Gouden stranden, immense bergen, een spetterend nachtleven en spectaculaire voetbalwedstrijden: welkom in Rio de Janeiro, de bekendste stad in Brazilië. Veel mensen korten Rio de Janeiro af tot Rio als zij het over deze stad hebben. Het is een van de meest bruisende en veelzijdige steden in Zuid-Amerika. In de stad zijn voldoende bezienswaardigheden te vinden om je meerdere dagen te kunnen vermaken.

Omringd door prachtige bergen, witte zandstranden, indrukwekkende nationale parken en helder blauw water. Als er een stad in Zuid-Amerika een mooie ligging heeft dan is het wel Rio de Janeiro. Op deze pagina vertellen we je alles over deze fascinerende stad:

Rio de Janeiro; intro

Tot 1960 was Rio de Janeiro de hoofdstad van Brazilië, maar tegenwoordig is dat niet meer zo. Het is de tweede grootste stad van Brazilië met meer dan zes miljoen inwoners, die Carioca’s genoemd worden. Men kent Rio de Janeiro voornamelijk van de samba en de bossanova, daarbij is de stad bekend om z’n drukbezochte stranden. De Copacabana en de Ipanema zijn hier de bekendste voorbeelden van. Naast deze stranden biedt Rio de Janeiro verschillende andere bezienswaardigheden.

TIP – let goed op je waardevolle spullen. Zakkenrollers zijn overal in Rio actief.

Naast de mooie kant van Rio de Janeiro heeft de stad ook een minder mooie kant, met de vele sloppenwijken. Deze wijken worden doorgaans favela’s genoemd en kun je beter vermijden tijdens een bezoek aan de stad. In de sloppenwijken komt erg veel criminaliteit voor en strijden het leger, de politie en drugsbendes om de macht.

Leuke tips

Er is zo veel te zien in Rio dat je bijna niet weet waar je moet beginnen. Verderop op deze pagina vind je de highlights maar hier nog een aantal tips van wat je gezien moet hebben:

+ Zonsondergang op de Copa of Ipanema
+ Samba lessen nemen
+ Voetballen met locals
De Cristo Redentor

Rio de janeiro

Het bekendste beeld van Rio

Bezienswaardigheden Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is een stad vol met indrukwekkende bezienswaardigheden. Daarbij heeft de Braziliaanse stad voor ieder wat wils te bieden! Je kunt op het strand genieten van de zon en de zee, je kunt culturele uitstapjes maken en er zijn verschillende mogelijkheden om bijvoorbeeld een sportieve vakantie te maken van je verblijf in Rio de Janeiro. 

Copacabana

Rio de janeiro

Het bekendste strand van het land. Als je een reisgids van Brazilië open slaat is de kans groot dat er een foto van de Copacabana in staat. Het strand id 4,5 kilometer lang en bruist van de energie. Restaurants, bars en voetballende mensen. Een bezoek aan Rio zonder de Copacabana te bezoeken is ondenkbaar.

Ipanema

Rio de janeiro

Het op twee na bekendste strand van Brazilië. Het is een strand voor de rijkere jongeren. Het is net zo mooi als de Copacabana, je betaald alleen iets meer aan eten en drinken. Het is wel een strand dat je gezien moet hebben. met palmbomen en een mooie zee.

Santa Teresa

Rio de janeiro

Santa Teresa is een sfeervolle wijk, gebouwd op een heuvel die uit kijkt over de stad. Met oude huisjes, leuke straatjes en kleurrijke restaurants en cafeetjes is het de leukste wijk van de stad. Het is hier vooral erg druk in het weekend. Je komt er door de tram te nemen.

Pão de Açúcar

Rio de janeiro

Voor het beste uitzicht over de stad moet je op de Pao de Acucar zijn. Het is de bekendste berg van Rio en met 396 meter hoogte het beste punt om de stad in z’n geheel te kunnen zien. Om op de top te komen moet je de kabelbaan nemen. Je kunt ook naar de top klimmen, maar dit is een flinke klim.

TIP – ben je een groot fan van voetbalstadions? Breng een bezoek aan het Maracana, wat een van de grootste voetbalstadions ter wereld is. Onder meer het wereldkampioenschap voetbal werd hier gespeeld.

Jardim Botanico

Rio de janeiro

Een mooie rustige tuin op weekdagen met prachtige bloesems. In het weekend wordt het drukker met locals en gezinnen die hier komen chillen. Hoogtepunten van een bezoek hier zijn onder meer de rij van palmen (geplant toen de tuin werd geopend) en het meer met de enorme Vitória Régia waterlelies.

Pico da Tijuca

Rio de janeiro

Op slechts 15 minuten rijden van de Copacabana ligt het tropische regenwoud van Tijuca. Het 120 vierkante kilometer grote park is geschikt voor mensen die een mooie wandeling willen maken en even willen ontsnappen van de drukte in Rio. Met bergtoppen, de jungle en een paar watervallen is het hier prima vertoeven.

Cristo Redentor

Rio de janeiro

Hét symbool van Brazilië. Bovenop de 710 meter hoge Corcovado staat het wereldberoemde standbeeld van Jezus Christus, een van de New Seven Wonders of the World sinds 2007. Het is iets dat je gezien moet hebben als je in Rio bent. Je betaald 46 real , zo’n €13. Kinderen betalen de helft.

Escadaria Selaron Steps

Rio de janeiro

De bekendste trap in heel Rio. Het is de nalatenschap van de unieke kunstenaar Selaron Die overigens uit Chili kwam en niet uit Brazilië. Hij stierf in 2012 onder aan de trap onder verdachte omstandigheden. De trap bestaat uit 215 versierde treden met meer dan 2.000 tegeltjes uit meer dan 120 landen.

Geschiedenis Rio de Janeiro

De stad Rio de Janeiro werd op 1 maart 1565 door een Portugese militair met de naam Estácio de Sá gesticht, om andere Europeanen in het gebied rondom Rio de Janeiro te kunnen verdrijven. Deze Europeanen, met name Fransen, hadden eerder al geprobeerd om het Portugese gebied in handen te krijgen. Toen de Fransen verslagen werden door de Portugezen, werd Rio de Janeiro een steeds belangrijkere handelsstad voor de Portugezen.

WIST JE DAT – een deel van de stad werd in 2012 aan de UNESCO Werelderfgoedlijst toegevoegd.

Let op!

Kom in de avond alleen in de toeristische delen van Rio de Janeiro en vermijd de duistere steegjes en wijken zoveel mogelijk. Hier loop je namelijk een groot risico om overvallen te worden.

Brazilië bleef tot 1822 in handen van de Portugezen, maar slaagde er dat jaar in om onafhankelijk te worden. Hierbij werd Rio de Janeiro gekroond tot hoofdstad van het land. Dit bleef het tot 1960, toen Brasilia als nieuwe hoofdstad werd gebouwd. Het parlementsgebouw wat tot 1960 door het parlement van Brazilië gebruikt werd, is tegenwoordig het parlementsgebouw van de deelstaat Rio de Janeiro.

Rio de janeiro

Zonsondergang in Rio

Vervoer in Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is een erg goed ontwikkelde stad, waardoor het heel eenvoudig om je binnen de stad te verplaatsen. Je vindt hier onder meer verschillende busverbindingen en taxi’s, die je van de ene bezienswaardigheid naar de andere kunnen brengen. 

Vliegtickets

Vanuit Nederland kun je naar het vliegveld in Rio de Janeiro vliegen. Het is zelfs mogelijk om rechtstreeks van Schiphol naar het vliegveld van Rio de Janeiro gebracht te worden met KLM. In veel andere gevallen dien je een keer over te stappen. De vlucht naar Rio de Janeiro duurt twaalf tot vijftien uur, afhankelijk van een eventuele overstap tijdens de vlucht. Een ticket naar Rio kost ongeveer €450.

TIP – Wees je er bij een busverbinding van bewust dat je bij de juiste halte uit moet stappen, om te voorkomen dat je in een van de sloppenwijken binnen Rio de Janeiro terechtkomt. Dit geldt ook voor het gebruik van een taxi in de Braziliaanse stad. Zorg ervoor dat een taxichauffeur betrouwbaar op je overkomt, of bijvoorbeeld door de eigenaar van je hotel is aangeprezen. Zo weet je zeker dat je geen gevaar loopt!

Beste reistijd Rio de Janeiro

De beste tijd om Rio te bezoeken is tussen december en maart. Tijdens deze maanden is het warm en zonnig genoeg om de stranden te bezoeken en heb je het beste uitzicht op de stad van verschillende uitkijkpunten. Daarnaast is het in deze maanden het drukste en heb je de meeste activiteiten zoals de samba.

In februari heb je daarnaast de wereldberoemde carnaval. Dit vier tot vijf-daagse festival brengt duizenden bezoekers en locals de been voor de optochten, feesten en indrukwekkende praalwagens. Het vinden van een betaalbare accommodatie in deze tijd is wel erg moeilijk. Het is niet ongewoon om een jaar van tevoren al accommodatie en vluchten vast te leggen.

Locatie Rio de Janeiro