Veel reizigers bezuinigen nog wel eens op de inentingen Brazilië. Dit raden we niet aan. Ziek worden op reis is geen pretje. En helaas spreken wij uit ervaring. Lees je daarom van te voren goed in over de eventuele inentingen Brazilië.

Verplichte inentingen Brazilië

In 2016 zijn er geen verplichte inentingen Brazilië. Dit kan echter altijd snel veranderen dus we adviseren om de website van de Rijksoverheid goed in de gaten te houden. Brazilië heeft vrij strenge regels wat betreft gezondheidseisen. Het is daarom aan te raden om je eventuele vaccinatiebewijs mee te nemen.

TIP – voor een reis naar Brazilië zijn er geen inentingen verplicht

Zika Virus

Hou er rekening mee dat in Brazilië het zikavirus voor komt! Het virus wordt verspreid door de gelekoortsmug. Het zikavirus is e gevaarlijk voor zwangere vrouwen!

Ben je zwanger (of wil je zwanger worden)? Check dan eerst met je huisarts of het wel veilig is om naar Brazilië af te reizen. Het kan namelijk grote gevolgen hebben voor de zwangerschap. Meer informatie over het zikavirus vind je op de websites van het RIVM.

Aanbevolen inentingen

Zoals gezegd dat er op dit moment geen verplichte inentingen Brazilië. Dat betekent echter niet dat ze geen advies geven over eventuele andere inentingen. Er zijn namelijk wel een aantal inentingen die door gezondheidsinstellingen worden aanbevolen voor reizen naar Brazilië. Dit zijn de volgende:

  • inentingen tegen DTP;
  • inentingen tegen hepatitis A
  • vaccinatie tegen gele koorts

Ga je langer dan drie maanden naar Brazilië? Dan worden de volgende inentingen Brazilië aanbevolen:

  • vaccinatie tegen hepatitis B
  • vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid)

TIP – als je een rondreis maakt door Zuid-Amerika en na andere landen naar Brazilië reist, moet je eenvaccinatiebewijs tegen gele koorts kunnen laten zien.

Malaria

In grote delen van Brazilië komt Malaria voor. Vooral in het noorden, de amazone en de westkust. Er wordt sterk aangeraden om malariatabletten (malarone of lariam) te gebruiken bij een bezoek aan deze regio. In de andere delen van Brazilië is anti-muggenspray of een klamboe voldoende.

Muggen zijn vooral ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend actief. Als je lange mouwen en lange broeken draagt is de kans op infectie dus kleiner. Daarnaast is het gebruik van een klamboe, DEET (met mate) een aanrader.

  • Roze = meestal malariatabletten aanbevolen
  • Groen = muggenwering
  • Grijs = geen malaria
Inentingen brazilie

Bron: Vaccinatie Op Reis

Stel hieronder je vraag aan onze Reis Experts. Ben je tevreden met ons antwoord? Dan zou je ons hier kunnen trakteren op een lekkere kop koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.