Hoofdmenu
Onze Tours

ZUID AMERIKA

reis expert header

Eten en drinken Brazilië

Bijgewerkt op 14 januari, 2020

Het is lastig om iets te vertellen over het Braziliaans eten omdat er niet echt nationale gerechten zijn. Wat wel zeker is, is dat het eten Brazilië altijd behoorlijk veel is. Brazilianen eten nooit alleen en solo travelers krijgen dan ook vaak een flink boord voorgeschoteld. Op deze pagina vertellen we je alles over onder andere:

Eten Brazilië

Het standaard eten Brazilië draait vooral om arroz (witte rijst), feijao (bonen) en farofa (meel gemaakt van rijst). Deze standaard ingrediënten worden vaak aangevuld met vlees en groente. Als je in een restaurant een vast gerecht besteld, een prato feito, krijg je een mix van bovenstaande.

TIP – een standaard maaltijd (zoals hierboven beschreven) heb je al voor €4

Een ander bekend fenomeen in Brazilië is por kilo (per kilo). Je betaald dan per kilo, meestal tussen de 30 en 40 real (€8 tot €11). Dit kan met alles, of het nu vlees, rijst, groente of vegetarische gerechten zijn.

Eetgewoonte

In Brazilië eten ze twee maal per dag warm. Waar bij ons het avondeten belangrijk is, is in Brazilië de lunch de belangrijkste maaltijd. Als je in een hotel ontbijt krijgt is dat vaak met veel vers fruit, brood en beleg. Brazilianen eten vaak brood, een klein beetje fruit en een kop koffie.

Eten Brazilië

Eten op een lokale markt in Brazilië. Foto by Filipe Frazao / Shutterstock.com 

Bekende gerechten

Heel veel nationale gerechten heeft Brazilië niet. De meeste gerechten zijn een mix van een aantal gerechten. Feijoada komt het dichtst in de buurt van een nationaal gerecht. Feijoada is een soort stoofpot van varkensvlees restjes, worst, gerookte ribs en rundvlees.

Dit wordt langzaam gekookt met zwarte bonen en knoflook tot het lekker mals is. Daarna wordt het geserveerd met plakjes sinaasappel en varkensvlees. hHet wordt vaak op zondag gegeten.

Andere bekende gerechten in Brazilië zijn Acai, een mix van fruit met bessen, banaan, muesli en honing; Moqueca een mis van verse zeevruchten; Picanha, een sappig gesneden vlees en Pao de quijo, een soort kaasbrood.

TIP – boodschappen doen in Brazilië is erg goedkoop. Je kunt voor een week aan eten in slaan voor maar 100 real, zo’n €30.

Vegetarisch

Vegetariërs hebben het niet makkelijk in Brazilië. Als je vis eet heb je er geen probleem, vooral in het noordoosten en Amazone, waar vis de basis vormt voor veel maaltijden. Verder is het veel vlees. Vegetarische restaurants (Restaurante Natural) vind je vooral in grotere steden. In de afgelegen gebieden ben je in een van ’s werelds meest vleesetende culturen. 

Lanchonete

Een Lanchonete is leuk om te bezoeken. Dit is een combinatie van een café en een bar waar je bier, rum, snacks, sigaretten, frisdranken, koffie en soms kleine maaltijden kan kopen. Het is een soort variant van de Aziatische street food. Het is een goede plek voor goedkope snacks en om locals te ontmoeten.

Bekende snacks die je hier kunt halen zijn empada, empadinha, palmito, camarão, esfiha en Coxinha. In het Amazonegebied eten ze tapioquinha, een soort gevouwen pannenkoek met kaas of ham.

Eten Brazilie

In het noorden en aan de kust vind je veel vis. Foto by Bubes Sonego / Shutterstock.com 

Drinken in Brazilië

Alle Brazilianen lijken koffie te drinken. Sterke koffie, koude koffie en zoete koffie worden in kleine kopjes geserveerd. Verwacht echter geen wonderen. De koffie is vaak een teleurstelling in Brazilië aangezien de meeste goede koffie wordt geëxporteerd.

Thee (cha) is minder populair maar wel erg lekker. Chá mate is een sterke groene thee met een dosis cafeïne die vergelijkbaar is met koffie. Daarnaast hebben ze veel kruidenthee.

Door de grote veelzijdigheid aan fruit in Brazilië hebben ze hier veel lekkere, verse fruitshakes. Dit noemen ze ook wel sucos. Als het met melk gemaakt wordt noemen ze het een vitamina. De bekende frisdranken zijn overal verkrijgbaar

TIP – een lokale variant van frisdrank is guarana, een bruisende en zeer zoete drank gemaakt van de Amazone bessen.

Water

Kraanwater in Brazilië is niet drinkbaar! Dit kan lijden tot buikgriep en diarree.

Je kunt overal op straat en in supermarktjes waterflessen lopen.

Let er op dat deze nog dicht zitten als je ze kopt en dat ze niet opnieuw gevuld zijn!

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder