Tiradentes is een stad die in de regio Minas Gerias ligt. Het stadje heeft niet veel inwoners, maar wordt wel veel bezocht door toeristen van over de hele wereld. Samen met Ouro Preto is het een van de meest authentieke en sfeervolle dorpen in Brazilië en zeker een bezoek waard!

Waarom Tiradentes 

Nergens anders in Minas is de koloniale charme en de schilderachtige natuurlijke omgeving zo mooi op elkaar afgestemd als in Tiradentes. De prachtige historische huizen, omringd door uitbundige wilde bloemen met op de achtergrond de mooie groene bergen met wandelpaden is een combinatie die je zelden vindt.

TIP – het is misschien een beetje toeristisch maar je kunt met paard en wagen de stad verkennen.

Als je kunt, bezoek de stad dan door de week. Dan kun je de vele bezienswaardigheden makkelijker bezichtigen. In het weekend komen er meer toeristen en locals de stad, de antiekwinkels, de oude huizen en boetiekjes bewonderen en voelt het soms aan als een pretpark.

Trein

In Tiradentes kun je op een klein treintje stappen. Deze rijdt door de natuur in de omgeving van de stad. Door een ritje te maken in deze trein, leer je de omgeving van het oude stadje goed kennen.

Ideaal als je niet alleen voor de historische gebouwen.

Tiradentes

Het treintje dat door de stad rijdt

De geschiedenis van Tiradentes

De stad Tiradentes werd al in het jaar 1702 gesticht en vernoemd naar de nationale held van Brazilië: Joaquim José da Silva Xavier, ook wel Tiradentes genoemd. Deze man was de leider van een belangrijke revolutionaire partij in Brazilië, die veel voor de ontwikkeling van het land betekent heeft.

TIP – de stad heeft meer dan 200 sfeervolle pousadas waar je kunt overnachten. De meest vind je op Booking.com.

Kom je in Tiradentes, dan merk je al snel dat het stadje er nog steeds authentiek uit ziet. Dit komt omdat er een speciale wetgeving is in de gemeente Tiradentes, die de inwoners van de gemeente verplicht om de oude uitstraling van de stad te behouden. Natuurlijk mogen de gebouwen in de stad onderhouden worden, maar dan wel volgens de spe

Tiradentes

Zo zien de straatjes er uit in de stad

Bezienswaardigheden Tiradentes

Tiradentes is geen grote stad, maar er is wel genoeg te doen in de stad en gelijknamige gemeente. De belangrijkste bezienswaardigheden in en in de omgeving van de stad Tiradentes, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

TIP –  hou je van cultuur? Check dan Centro Cultural Yves Alves. Dit is het culturele centrum van Tiradentes met theatervoorstellingen, films, concerten en tentoonstellingen.

De Igreja da Nossa Senhora do Rosário dos Pretos

Igreja da Nossa Senhora do Rosário dos Pretos is de naam van een oude kerk die je in het centrum van Tiradentes kunt vinden. Het is een van de populairste gebouwen en dit komt vooral door de mooie en authentieke architectuur van het gebouw. De kerk was oorspronkelijk voor slaven bedoeld en werd tussen de jaren 1708 en 1719 gebouwd.

Santo Antonio

Santo Antonio is de naam van een andere bijzondere kerk in Tiradentes, die er zowel van binnen als van buiten indrukwekkend en nog geheel authentiek uit ziet. De kerk staat op een klein pleintje en valt hier goed op, onder andere door het schilderwerk van het gebouw.

Het historische stadscentrum van Tiradentes

Ben je in Tiradentes, dan is het zeker een aanrader om een wandeling te maken door het historische centrum van de stad. Door een wandeling te maken door de kleine stad, kom je alle bijzondere gebouwen van Tiradentes tegen en leer je het stadje echt goed kennen.

Tiradentes

Sfeervolle oude huisjes

Hoe kom je er?

Een van de leukste manieren om er te komen is met de trein vanuit Sao Joao del Rei. Er rijdt hier namelijk een stoomlocomotief uit de 19e eeuw. Een indrukwekkende rit! De trein gaat alleen op vrijdag en zaterdag om 10:00 uur en 15:00 uur en op zondag om 10:00 en 13:00 uur. Een kaartje kost je zo’n 25 real voor een enkeltje of 40 real voor een retour. Het is met de auto drie uur rijden vanaf Rio en vier uur vanaf Sao Paulo.

Vliegtuig – Je kunt het gemakkelijkst in Tiradentes komen door naar het vliegveld Juiz de Fora te vliegen. Dit vliegveld ligt ongeveer 110 kilometer van de stad. Je kunt de afstand tussen Tiradentes en het vliegveld het beste afleggen met de bus.

Beste reistijd

Het zuidoosten van Brazilië kan het gehele jaar door bezocht worden, maar er is wel een beste reistijd voor dit gebied van het land. Zo is het in maart tot en met november vrij droog in het zuidoosten van Brazilië, terwijl het in de maanden december, januari en februari warmer is maar meer regent. Wil je in een droge periode naar het gebied op vakantie gaan, dan kun je deze maanden beter vermijden.

Let wel op dat als je in de zomermaanden naar Tiradentes gaat. Het kan in de avonden van juni tot en met september snel koel worden in de avond. 

Locatie Tiradentes

Heb je een vraag of opmerking?

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.