wilde dieren wil zien in hun natuurlijke omgeving, is dit is een must-see.

TIP – een tour is de enige manier om het park in te komen. Pantanal Nature, Pantanal Discovery en Joel Souze Ecoverde Tours zijn goede tours.

Dit gebied is 20 keer zo groot als de beroemde Everglades in Florida, het beslaat zo’n 210.000 vierkante kilometer. Het heeft weinig inwoners en geen steden. Afstanden zijn zo groot en transport over de grond zo slecht dat mensen rond in motorboten en kleine vliegtuigjes reizen.

Tours - tip 1

De makkelijkste en eigenlijk enige manier om de Pantanal in te komen is met een tour vanuit Campo Grande of Corumba. En tours worden hier veel en agressief aangeboden. Een aantal tips:

+ check ervaringen van andere
+ ga naar de lokale tourist office
+ vraag bonnetjes
+ de verkoper van de tour is niet altijd je gids

Pantanal

Het is een prachtig gebied

Planten en dieren in Pantanal

De regio dankt zijn naam aan het Portugese woord “pântano”, wat letterlijk “moeras” betekent. Tijdens het regenseizoen is het gebied nauwelijks te bezoeken, omdat het gebied voor 80% onder water komt te staan in die periode. Het regenseizoen zorgt er ieder jaar voor dat dit gebied de rijkste collectie aan waterplanten ter wereld blijft houden. Ook vermoedt men dat de Pantanal het dichtste flora- en fauna- ecosysteem ter wereld heeft, al wordt vaak gezegd dat het Amazoneregenwoud dat momenteel heeft.

TIP – de maanden juli tot en met november (droog seizoen) zijn de beste maanden om wilde dieren te spotten.

Het natuurgebied dient als een bassin, wat zijn water krijgt via de hoger gelegen gebieden. Via Paraguay wordt een deel van het water afgevoerd, zodat het waterpeil in het bassin lager komt te staan. Onder het natuurgebied ligt een grote interne rivierdelta, waar de verschillende rivieren uit omliggende plateaus samenkomen.

pantanal

Krokodillen vind je hier in overvloed

Bezienswaardigheden Pantanal

In het gebied vind je een brede diversiteit aan flora en fauna. Zo vind je hier honderden vogelsoorten, die ieder jaar afkomen op het buiten zijn oevers tredende water van de rivieren. Ook kent het gebied verschillende landdieren, die je tijdens een tocht door de Pantanal kunt ontmoeten. Wees je ervan bewust dat een aantal van deze dieren erg gevaarlijk kunnen zijn.

Op safari door de Pantanal

Een van de leukste activiteiten tijdens een bezoek aan de Pantanal is een safari door het gebied. Tijdens een safari zie je meer van de flora en fauna in de Pantanal en krijg je een uniek inkijkje in de leefwereld van verschillende plant- en diersoorten. In totaal vind je in het gebied meer dan 3500 plantensoorten, 650 vogelsoorten, 400 vissoorten, 80 reptielen en zo’n 100 verschillende soorten zoogdieren.

Tours - tip 2

Wil je een tour boeken? Hier deel 2 van onze tips:

+ boek geen tours waar ze dieren vastpakken
+ boek een Engels sprekende gids
+ vergelijk verschillene tours

Ga je liever zelf? Dat kan, maar het is een flinke reis.

pantanal

Een safari te paard is een mooie manier om het gebied te ontdekken

Geschiedenis

Pantanal wordt al jaren gezien als het kleinere broertje van de Amazone, terwijl de Pantanal vaak minstens net zo mooi is. In het verleden kwamen er nauwelijks toeristen naar het gebied, mede doordat het gebied tijdens het regenseizoen niet te bezoeken is. Tegenwoordig is dat anders en groeit het aantal tochten wat door dit gebied georganiseerd wordt.

TIP – tours zijn het goedkoopst in Campo Grande en Corumba.

Hoe kom je er?

De Pantanal heeft nauwelijks plaatsen, omdat het weer er zeer afwisselend is. Daarbij is het door de wisselende weersomstandigheden nauwelijks mogelijk om structurele landbouwplantages op te zetten. De meeste mensen die het gebied verkennen doen dit te voet of per paard, ook per boot worden er in het natte seizoen verschillende tochten georganiseerd. Mensen die in het gebied zelf wonen gebruiken kleine vliegtuigjes of motorboten om naar andere gebieden te trekken.

Door de Pantanal loopt één weg, die in het droogseizoen per terreinauto te gebruiken is. Wees je ervan bewust dat het pad onverhard en doodlopend is, waardoor je het beste met een gids naar het gebied kunt trekken. Men raadt toeristen aan om eerst naar Rio de Janeiro te vliegen en vanuit daar een taxi of bus te nemen richting de Pantanal. 

pantanal

In het regenseizoen staat bijna alles onder water

Beste reistijd

Het is af te raden om tijdens het regenseizoen naar de Pantanal te trekken, omdat er in die periode te veel regen valt om het gebied te kunnen bezoeken. Tijdens het regenseizoen staat het merendeel van het gebied onder water.

Het droogseizoen loopt van juli tot november. Dit is de beste periode om de Pantanal te bezoeken omdat het logistiek gezien makkelijker is. In het regenseizoen kun je alleen met de boot en het vliegtuig reizen. Daarnaast zijn de waterbronnen in het droogseizoen schaarser waardoor wilde dieren naar één plek trekken en ze dus makkelijker te spotten zijn.  Over het algemeen ligt de temperatuur in de Pantanal op zo’n 25 graden Celcius.

TIP – de beste maanden om de Pantanal te bezoeken zijn juli tot en met november.

Locatie Pantanal