Door de grote van het land, en vanwege de vele toeristen die het land bezoeken is het vervoer Brazilië goed geregeld. Je kunt in theorie het hele land door reizen met de bus, hoewel dat wel wat dagen in beslag zal nemen. De meeste reizigers reizen per bus of vliegtuig, met uitzondering van het Amazone gebeid waar een boot de enige manier van transport is.

Vervoer Brazilië

De bus en het vliegtuig worden dus het meest gebruikt. Treinen rijden er bijna niet in Brazilië, een auto huren is vrij prijzig en liften wordt niet aangeraden in verband met veiligheid. Taxi’s rijden er wel maar vaak is de metro of een lokale bus een goedkoper alternatief. Op deze pagina vertellen we je alles over het vervoer Brazilië met onder andere:

Bus Brazilië

De bus is veruit de meest gebruikte optie qua vervoer Brazilië. Busbedrijven verbinden bijna alle steden met elkaar. Busreizen zijn in vergelijking met andere landen in Zuid-Amerika wel vrij prijzig. We hebben het dan over lange afstand bussen. Lokale bussen zijn vaak voor een paar euro te boeken. Maar deze bussen leggen ook kleinere afstanden af.

De lange afstand bussen die de meeste reizigers gebruiken kun je onder verdelen in drie categorieën.

Convencional – de goedkoopste optie. Vaak comfortabel bussen met stoelen die achterover kunnen, een toilet en heel soms airco voorziening.
Executivo – deze bussen zijn iets ruimer opgezet, inclusief airco. Ze zijn ook vaak duurder dan de convencional bussen. Ze stoppen wat minder omdat ze valkook grotere afstanden afleggen.
Leitos – dit zijn veruit de meest luxe bussen met ruime stoelen die helemaal achterover kunnen, inclusief airco, kussen en dekens. Vaak lopen in deze bussen ook personeel dat eten en drinken serveert.

De meeste steden hebben een apart busstation waar de ze lange afstand bussen vertrekken en aankomen. Ze noemen dit rodoviaria.

Ticket kopen

Prijzen voor de bussen zijn behoorlijk prijzig. Dit komt ook door de lange afstanden die ze afleggen. Tickets kun je kopen op het desbetreffende busstation maar ook online.

Itapemirim en Cometa zijn de twee bekendste en grootste busmaatschappijen.Beide hebben websites waar je tickets kunt boeken.

Een goede website om busroutes te checken is Busca Onibus.

TIP – in het weekend en tijdens nationale feestdagen is het verstandig om van te voren te boeken. Zeker tussen december en februari.

Vervoer Brazilie

De bussen in Brazilië Foto by Daniel Precht / Shutterstock.com

Auto Brazilië

Je kunt auto’s huren in Brazilië hoewel dit niet vaak gebeurd. Het is vrij gevaarlijk om zelf te rijden in Brazilië, zeker ’s avonds. In Brazilië hebben ze het het niet zo op verkeersregels en rijden ze vaak met alcohol.

Een auto huren kost je zo’n 100 tot 120 real (€27 tot €33) per dag. Dan heb je een klein autootje zonder opties. Als je airco wil ga je al naar de 160 real. Benzine kost je ongeveer 2.50 real per liter.

Binnenlandse vluchten Brazilië

Doordat Brazilië zo’n groot land is zijn binnenlandse vluchten een populaire manier van vervoer. Zeker omdat de bussen vaak lange afstanden afleggen en dus behoorlijk prijzig kunnen zijn. Door het toenemende toerisme worden ook binnenlandse vluchten steeds goedkoper.

GOL en TAM zijn de grootste luchtvaartmaatschappijen in Brazilië. Avianca, Traip, Webjet en Azul zijn de andere luchtvaartmaatschappijen in Brazilië. Deze luchtvaartmaatschappijen verbinden het grootste gedeelte van het land via middelgrote steden.

Internationale creditcards worden geaccepteerd op de websites voor boekingen maar ze werken vaak niet. Je moet dan naar een booking office. Een beter alternatief is om gewoon bij Skyscanner je ticket te boeken.

TIP – als je Brazilië combineert met andere landen kun j een TAM South America Airpass aanschaffen. hiermee kun je 13.000 kilometer vliegen tussen Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Paraguay, Peru, Uruguay en Venezuela. Prijzen voor passen verschillen per vliegafstand en land.

Vervoer Brazilie

TAM is een soort AirAsia van Zuid-Amerika. Foto by R.M. Nunes / Shutterstock.com

Boot Brazilië

In de Amazone is de enige mogelijkheid tot vervoer de boot. Bussen rijden vaak niet naar deze afgelegen gebieden en met de auto is het bijna niet te doen. Je kunt duizenden kilometers afleggen op de Amazone met rivieren als de Rios Negro, Solomoes en Madeira als levensaders van de Amazone.

Je kunt zelfs met de boot van Brazilië naar Peru of Bolivia.

Heb je een vraag of opmerking?

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.