Valparaíso is een kleurrijke havenstad aan de Grote Oceaan. De stad ligt in een baai en is gebouwd op 42 heuvels. Het is zonder twijfel de allermooiste stad van Chili. En een van de mooiste steden van Zuid-Amerika. Door de bijzondere architectuur, de bebouwde heuvels en verfbom van kleuren. Niet voor niets staat het historische centrum van Valparaíso sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Verdwaal door slingerende straatjes

If we walk up and down all of Valparaiso’s stairs, we will have made a trip around the world”, zoals Pablo Neruda dat zo mooi zei. Dit is je kans om het zelf te ervaren! Laat je betoveren door de vrolijk gekleurde huizen en straten van Valparaíso. Slenter door de verschillende heuvels, zoals Cerro Alegre. Een schilderachtige wijk die als decor diende in een Chileense soapserie. Zigzaggend over de vele prachtige trappetjes, zoals de Cordillera. Door de smalle straatjes en slingerende steegjes. 

TIP – ga naar Mirador Diego Portales bij Cerro Baron voor het mooiste uitzicht over de gekleurde daken van de stad

TIP

Zoek net voor de avond valt een leuk terras uit op een van de heuvels. Een terras met uitzicht over de zee. Zo gauw het donker wordt, komt er een magisch licht over de stad. Op alle heuvels branden er lampen. De flikkerende lichten zijn een adembenemend schouwspel!

Alle heuvels zijn met elkaar verbonden. Door de zigzaggende straatjes of door de liften op de steilere heuvels. Valparaiso lijkt net een grote gekleurde doolhof. Geen één straat in de stad lijkt parallel te lopen. De prachtige straatkunstwerken, de gekleurde herenhuizen die zijn overgebleven uit de koloniale tijd, de kerken en de regenboogkleurige huizen op de heuvels maken het een unieke stad. Valparaiso zal je betoveren met haar schoonheid. Volg geen route, maar maak je eigen tour door de stad!

Valparaiso

Valparaíso is een kleurrijke stad

Bezienswaardigheden Valparaiso

Er is genoeg te zien in deze schitterende stad. Je kunt lekker wandelen door de straten van Valparaiso. Soms zijn de heuvels erg stijl. Daarom zijn er ook een aantal liften die je een slinger naar boven kunnen geven. Vroeger waren het er tientallen. Tegenwoordig zijn er nog een stuk of tien over. Het zijn oude houten of metalen karretjes die heel steil omhoog klimmen. Maak zeker gebruik van de krakende kabeltreintjes. Al is het alleen al voor de ervaring. Vele ritjes omhoog bieden je ook nog eens een prachtig uitzicht over de stad.

TIP – in Valparaiso vind je veel ‘street-art’. Vraag bij je accommodatie waar de mooiste staan

La Sebastiana

Breng zeker een bezoekje aan La Sebastiana. Dit was het huis van de beroemde Chileense dichter Pablo Neruda. Het is een aardige klim naar boven, maar zeker de moeite waard. La Sebastiana staat bovenop een heuvel. Daardoor bied het een adembenemend uitzicht over de stad. De dichter was stapelgek op deze ‘waanzinnige stad’, zoals hij het zelf benoemde. Wat hem dreef tot het schrijven van een ode aan zijn geliefde Valparaíso. La Sebastiana is ook een ode aan de stad. En naast een geweldig uitkijkpunt ook een interessant museum.

Feria de Artesanía

De levendige markt Feria de Artesanía is ook een aanrader. Hier worden allerlei handgemaakte producten verkocht. Voor moderne kunst kun je langs Museo de las Bellas Artes. En voor meer informatie over de zeevaart naar het Museo Naval y Marítimo.

Concepción

Concepción is de oudste lift van de stad, gebouwd in 1883. Deze lift brengt je naar de wijk Cerro Concepción. Een van de mooiste wijken van Valparaiso met felgekleurde huizen in Victoriaanse stijl. De wijk heeft een heerlijke bohemien vibe.

Valparaiso

Je kunt heel wat leuke straatjes bezoeken

Plaza Matriz

Proef ook zeker even van de sfeer op Plaza Matriz. Het historische hart van de stad met een 16e eeuw geïnspireerde kerk. Deze kerk is onder andere door vernielingen van piraten al voor de 5de keer herbouwd. Hier voel je het zeeleven nog in de lucht hangen.

Streetfood

Ben je een liefhebber van streetfood? Check dan het Sotomayor plein en de haven. Hier vindt je namelijk heel veel kraampjes die de lekkerste gerechten verkopen.

Hoe kom je er

Valparaiso ligt op iets meer dan 110 kilometer van de hoofdstad Santiago. Pak een bus vanaf het busstation Pajaritos in de wijk Prado. Hier vertrekken om het kwartier bussen rechtstreeks naar het centrum van Valparaiso. De rit duurt ongeveer een uur en een kwartier.

De goedkoopste buskaartjes kosten €2,70 voor een enkeltje. Het is wel verstandig om van tevoren een kaartje te reserveren. Zo ben je goedkoper uit en verzekerd van een plek in de bus.

TIP – de maatschappij Tur Bus (website) rijdt dagelijks tussen Santiago en Valparaiso. kosten variëren van 19.000 peso tot 50.000 peso. De rit duurt 2 uur.

Valparaiso

Overal heb je gekleurde huisjes

Beste reistijd

Valparaiso is het hele jaar door te bezoeken. De beste reistijd is van november tot maart. In die tijd is er de minste kans op regen. Daarnaast is de temperatuur dan het aangenaamst: tussen de 20 en 25 graden.

Locatie Valparaiso 

Heb je een vraag of opmerking?

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.