Paraty kenmerkt zicht door afgelegen stranden met op de achtergrond steile, beboste bergen terwijl de baai is omringd door tropische eilanden. Het is een van de meest aantrekkelijke bestemmingen in Brazilië. Het is een geliefde plek voor veel toeristen! Deze plaats ligt aan de zogenaamde Costa Verde, waardoor je hier goed terechtkunt om te ontspannen of van de zee te genieten.

Waarom Paraty

Het is een van de meest sfeervolle plekken in Brazilië. Niet alleen heb je hier prachtige stranden, ook het koloniale centrum van Paraty is opmerkelijk. De eeuwenoude architectuur is hier bewaard gebleven en doordat er geen autoverkeer in de stad mag komen kun je hier lekker wandelen tussen de schitterende gebouwen.

TIP – in het weekend is het hier heel gezellig met open lucht restaurants, live muziek en leuke bars.

Daarnaast heb je natuurlijk de tientallen ongerepte stranden die allemaal op een paar uur van Paraty liggen. Ben je niet zo’n strandganger? Dan heb je nog het Parque Nacional da Serra da Bocaina. Het is niet voor niet dat de Braziliaanse overheid Paraty heeft erkend als een National Historic Site.

Kerken

Er is genoeg te zien in Paraty in de vorm van ouden huizen en kerken. Vooral de oude kerken zijn leuk om te bezoeken. Degene met de meest indrukwekkende naam is de Igreja NS do Rosario e Sao Benedito dos Homens Pretos. Andere kerken zijn Igreja de Santa Rita en Capela de NS das Dores.

paraty

Wie wil er nu niet zo’n huisje aan het strand?

Bezienswaardigheden in Paraty

Paraty is een erg geliefde gemeente en plaats onder een grote groep toeristen. Bekijk de prachtige baai met tal van verschillende bounty-eilanden bijvoorbeeld eens. Hier zal je zeker in de zomer veel surfers, hippies en jetsetters vinden. Je kunt in en rondom Paraty verschillende activiteiten ondernemen, maar ook in alle rust genieten van de prachtige stranden die je hier vindt. Het plaatsje zelf is vrij klein, waardoor je hier weinig te bekijken hebt op cultureel gebied.

Fraaie watervallen

In de omgeving van Paraty stikt het van de watervallen, die allen thuishoren in het Atlantische regenwoud wat je hier vindt. Probeer in het plaatsje Paraty een lokale gids te strikken voor een tocht door dit Atlantische regenwoud, om meerdere van deze watervallen te bezoeken.

TIP – in onze zomermaanden regent het het minst maar heb je ook de ‘laagste’ temperaturen 

Surfen op de Atlantisch Oceaan

De baai waaraan Paraty gelegen is grenst aan de Atlantische Oceaan. Dit zorgt ervoor dat er jaarlijks tientallen surfers naar het gebied trekken om de ruige golven van de Atlantische Oceaan de baas te blijven. Wanneer de zee wat rustiger is kun je in Paraty een kano huren en een van de verschillende kleine eilandjes in de buurt bezoeken.

paraty

Lokale vissersbootjes

Het leven in Paraty

Het is een erg traditioneel plaatsje, waarin je verschillende traditionele woningen vindt met vrolijk gekleurde kozijnen voor deuren en ramen. Standaard loopt de zee bij vloed de straten van het plaatsje in, waarna de Braziliaanse bevolking hier zorgt voor het uitleggen van smalle loopplankjes. Met de loopplankjes kun je van de ene kant van de straat, naar de andere kant van de straat lopen.

Tot de jaren zeventig was Paraty een geïsoleerd en verstoft plaatsje, waar nauwelijks toeristen of mensen van buitenaf kwamen. Later werd een nieuwe kustweg aangelegd tussen Rio de Janeiro en Santos, waardoor steeds meer mensen naar de plaats trokken. Eerst kwamen de hippies, later de kunstenaars en chefs. Tegenwoordig is Paraty een stuk moderner en steeds meer gericht op het toerisme. 

Regen

Door het klimaat in Paraty, valt er door het jaar heen erg veel neerslag. Dit geldt zeker voor de maanden december, januari, februari en maart waarin soms meer dan 250 milliliter regen valt. Zorg er daarom voor dat je een poncho of paraplu meeneemt!

Hoe kom je er?

De makkelijkste manier om hier te komen is met de bus vanuit Rio de Janeiro of Sao Paulo. Het busstation van Paraty is op Jango Padua. er gaan 10 bussen per dag van en naar Rio. Dat kost je zo’n 55 real (€15) en duurt 5 uur. Naar Sao Paulo gaan er minimaal vier bussen per dag. Dat kost je zo’n 46 real (€13 ) en duurt 6 uur.

Met de auto

Per auto reis je via de BR-101, een goed aangelegde en veelgebruikte weg tussen de plaatsen Rio de Janeiro en Santos. Voor de toekomst liggen er plannen om verschillende andere wegen naar Paraty door te trekken, zodat je het als uitvalsbasis kunt gebruiken voor andere bezienswaardigheden.

paraty

Oude koloniale huizen in Paraty

Beste reistijd

Als je graag de hoogste temperaturen wilt meemaken en een regenbui op z’n tijd niet erg vindt dan is de beste tijd de maanden december tot en met maart. Tijdens deze maanden is het warm en zonnig genoeg om de stranden te bezoeken. Als je liever zo min mogelijk regen wil kun je beter in onze zomermaanden reizen.

Houd er rekening mee dat het in het weekend en tijdens feestdagen behoorlijk druk kan worden hier. Als je in het weekend komt reserveer dan je accommodatie van te voren zodat je niet zonder komt te zitten.

Locatie Paraty