Ben je in Brazilië? Dan is het zeker een must om Salvador te bezoeken. De stad wordt ook wel Salvador da Bahia of São Salvador da Bahia de Todos os Santos (‘Heilige verlosser van de Allerheiligenbaai’) genoemd. De stad ligt direct aan de Atlantische Oceaan en trekt ieder jaar vele toeristen. En dat is niet voor niets!

Als je naar Brazilië gaat mag een bezoek aan deze stad eigenlijk niet ontbreken. Op deze pagina vertellen we alles over deze prachtige stad met informatie over onder andere:

Welkom in Salvador

Salvador da Bahia is een energieke en vooral prachtige stad, een van de mooiste in Brazilië. Ooit was dit de hoofdstad van de New World kolonie van Portugal. En dat is nog steeds te merken. Het pittoreske centrum lijkt een museum van 17e- en 18e-eeuwse architectuur en met goud bewerkte kerken. Daarnaast is het een super gezellige stad met levendige festivals waar muziek door de straten galmt terwijl op de achtergrond de koloniale gebouwen jet uitzicht bepalen.

TIP – de stad ligt aan de kust en je hebt hier mooie stranden zoals Gamboa en Praia do Forte.

Zelfs ’s nachts is er op de pleinen nog genoeg te doen met restaurantjes, danswedstrijden en allerlei Afrikaanse lekkernijen die zijn behouden door afstammelingen van Afrikaanse slaven. Er is geen plek in de wereld waar afstammelingen van Afrikaanse slaven hun erfgoed zo goed hebben bewaard als in Salvador . Hun muziek, religie, eten, dans, martial-arts en tradities zijn hier nog steeds aan de orde van de dag.

Carnaval

Als je Carnaval wil vieren moet je hier zijn. in Salvador hebben ze het op twee na grootste carnavalsfeest Elke jaar rond februari veranderd de stad in een groot feest waar locals en toeristen de tijd van hun leven hebben. Ben je rond februari in Brazilië? Overweeg dan een uitstapje naar Salvador.

salvador

Het centrum van de stad staat vol met mooie gebouwen

Bezienswaardigheden Salvador

Dit is een grote en drukke stad waar veel te doen en te beleven is. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad Salvador, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

De wijk Pelourinho

Pelourinho of Pelo is een gerenoveerde wijk die je in het hoge deel van de stad vindt. In de oude wijk Pelourinho vind je veel gebouwen in de barokke stijl, waaronder diverse bijzondere kerken en kloosters. Ook vind je veel restaurantjes en barretjes in de authentieke wijk, waar je diverse lokale gerechten kunt proberen.

TIP – probeer hier Acarajé te eten, een typische streetfood uit Salvador gemaakt van een mix van gefrituurde garnalen, groente, bonen, ui en groentes.

In Pelourinho vind je ook de plek waar vroeger de slavenhandel van Salvador plaatsvond, namelijk Largo do Pelourinho. Ben je geïnteresseerd in alles wat met vroeger te maken heeft en wil je meer weten over de historie van de stad Salvador, dan is deze plek in de wijk zeker de moeite waard om te bezoeken.

De Elevadora Lacerda

Ben je in Salvador, dan moet je zeker een tochtje maken met de Elevadora Lacerda. Dit is een lift die je eenvoudig en snel van het lage deel van de stad naar het hoge deel van de stad brengt.

Niet alleen een gemakkelijke manier om je te verplaatsen, maar ook leuk om te doen.

De lokale markten van Salvador

In het centrum van Salvador worden vele lokale markten gehouden, voornamelijk in het lage deel van de stad. Een bekende markt die je kunt bezoeken als je in Salvador bent, is de Mercado Modelo. Deze markt vind je aan het plein Cayru en staat voornamelijk in het teken van de regionale kunstnijverheid.

salvador

De bekende wijk Pelourinho

De geschiedenis van Salvador

Tot het jaar 1763 was Salvador de hoofdstad van Brazilië, maar nu is dit al lang niet meer het geval. De stad heeft zijn naam te danken aan het feit dat de Portugezen de baai van de stad binnenvoeren op de dag van de Allerheiligen in het jaar 1501. De baai van de stad wordt dan ook erg toepasselijk de Allerheiligenbaai genoemd, ofwel Bahia de Todos os Santos.

TIP – wil je capoeira leren? Dan moet je hier zijn. Bijna overal worden lessen aangeboden.

De ontwikkeling van de stad is sterk beïnvloed door de vele slaven die vanuit Afrika die naar de stad werden gehaald om hier te werken. De overgrote meerderheid van de vroegere en huidige bevolking van de stad bestaat dan ook uit Afrikanen. Op het centrale plein in de stad (Praço do Pelourinho), werden de opstandige slaven vroeger gestraft.

Tips

Ale je overweegt om hier carnaval te vieren let dan wel goed op. Ondanks de aanwezigheid van politie zijn veel zakkenrollers actief. Een aantal tips;

+ ga nooit alleen
+ vrouwen kunnen beter geen rok dragen
+ neem alleen cash mee
+ draag geen sieraden

salvador

Het strand van Gamboa

Hoe kom je er?

Je kunt het beste naar Salvador komen door direct naar het vliegveld van de stad te vliegen. Het vliegveld van de stad ligt slechts enkele kilometers van het centrum van de stad verwijderd. Een andere optie is de bus.

Vliegtuig

Alle grote steden in Brazilië zijn door middel van binnenlandse vluchten met Salvador verbonden. Evenals andere internationale steden. In het hoogseizoen vlieg je voor €50 van Rio naar Salvador.

Bus

Een andere optie is de bus. Vanuit heel Brazilië kun je een bus pakken naar deze stad. Het zijn lange ritten die de langeafstands bussen afleggen maar het is vaak goedkoper dan het vliegtuig.

Praia do Forte

Op ongeveer anderhalf uur rijden van de stad Salvador, ligt het strand Praia do Forte. Dit strand is maar liefst twaalf kilometer lang en staat voornamelijk bekend om de prachtige kokospalmen die op het strand staan. Vooral voor duikers en snorkelaars is dit uitstapje zeker een aanrader, aangezien het water van Praia do Forte erg helder is en hier vele bijzondere dieren leven. Ook vind je prachtige koraalriffen in het water, die je goed kunt bekijken tijdens het duiken of snorkelen.

Beste reistijd

Salvador is een stad die je het hele jaar door kunt bezoeken. In de maanden tussen april en juni regent het hier. Dus als je geen regen wil kun je deze maanden het beste vermijden.

December tot en met maart is het hoogseizoen in heel Brazilië maar ook in Salvador. Dat betekent dat het amusement, muziekfestivals en het nachtleven op hun hoogtepunt zijn. Dat is de beste tijd voor degenen die de uitbundigheid, festivals en de muzikale kant van Salvador willen zien. De temperaturen zijn hoog en het regent weinig. Qua weer zijn dit goed maanden om Salvador te bezoeken. Maar let op: het is ook een drukke periode, met hogere prijzen.

Locatie Salvador