Hoofdmenu
Onze Tours

ZUID AMERIKA

reis expert header

Budget Chili

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 14 januari, 2020

Chili is een van de meest unieke landen in Zuid-Amerika. Niet alleen natuur, cultuur en bezienswaardigheden, maar ook qua budget. Chili is namelijk een van meest ontwikkelde landen in Zuid-Amerika. Je budget Chili zal dan ook wat hoger liggen dan in andere Zuid-Amerikaanse landen.

Om je een idee te geven over de kosten die je kunt verwachten in Chili hebben we een aantal dingen op een rijtje gezet. Hoewel wij ons best doen om deze pagina up-to-date te houden met onze eigen info en die van andere reizigers kan het natuurlijk zijn dat jouw budget er anders uit ziet.

Budget Chili

Het reizen in Chili is niet zo goedkoop als in Peru of Colombia. Maar dat betekent niet dat alleen mensen met een flinke zag geld naar Chili kunnen. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden om wat geld te besparen.

Een budget voor Chili is natuurlijk afhankelijk van je eigen reisstijl. Waar de een kan reizen met een dagbudget van €30 per dag, heeft de ander minimaal €100 nodig. Het is mogelijk om met €30 per dag in Chili te reizen, maar echt leuk reizen is dat niet. Je hebt namelijk nergens ruimte om leuke dingen te doen of in iets luxere hotels te slapen.

TIP ♥ –reken voor je budget Chili op minimaal €35-€40 per dag

Low budget of normaal

Wij gaven ongeveer €40 tot €50 per dag uit en slapen altijd in hostels (wel in een privé kamer), eten in basic restaurants en reizen af en toe met een minivan in plaats van lokale bus.  Als je wat luxer wilt slapen en eten, moet je rekenen op zo’n €60 tot €80 per dag. Goedkoper kan natuurlijk ook maar dit raden we niet aan. Je bent niet elke dag in Chili en het is wel zo leuk om wat te zien.

Kosten per persoon per dag

Budget Chili

Wat kost het reizen door Chili?

Als je je budget Chili wil bepalen is het wel handig als je weet wat het reizen ongeveer kost. Uiteraard is een budget iets persoonlijks. Iedereen reist namelijk op zijn of haar eigen manier. Toch willen we je graag een idee geven over wat je ongeveer kunt verwachten. Hieronder een klein overzicht van de kosten voor accommodatie, eten en drinken, vervoer en activiteiten.

Kosten accommodatie

Accommodatie is vaak de grootste kostenpost. Een gedeelde slaapkamer (dorm) in een hostel heb je voor ongeveer 6.500 CLP (Chileense Peso). Dat is ongeveer €8,75. Als je liever iets meer privacy zoekt kun je een tweepersoons privékamers boeken. Dat kost je zo’n 20.000 CLP (€27). Vaak heb je gratis ontbijt en WiFi. Get voordeel van een hostel is dat je ze ook een gezamenlijke keuken hebben waar je kunt koken.

Je kunt ook voor hotels kiezen. Een budget hotel kost vaak evenveel of iets meer dan een hostel. Reken op zo’n 25.000 CLP (€33) per nacht voor een tweepersoonskamer. Als je iets luxer gaat zitten ben je al snel zo’n 35.000 CLP (€47) kwijt. Ook hier heb je vaak gratis ontbijt en WiFi.

Voorbeeldkosten van accommodatie:

 • Tweepersoonskamer in hostel in Santiago  €28 per nacht
 • Hostel in Iquique  €26 per nacht
 • Budget hotel Valparaíso  €34 per nacht
 • Hostel in Pucon (Patagonië )  €42 per nacht
 • Hostel in San Pedro de Atacama  €37 per nacht
  • Dorm in hetzelfde hostel  €17

Kosten per dag

Wij gaven gemiddeld zo’n €35 tot €40 per nacht uit voor een tweepersoonskamer. Als je met z’n tweeën reist kun je dat delen en kom je rond de €17 tot €20 p.p per nacht voor een overnachting. Als je in hotels overnacht ben je waarschijnlijk wat meer kwijt. Kies je voor dorms dan moet je rekenen op zo’n €15 per nacht.

Budget Chili

Kosten voor eten

Je budget zal niet op gaan aan eten, dat is namelijk niet duur in Chili. Het gekke is wel dat het duurder wordt naarmate je zuidelijker reist, richting Patagonië. Dit is een dure regio in Chili. Het eten dat je op straat kunt kopen (streetfood) is vaak het goedkoopste. En vaak ook het lekkerste

Een lokaal gerecht kost je bij zo’n eetkraampje vaak niet mer dan 2.500 CLP (€3). Als je liever in een restaurant eet ben je iets meer kwijt. Een maaltijd in zo’n restaurant kost al snel 5.000 CLP (€6).

Ga je helemaal los en bestel je de grootste biefstuk inclusief wijn en een voorgerecht in een fancy restaurant? Reken dan op minimaal 20.000 CLP. Dat is ongeveer €27. Een kop koffie in de Starbucks kost je 2.500 CLP, een lokaal biertje 1.200 CLP.

Voorbeeldkosten voor eten:

 • Maaltijd in lokaal restaurant  €6,50
 • Ontbijt in lokaal ontbijttentje  €4
 • Maaltijd in luxer restaurant  €25
 • Snack bij streetfood  €2,50
 • Maaltijd streetfood  €5

Voorbeeldkosten voor drinken:

 • Fles water (1,5L)  €1
 • Cappuccino op terras  €2,50
 • Lokaal biertje  €1,25
 • Verse fruit shake  €3

Kosten per dag

Wat je uitgeeft aan vervoer is lastig te bepalen omdat niet iedereen evenveel reist. De een blijft langer op een dan de ander waardoor je minder vaak een busticket hoeft te kopen. Gemiddeld waren wij zo’n €200 p.p. kwijt in drie weken. Dat is zo’n €10 p.p. per dag.

Eten Chili

Budget Chili – Het eten is wel erg lekker!

Kosten voor vervoer

Je komt niet zo ver tijdens je reis als je geen gebruik maakt van het vervoer in Chili. Gelukkig is dat goed geregeld. Het vervoer is comfortabel, betrouwbaar en betaalbaar. De meest gebruikte optie is de lange afstandsbus of een huurauto.

De bus is zo populair omdat het vrij goedkoop is. Zo betaal je voor een ritje tussen Santiago en Antofagasta zo’n 22.000 CLP. Dat is ongeveer €30. Dat lijkt veel (en dat is het ook), maar het is wel een afstand van ruim 1.300 kilometer. In andere woorden: 18 uur met de bus. In Nederland zou je iets meer kwijt zijn.

Als je van Santiago naar Punta Arenas reist ben je makkelijk het dubbele kwijt: zo’n 50.000 CLP. Maar… het is wel 33 uur (!) rijden. Kijk daarom ook naar binnenlandse vluchten. Een vlucht van Santiago naar Antofagasta kost namelijk nog geen €30. En het is een stuk sneller.

Voorbeeldkosten van vervoer

 • Santiago naar Antofagasta (San Pedra de Atacama) €30
 • Santiago naar Punta Arenas €64
 • Santiago naar Valparaiso €4
 • Valparaiso naar Iquique €39
 • Binnenlandse vlucht €30 tot €100
Auto huren

Als je budget Chili het toe laat raden we aan om een auto te huren. Chili is het perfecte land voor een roadtrip, zeker in het zuiden. Een huurauto geeft je zo veel meer vrijheid dan reizen met de bus en als je met meerdere personen bent kun je de prijs nog delen waardoor de kosten niet zo heel hoog zijn.

Auto’s kun je in elke stad en op het vliegveld huren, maar het is makkelijker om het vooraf in Nederland te regelen. Een goede maatschappij waar je een auto kunt huren is RentalCars. Zij vergelijken alle grote verhuurbedrijven met de beste deals.

TIP ♥ – reken op €350 voor een week. Je Nederlandse rijbewijs is voldoende.

Kosten per dag

Wij spendeerde zo’n €25 per dag aan eten. Zo’n €12 tot €15 p.p. per dag. Wij eten veel bij lokale restaurants en streetfood op markten. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Als je alleen op markten je eten haalt kun je voor €10 per dag je buik vol eten. Eet je liever in restaurants? Dan ga je snel richting de €20 per dag voor ontbijt, lunch en avondeten.

Patagonië

TIP ♥ – als je budget Chili het toelaten en je tijd hebben rijd dan een stuk van de Carretera Austral

Kosten voor activiteiten

Er zijn genoeg leuke dingen te doen in Chili. Sommige betaald, sommige gratis. Vaak zijn bezoekjes aan een nationaal park of een museum betaald. En de toegangsprijs kan variëren van 3.500 tot 18.000 CLP (toegang tot Torres del Paine is 18.000 CLP voor buitenlanders in het hoogseizoen). Andere tours zijn weer gratis. Denk aan Free Walking tours door steden.

Voorbeeldkosten voor activiteiten;

 • Entree Torres del Paine €23
 • Entree Parque Nacional Chiloe €2
 • Paragliden in Iquique €50
 • Dagtrip Salar de Atacama €45
 • Ticket Teleférico de Santiago €5
 • Street art tour Valparaiso gratis

Kosten per dag

De kosten voor activiteiten vallen reuze mee. Zeker omdat je in de steden veel gratis dingen kunt doen. Een dagtour kost je al snel zo’n €50. Alle tours in Patagonië minimaal het dubbele. Wij hebben maar één dagtrip gemaakt (Atacama) en verder veel gratis dingen gedaan. Omgerekend waren we in drie weken zo’n €5 p.p per dag kwijt.

Als je naar Patagonië gaat ben je meer kwijt aan activiteiten en dat zal invloed hebben op je budget Chili.

Chileense Peso

De Chileense munteenheid is de peso (CHP). 1.000 Peso ongeveer €1,30. Bankbiljetten komen in briefjes van 500, 1000, 2000, 5000, 10.000 en 20.000 pesos. Munten in 1, 5, 10, 50, 100 en 500 pesos, hoewel de één, vijf en tien-peso munten snel aan het verdwijnen zijn.

Je kunt in grote steden in Chili euro’s en Amerikaanse Dollars wisselen tegen een redelijke koers. Waar je in Azië nog wel eens met Amerikaanse dollars kunt betalen kun je in Chili beter met de Chileense Peso betalen.

TIP ♥ – zorg er voor dat je kleingeld bij je hebt. Zeker op kleinere pekken of of kleine winkeltjes is het lastig om met groot geld te betalen. Wisselen kan bij benzinestations en supermarkten. Vraag; ‘Tiene suelto?‘.

Pinnen

In heel Chili vind je ATM’s. Deze accepteren allemaal internationale kaarten (Visa, Master Card, Cirrus, etc.). Als je naar afgelegen gebieden gaat moet je wel cash meenemen omdat daar bijna geen ATM’s zijn.

Wat wij vinden:
 • 8.5/10
  Zuid-AmerikaExpert - 8.5/10
8.5/10

Samenvatting

Iedereen reist op een andere manier. Dat betekent dat het budget ook voor iedereen anders zal zijn. Chili is iets duurder dan andere landen. Reken op zo’n €35 per dag per persoon. Die kosten kunnen iets lager uitvallen als je echt low-budget reist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder