De Atacama Desert; de meest spectaculaire highlight in het noorden van Chili. De Atacama Desert is een van de droogste plekken ter wereld en het landschap is erg bijzonder. Ze zeggen dat de hoge hoeveelheden kwarts en koper in de regio de mensen positieve energie geeft. Het is dan ook niet voor niets een van de meest bezochte bezienswaardigheden. Op deze pagina lees je over;

Atacama Desert; intro

De Atacama Desert is een 970 km lange woestijn, het is er heel erg droog en is gelegen in het noorden van Chili. Het grootste deel van de woestijn bevindt zich in de regio Atacama. Er zijn ook wat kleinere delen en deze liggen in Peru, Argentinië en in Bolivia. 

TIP – je kunt hier niet alleen zand bekijken. Je kunt ook bergbeklimmen, paardrijden, fietsen en sandboarden.

Leuk om te weten is dat de woestijn ongeveer 610 meter boven zeeniveau ligt en ook bekend staat als de droogste woestijn van de wereld. In de eerste week van juli 2011 is de Atacama Desert overvallen door sneeuw die bleef liggen tot een hoogte van ongeveer 80 cm.

Bezoeken

De Atacama Desert is een gigantisch gebied in Chili. Er zijn dus meerdere plaatsen van waar je de woestijn in kunt trekken.

San Pedro de Atacama is de bekendste plek op zo’n 100 kilometer ten zuidoosten van Calama.

atacama desert

De Atacama Desert is een prachtige plek

Extreme droogte

De Atacam Desert is een van de droogste plekken ter wereld. Sterker nog, dit is de droogste woestijn in de wereld. Uit onderzoek van NASA is geconcludeerd dat deze woestijn in Noord-Chili in feite de droogste woestijn ter wereld is. Sommige weerstations in de Atacama hebben zelfs nog nooit regen gezien. Er is zelfs bewijs (Chileens bewijs 🙂 ) dat suggereert dat de Atacama Desert tussen 1570 tot 1971 geen significante regenval heeft gehad!

De gemiddelde regenval in deze regio bedraagt ​​ongeveer 1 mm per jaar. Sommige steden zoals Arica en Iquique, krijgen in een jaar 1 tot 3 mm regen. Als je dus niet van regen houdt, is dit een mooie regio om te bezoeken!

TIP – Atacama wordt steeds populairder en krijgt daarom steeds meer activiteiten. Check eens Laguna Cejar en Ojos de Salar.

Bezienswaardigheden Atacama Desert

Veel mensen komen naar Atacama Desert om het Paranal observatorium (dit is een sterrenwacht) te bewonderen. De sterrenwacht ligt op de berg Cerro Paranal. Dit is ook de standplaats voor de Very Large Telescope (VLT) en ook van de Very Large Telescope Interferometer (VLTI).

Zoutvlakten

Het is prachtig om de zoutvlakten te bekijken bij Salar de Atacama (in het zuiden) en de Salar de Uyuni in Bolivia (gelegen net over de noordelijke grens). Het zijn witte vlakten die vroeger meren waren en gevuld waren met zout water. Het water is verdampt, maar het zout is hier gebleven.

Sterren kijken

Wat ook erg mooi is, is sterren kijken in de Atacama Desert. In de zomer is het er overdag ongeveer dertig graden en in de winter kan het hier tot wel min tien zijn. Sterren kijken kun je hier heel goed.

atacama desert

Het kan er heel erg droog worden

Trektocht maken

Veel mensen komen naar de Atacama Desert omdat ze op doorreis zijn van bijvoorbeeld een trektocht. Sommige mensen doen dat te voet, anderen met een paard of met een terreinwagen. Er zijn mensen die graag de droogte opzoeken van Moon Valley, maar je kunt ook naar de Licancabur vulkaan. 

Zandduinen

Doordat er zoveel mooie zandduinen zijn in Atacama Desert is dat voor de wandelaars en sandboarders een groot speelparadijs. Op het midden van de dag kun je het beste naar Atacama Desert, want dan is iedereen siësta aan het houden. De meeste mensen willen dan binnen zijn, omdat zij de brandende zon willen vermijden. In het woestijnstadje is het dan erg rustig, dus ideaal als je in alle rust wil genieten van de Atacama Desert.

El Tatio Geysers

Het is de moeite waard als je hier toch bent om de El Tatio Geysers te bekijken. Dit zijn indrukwekkende geisers die op een hoogte van wel 4300 meter liggen. Ze staat bekend als de hoogst liggende geisers in de wereld. Je kunt hier bekijken hoe de zon opkomt en hoe dat de mist langzaamaan wegtrekt. Dan zie je dat de geisers beetje bij beetje zichtbaar worden en dan kun je gebruik maken van de heerlijke warm waterbronnen.

atacama desert

Zorg dat je camera is opgeladen zodat je genoeg foto’s kunt nemen 😉

Beste reistijd Atacama Desert

Het is een van de droogste gebieden ter wereld en het weer veranderd hier nauwelijks. In de winter kan het hier erg koud zijn, maar in de zomer kan het hier wel dertig graden zijn. In Juni vieren de locals hier Saint’s Day Festival. Dat is erg leuk om mee te maken. In juli worden de nachten koeler.

Uiteraard kun je je er op kleden, maar bekijk vooral wat je allemaal wil zien in dit gebied, om te bepalen wat voor jou de beste reistijd is naar Atacama Desert. De beste maanden zijn januari tot en met maart en september tot en met december.

atacama

Locatie Atacama Desert

Heb je een vraag of opmerking?

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.