Torres del Paine is een graag gezien plaatje dat over het internet zwerft. Aangeprezen door vele reizigers als wellicht een van de mooiste natuurgebieden ter wereld. De steile bergtoppen, felblauw en helgroene meren en adembenemende gletsjers. Foto’s en woorden schieten tekort om dit prachtige gebied te beschrijven. Dit is een absolute must voor alle hike liefhebbers.

Waarom naar Torres del Paine?

Torres del Paine is een van de belangrijkste nationale parken van Chili. En met zijn oppervlakte van 2400 km2, ook een van de grootste. Dit immens grote natuurpark wordt vaak in een adem genoemd met de mooiste nationale parken ter wereld.

De drie bergtoppen, Torres, stijgen meer dan 2500 meter boven de zeespiegel uit. Naar schatting zijn de Torres zo’n 12 miljoen jaar oud. Gevormd door magma dat door de aarde heen kwam. Het is een plek die je gezien moet hebben tijdens een reis door Chili. Voor veel mensen is dit een van hoogtepunten van hun reis.

TIP – toegangsprijzen zijn 18.000 peso per person in het hoogseizoen en 10.000 peso in het laagseizoen

torres del paine

De natuur in Torres del Paine behoort tot de mooiste ter wereld

Bezienswaardigheden Torres del Paine

Torres del Paine werd in 2013 door miljoenen reizigers verkozen tot het 8ste Wereld Wonder. Woorden schieten te kort om dit magische landschap te beschrijven. Ben je een natuurliefhebber? Dan is dit dé plek die je niet mag missen. Je valt van het ene wauw moment in het andere. Dit park heeft dan ook de absolute X-factor. De woeste granieten bergtoppen kent iedereen van de foto’s. Hoewel die in het echt nog indrukwekkender zijn.

TIP  – een leuke manier om bij de gletsjers te komen is door er heen te kajakken. Check Indomita Big Foot

Dan zijn er nog de besneeuwde bergtoppen van de Andes, de gletsjers en onstuimige watervallen. De felblauwe en helgroene meren. Maar dat is niet alles; het stenenwoud, de groene weelderige bossen en de smalle riviertjes. De kraters en uitgestrekte toendra. Je vindt het er allemaal. En niet te vergeten de machtige Andescondor die deze plek zijn thuis noemt.

Met een beetje geluk komt er ook een poema op je pad. Door het wow-effect zal je mond het grootste gedeelte van de tijd openstaan. Te verrast, te overdonderd om ook maar in woorden te omschrijven wat je ziet.

W-tocht

Torres del Paine biedt enkele van de meest wonderbaarlijke hikeroutes ter wereld. De W-tocht is een van de populairste hikes. Dit is een hike van vijf dagen en vier nachten. Tijdens je trek kom je langs de mooiste natuurwonderen van het park. De grijze gletsjer, de Franse vallei en felblauwe meren. En natuurlijk prachtige uitzichtpunten op Los Torres en Los Cuernos. Terwijl je van kamp naar kamp trekt.

Grijze gletsjer – Dit hypnotiserende ijsmassief doemt tientallen meters boven een meer uit. Het lijkt op een muur van bevroren water. Ja, je bevindt je hier echt aan het einde van de wereld.

Franse vallei – Dit prachtige vallei is omringd door Los Cuernos. Hier alleen al staan en je te vergapen, geeft een magisch gevoel.

Los Cuernos – De met sneeuw bedekte ‘horens’ van het park. Deze rotsformatie heeft een magnetische aantrekkingskracht en een machtige uitstraling.

Los Torres – De iconische torens van het park. De bergen zijn opvallen rozerood van kleur en hebben toppen van wit graniet. (zwart leisteen)

Torres del Paine

De gekleurde meren en besneeuwde bergtoppen zorgen voor spectaculaire foto’s

Geschiedenis Torres del Paine

Torres del Paine is heel lang compleet ongerept geweest. Het park heeft veel zeer ruige stukken. Die zeer moeilijk te trotseren waren voor de mens. Pas in 1930 is de volledige wildernis van Torres del Paine in kaart gebracht. In 1959 werd het park opgericht onder de naam Parque Nacional de Turismo Lago Grey.

Dit veranderde in 1970 in Parque Nacional Torres del Paine. De naam is een ode aan de blauwe bergtoppen. Torres verwijst naar de ‘torende bergtoppen’. En Paine is het woord voor blauw in Tehuelche. Een oude indianentaal die als nomaden in Patagonië leefden. In 1978 werd het park op de Unesco-werelderfgoedlijst toegevoegd als biosfeerreservaat.

TIP  – het Parque Nacional Bernardo O’ Higgins is een park dat nabij Torres Del Paine ligt. Het is zo goed als onbereikbaar en je zeit alleen de gletsjers liggen. Je kunt er alleen komen met de boot. Reken op zo’n 95.000 Peso (€135) voor een dagtrip.

Hoe kom je er

De snelste route is door vanaf de hoofdstad Santiago te vliegen op Punta Arenas. Vanaf daar gaan dagelijks meerdere bussen naar Torres del Paine. Het is ook mogelijk om met de bus naar Puerto Montt te gaan. Dit duurt ongeveer 12 uur. Vanaf Puerto Montt pak je de bus naar Puerto Natales. Dit is het laatste stuk en kost je zo’n 15.000 Peso (round trip)

torres del paine

De meren zijn hier bijna sprookjesachtig mooi

Beste reistijd

Torres del Paine is het park waar je vier seizoenen in één dag kan ervaren. Het is daarom verstandig om altijd extra warme kleding mee te nemen. In de nachten kan het namelijk erg koud zijn. Wil je het park voor jezelf? Dan zijn de maanden april en november de beste maanden.

De warmste maanden zijn van december tot februari. Wees altijd goed voorbereid op stevige wind. Dit kan namelijk in elke maand voorkomen.

TIP – in de maanden april en november moet je een dikke slaapzak meenemen. De nachten kunnen erg koud zijn!

Locatie Torres del Paine