Hoofdmenu
Onze Tours

ZUID AMERIKA

Visum Brazilië

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 15

Bijgewerkt op 24 juni, 2019

Voor dat je daadwerkelijk vertrekt naar Brazilië is het aan te raden om te checken of je een visum Brazilië nodig hebt. Gelukkig is dat voor Brazilië zo gedaan. Alle Nederlanders en Belgen krijgen bij aankomst namelijk gratis een toestemmingsbewijs (toeristenvisum) dat 90 dagen geldig is. Op deze pagina vertellen we het volgende:

Visum Brazilië 

Zodra je in Brazilië landt, krijg je een toeristenstempel waarmee je 30 dagen lang visumvrij door het land kunt reizen. Als je langer dan 30 dagen wil blijven kun je dit aangeven. Ze geven je dan een toeristenstempel voor 90 dagen. Als je langer dan 90 dagen wilt blijven raden we aan om contact op te nemen met de ambassade.

Hoewel je dus geen visum Brazilië nodig hebt, dien je wel te beschikken over een paspoort dat minimaal zes maanden geldig is na vertrek uit Brazilië. Let hier goed op voordat je naar Brazilië vertrekt. Ze kunnen toegang weigeren als dit niet op orde is.

TIP ♥ – alle Nederlanders en Belgen kunnen zonder visum 90 dagen in Brazilië blijven.

Wat heb je nodig

Hoewel je geen visum nodig hebt  voor Brazilië dien je naast een geldig paspoort nog wel het een en ander te regelen. Officieel moet je het volgende bij je hebben (ook al vragen ze er niet altijd om);

 • bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming
 • een geldige paspoort foto
 • de vereiste documenten voor de eerstvolgende bestemming

Wil je langer dan 90 dagen in Brazilië blijven? Neem dan contact op met de ambassade.

Kopie

Maak voor vertrek een kopie van je paspoort en ticket. Neem een geprinte versie mee en stuur een ingescande versie naar je eigen e-mail adres. Zo heb je altijd je documenten bij je als je ze verliest.

Langer blijven?

Alle Nederlanders en Belgen mogen maximaal 90 dagen per 180 dagen in Brazilië blijven. Dus niet 180 per jaar, maar per periode. Mocht je dus al 90 dagen (zonder onderbreking) in Brazilië zijn moet je het land uit en mag je pas over 90 dagen weer terug. Een Visa Run kan hier dus NIET!

Visum Verlengen

Je kunt je visum Brazilië verlengen. Dit dien je minimaal 5 dagen voor je visum verloopt aan te vragen. Het verlengen van je visum is niet makkelijk maar het kan als je de volgende stappen volgt;

 • vul het formulier Perquerimento de Prorrogacao de Prazo in. Deze vind je op de website van de Policia Federal (zie blauwe link met clique aqui). Je kunt het ook hier downloaden;
 • ga vervolgens naar deze pagina. Klik hier op Pessoas e entidades estrangeiras;
 • vul bij dit formulier je persoonlijk gegevens in. Bij Codigo da Receita STN vul je 140090 in. Kies bij Unidade Arrecadadora het Policia Federal (politiebureau) die het dichts in de buurt ligt en vul bij Valor Total R$67 in. vervolgens klik je op Gerar Guia;
 • print het formulier uit. Ga naar de dichtstbijzijnde bank en betaal de R$67. Ga dan naar het dichtstbijzijnde Policia Federal (openingstijden 8:00-12:00) met alles wat je gekregen/ingevuld en betaald hebt;
 • Zorg er voor dat je netjes gekleed bent en dat je een bewijs hebt (vliegticket) dat je het land verlaat. Ze kunnen ook vragen om je bewijs van financiële middelen.

Entry/exit Card

Als je Brazilië binnen komt dien je een cartao de entrada/saida (entry/exit card) in te vullen. Deze dien je bij je te houden totdat je het land verlaat! Bij het verlaten van Brazilië nemen ze namelijk de helft in. Als je de kaart verliest krijg je een boete (vaak maar €45). Het grootste nadeel is dat ze je vrij lang kunnen laten wachten waardoor je je vlucht kunt missen. Bewaar de kaart dus goed.

Wat wij vinden:
 • 8.4/10
  Zuid-AmerikaExpert - 8.4/10
8.4/10

Samenvatting

Voor dat je daadwerkelijk vertrekt naar Brazilië is het aan te raden om te checken of je een visum Brazilië nodig hebt. Gelukkig is dat voor Brazilië zo gedaan. Alle Nederlanders en Belgen krijgen bij aankomst namelijk gratis een toestemmingsbewijs (toeristenvisum) dat 90 dagen geldig is.

15 comments

 1. Lesli Mendes

  Beste,

  Ik ga emigreren naar Brazilië omdat ik ga trouwen. Mijn toekomstige man is Braziliaans en heeft de Braziliaanse nationaliteit. Na de bruiloft gaan wij terug omdat hij woont en werkt in Brazilië. Wat heb ik allemaal nodig en wat moet ik doen om daar legaal als zijn vrouw te blijven.

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

 2. Patricia

  25-03-2019
  Mijn man die nog geen Nederlands Paspoort heeft dus met verblijfsvergunning. Heeft voor een visum voor 8 dagen 88 euro betaald. Bij het consulaat

 3. Adriaan

  Ik vond de informatie heel nuttig. Ik ben eerst zonder enig document gegaan (naar de Federale Politie op de luchthaven in Brasília) en werd geweigerd. Met het formulier en het betalingsbewijs (via deze website ‘getipt’) werd ik twee dagen later héél anders ontvangen – men regelde inderdaad een oplossing.

  De postkantoren doen geen betalingen meer (zoals gesuggereerd) en de federale politie (in Brasília) is open van 8:00 tot 12:00 uur.

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Adriaan,

   bedankt voor de tips! We passen het gelijk aan.

   Groeten,
   Ties

 4. Vicky

  Had graag geweten of het verlengen van een visum gevolgen heeft voor andere landen.
  Als ik de boete betaal en 60 dagen langer blijf in Brazil heeft dit gevolgen bij een aanvraag bij een visum in Amerika of Austarlia?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Niet dat wij weten, maar bij dit soort vragen zou ik het voor de zekerheid even navragen bij de ambassade 🙂

 5. Sandra Groenwold

  Hey wat een goede post maar ik hoor net van mijn Engelse vriendinnen dat zij voor hun 90 dagen weer het land in konden. Ik heb een vriend daar en wil graag 3 weken eerder terug dan officieel is toegestaan. Hoe kan ik dit regelen.

 6. Rik

  Ik wil 180 dagen in Brazilië samen gaan wonen met mijn Braziliaanse vriendin
  wat is in deze het beste om te doen gelijk na landing na een aantal dagen naar de federale politie gaan met het formulier en geld? En dien ik als ik afreis een retourticket te hebben? Of kan ik gewoon een enkeltje boeken en als de federale politie een retourticket wil iets boeken wat ik kan annuleren binnen 24 uur?

  Wie kan me hierin meer informatie geven, en verlengen ze altijd 90 dagen of wat zouden redenen zijn dat ze het weigeren. Niemand schijnt hier duidelijkheid over te hebben ik heb de Braziliaanse consulaat gebeld maar ze wisten het ook niet.

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Rik,

   Helaas zijn wij geen visum organisatie. Voor vragen omtrent je eigen aanvraag verwijzen wij door naar de ambassade of een visum partij die je aanvraag kan regelen.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 7. Marieke Huysmans

  Hallo!

  Ik ben een Belg net naar de federale politie geweest met al de nodige documenten om mijn visum te verlengen, dus ook betaald. Ik kreeg te horen dat het niet meer mogelijk is om je visum te verlengen, dus ik moet het land over 2 weken verlaten… Ik heb via dee website alles in orde gemaakt en was blij met jullie stappenplan. Maar helaas is het dus niet meer van toepassing??

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Marieke,

   bedankt voor de update. Wel gek, want 2 maanden geleden was het nog mogelijk. We zullen er naar kijken!

   Happy travels,
   Ties

 8. H. van der Schaaf

  hallo! ik heb een vraag in januari vertrek ik voor 90 dagen naar sao Paulo naar vrienden mag ik daar verblijven? en slapen
  en heb ik een uitnodigings brief nodig en credit kaart ? hoeveel cash Euro geld en reaal cash mag ik meenemen
  vacinaties heb ik laten doen en heb een retour ticket 90 dagen
  mijn vraag wat heb ik nog meer nodig ?

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi H,

   Helaas zijn wij geen visum organisatie. Voor vragen omtrent je eigen aanvraag verwijzen wij door naar de ambassade of een visum partij die je aanvraag kan regelen.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 9. Karen

  Ik ben eergisteren naar de federale politie geweest met alle documenten (de tax staat ondertussen op 110,44 reais) om dan te horen dat Brazilië en België geen samenwerking hebben waarin het verlengen van een visum toegelaten wordt.
  Ik ben nog een keer terug gegaan met een vriendin voor meer info, ook het studentenvisum en het werkvisum zijn belachelijk moeilijk om te regelen. Ik moet over 10 dagen het land verlaten.

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi karen,

   Vervelend om te horen. Het blijft helaas Zuid-Amerika en regels veranderen ontzettend snel (zeker met de huidige spanning tussen Brazilië en Europa).

   Happy Travels,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.