Welkom in de grootste stad van Zuid-Amerika; Sao Paulo. São Paulo is een enorme, intimiderende en op het eerste gezicht niet zo aantrekkelijke stad. Het is een waar menig reiziger snel weer vertrekt. Maar als je de smog, het verkeer, de versleten straten en het bizarre contrast tussen arm en rijk achterwege laat ontdek je een bijzondere stad.

Deze stad is een van de bekendste en meest bezochte steden van Brazilië. De kans dat je hier komt tijdens je reis door Brazilië is redelijk groot. Daarom vertellen wij je hier alles wat je over Sao Paulo moet weten met onder andere:

Waarom Sao Paulo?

Ondanks dat het niet de mooiste stad van Brazilië is, heeft het wel het een en ander te bieden. Zo maken de locals je verblijf tot een bijzondere ervaring. Ze laten je graag hun favoriete plekjes in de stad zien. Zo kun je onbekende plekjes ontdekken zoals musea, parken of gekke gebouwen. De fijnproevers zullen zich richten op het de heerlijke bistro’s en restaurants die de stad wereldberoemd maakt.

WIST JE DAT – je in Sao Paulo de beste pizza’s uit Zuid-Amerika kunt halen? De pizze paulistana!

En de echte party gangers kunnen zich uitleven in de unieke underground bars en de 24/7 disco scene. De stad weet elke reiziger te boeien met een mix van oud en nieuw. Nogmaals, het is niet de mooiste stad die je bezoekt, maar wel een die je niet snel vergeet!

Lekker eten

Hou je van lekker eten? Dan zit je in deze stad wel goed. Een hoogtepunt voor liefhebbers van lokaal eten is de Mercado Municipal. Dit is niet zo maar een supermarkt maar een van Zuid-Amerika’s beste markten. Het gebouw dateert uit 1928 en je kunt er werkelijk van alles krijgen!

Sao Paulo

Het is een echte wereldstad

Mega-stad

In de Sao Paulo Metropolitan Area wonen volgens de laatste volkstellingen uit 2010 meer dan 22 miljoen inwoners, die vaak Paulista’s genoemd worden. Hiermee is Sao Paulo zelf al groter dan Nederland in z’n geheel qua inwoners! Hierbij zijn de inwoners van de favela’s genoemd, nog niet meegerekend. Dit is ook meteen de minder fraaie kant van de Braziliaanse stad. Terwijl de centrumwijken floreren en economisch meedoen met andere grote steden, heerst er in de sloppenwijken armoede en is er veel criminaliteit.

TIP – in de avond komt veel criminaliteit voor in Sao Paulo! Wees gewaarschuwd en trek nooit zonder een gids of inwoner van Sao Paulo naar donkere steegjes of achterafgelegen wijken in de stad.

De stad beslaat een oppervlakte van meer dan 1.500 vierkante kilometer, waarmee het drie keer zo groot is als Parijs. Doordat de stad nog relatief jong is en de ontwikkeling van de stad pas laat in een stroomversnelling kwam, vind je weinig oude gebouwen in Sao Paulo. Wel vind je in Sao Paulo de hoogste concentraties woontorens, met meer dan 18.000 gebouwen die minimaal vijftien verdiepingen hebben.

Sao Paulo

Op anderhalf uur rijden van de stad vind je het strand

Bezienswaardigheden in Sao Paulo

Zoals in de meeste wereldsteden is ook hier voldoende te zien om je dagenlang te kunnen vermaken in de stad. Door het goede openbaar vervoer kun je heel eenvoudig van de ene naar de andere bezienswaardigheid trekken. Wees je ervan bewust dat niet alle wijken in Sao Paulo veilig zijn. Let dus goed op bij welke halte je uit moet stappen om de sloppenwijken in de stad te vermijden.

Historisch centrum

De stad beschikt ondanks het grote aantal nieuwe gebouwen over een historisch centrum. Dit centrum werd een tijd lang verwaarloosd, maar is inmiddels zo goed als volledig hersteld. Het centrum heeft een grote historische en culturele waarde voor de stad, waardoor een bezoek aan het centrum zeker niet mag ontbreken tijdens je vakantie. In het centrum vind je verschillende constructies en monumenten uit de glorieuze tijd in het verleden.

Rio Pinheiros rivieren

In het westen van Sao Paulo vind je het Rio Pinheiros rivierengebied. Hoewel de rivieren zwaar bevuild zijn in Sao Paulo, behoort het gebied tot een van de mooiste delen van de stad. Aan de oevers vind je indrukwekkende wolkenkrabbers, daarbij loopt langs de oever het langste fietspad van de stad. In de nacht vind je in het Rio Pinheiros rivierengebied veel uitgaansgelegenheden, waar Braziliaanse jongeren zich aan het eind van de week verzamelen. Een gebied wat je zeker niet mag missen tijdens je vakantie in Brazilië.

Sao Paulo

Hoe kom je er?

De stad beschikt over een eigen internationale luchthaven (Guarulhos), wat de stad erg goed bereikbaar maakt voor toeristen. De luchthaven ligt op zo’n 25 kilometer van het centrum van de stad. 

Vanaf het vliegveld moet je een bus of taxi nemen om bij je hotel te komen. Naast deze grote internationale luchthaven biedt Sao Paulo ook een kleinere luchthaven, die voornamelijk gebruikt wordt voor de binnenlandse vluchten.

TIP – bij Skyscanner boek je voordelige binnenlandse vluchten voor Brazilië

Shuttlebus

Om van en naar het vliegveld te komen kun je het beste de Airport Bus Service nemen. Je betaald 35 real voor een kaartje (€10). De bus stopt een paar keer onderweg maar je bent wel zonder problemen in het centrum.

De bus

Uiteraard kun je ook naar, of vertrekken uit, Sao Paulo met de bus. Sterker nog; het grootste busstation van Zuid-Amerika staat hier. Vanuit Sao Paulo kun je niet alleen bussen nemen naar elke uithoek in Brazilië maar naar zo’n beetje elke plek in Zuid-Amerika. Enkele bestemmingen vind je hier onder.

Beste reistijd

De beste tijd om São Paulo te bezoeken is van maart tot en met november. De de temperaturen zijn dan comfortabel. De zomer loopt van december tot en met maart en dit brengt veel hitte en regen met zich mee. Dit maakt het iets minder geschikt. De winter (juni tot en met september) heeft aangename temperaturen en weinig regen, waardoor het dit wordt gezien als hoogseizoen.

Locatie Sao Paulo