Tierra del Fuego is een archipel aan het einde van de wereld. Hier vindt je een van de meest ongerepte en adembenemende natuurgebieden op deze planeet. Totaal afgesloten van de buitenwereld zonder telefoonontvangst. Hier voel je je één met de natuur en val je van het ene wauw-moment in het andere.

Wat is Tierra del Fuego 

Tierra del Fuego is een eilandengroep in het zuidelijkste puntje van Chili en Argentinië. De westelijke kant van Tierra del Fuego behoort tot Chili. De oostelijke kant behoort tot Argentinië. De grotere eilanden zijn bewoond, maar de kleinere eilanden zijn veelal onbewoond.

Heb je ooit naar het einde van de wereld willen reizen? Ga dan naar het mysterieuze Vuurland. Het is een fascinerende en unieke reis die niet veel mensen maken.

TIP  – je vindt hier dieren als zeeleeuwen, walvissen, pinguïns en trekkende zeevogels. Ze zijn het meest actief tijdens de zomer (december tot en met februari).

Ushuaia

Ushuaia is het plaatsje waar de meeste toeristen komen. Luxe artikelen zijn relatief goedkoop, maar basic items zoals eten en drinken zijn veel duurder dan in andere delen van het land, als gevolg van de enorme afstanden die moeten worden afgelegd.

Tierra del Fuego

Het landschap is hier prachtig

Bezienswaardigheden

Tierra del Fuego is een ongerepte wildernis aan het einde van de wereld. Een woest natuurgebied dat bijna onaangeraakt is door de mens. Hier vindt je vele gletsjers, bergen, veenmoerassen en inheemse bossen. Dit gedeelte van Chili heeft ook bijna geen openbaar vervoer. Daar wordt wel hard aan gewerkt door de Chileense regering.

Porvenir

Porvenir is de grootste Chileense stad op het eiland met 5.907 inwoners. Dit is de plek om kennis te maken met de Fuegian. De benaming voor alle oorspronkelijke bewoners van het Vuurland. Dompel je onder in het lokale leven. Slaap een nacht of twee in de oude Victoriaanse huizen. Zo kan je het gebied verkennen: de baaien en het platteland. Dit is ook de perfecte plek om koningspinguïns te spotten in hun natuurlijke leefomgeving.

Puerto Williams

Puerto Williams is de enige stad op Isla Navarino. De Chileense regering probeert dit gebied aantrekkelijk te maken voor toeristen. Door uitkijkposten en wandelpaden aan te leggen. Hier is een mooie kustlijn met rustige baaien en prachtige Lenga bossen. Die je alleen in zeer koude omstandigheden treft. Pas op: niet alle paden zijn evengoed aangegeven. Vraag daarom altijd advies aan een lokale bewoner voor je op pad gaat.

Dientes de Navarino

Dientes de Navarino is een van de meeste zuidelijke en ongerepte delen van de wereld. Dit ruige natuurgebied wordt ook wel een hikers paradijs genoemd. Deze hike van 70 kilometer in vijf dagen geeft je het absolute gevoel van het einde van de wereld.

Langs de zeestraat het Beaglekanaal, adembenemende gletsjers, woeste bossen en verborgen meren. Met als kers op de taart de tandachtige pieken van Navarino. Dit is de ultieme droom voor fanatieke hikers. Kamperen in de totale wildernis, aan het einde van de wereld.

Isla Navarino

Isla Navarino is een prachtig ruig landschap dat vrijwel onbewoond is. Hier vindt je gigantische beukenbossen, veenmoerassen en puntige bergtoppen. Deze bergtoppen worden ook wel Dientes de Navarino genoemd. De tanden van Navarino. Een naam die is ontstaan omdat je vanuit de hele route omringd wordt door de gekartelde bergtoppen.

Tierra del Fuego

Het stadje Ushuaia

Cabo de Hornos

Cabo de Hornos is het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. De kaap is vernoemd naar de stad Hoorn door een Nederlandse kolonist. Ooit de vuurtoren van het einde van de wereld willen zien? Faro Cabo de Hornos is de meest zuidelijke vuurtoren ter wereld. Een stukje nationaal erfgoed op de meest afgelegen buitenpost ter wereld.

TIP – voor meer info kun je kijken op deze website.

Parque Nacional Yendegaia

Parque Nacional Yendegaia is opgericht in 2013 waardoor de officiële wandelpaden pas in 2021 beschikbaar zijn. Wel zijn er vele onofficiële wandelpaden die je langs prachtige gletsjers en eeuwenoude bossen brengen. Je kampeert hier in de totale wildernis. En je bent totaal afgesloten van de buitenwereld. Er is hier namelijk geen enkel mobiel bereik. Klinkt dat niet als muziek in je oren? Let wel op, het is geen gebied voor onervaren wandelaars!

Geschiedenis

Ferdinand Magellaan gaf de eilandengroep de naam Tierra del Fuego. Oftewel: Vuurland. Hij voer met zijn schip in de smalle zeestraat tussen het vaste land en dit nog ‘onbekende’ gebied. Vanaf het schip zag hij vuur branden op de eilanden. Dit vuur kwam van de oorspronkelijke bewoners de Selk’nam en de Yaghan. Voor iedere hut brandde vuur wat een geweldig gezicht moet zijn geweest vanaf het water. In 1881 werd het gebied verdeeld tussen Chili en Argentinië.

Tierra del Fuego

Je komt hier bijna niemand tegen

Hoe kom je er

In dit deel van Chili is bijna geen openbaar vervoer. Boek je trip dus altijd van tevoren zodat je geen tijd verliest. Van Punta Arenas gaat de ferry Melinka naar de stad Porvenir. De ferry Yaghan brengt je naar Puerto Williams op Isla Navarino. Het is ook mogelijk om van Punta Arenas naar Puerto Williams te vliegen.

TIP – boek je reis van tevoren want het is snel volgeboekt

Beste reistijd

De beste reistijd is in de zomermaanden van december tot februari. De temperatuur is het meest aangenaam en het uitzicht is prachtig door de zon. Daarnaast heb je minder kans op obstakels. Zoals schepen die niet kunnen varen door barre weersomstandigheden. Neem altijd extra kleding mee voor onverwachtste regenbuien en reken op koude nachten.

Locatie Tiera del Fuego

Heb je een vraag of opmerking?

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.