Chili is een van de meest unieke landen in Zuid-Amerika. Niet alleen qua vorm maar ook qua bezienswaardigheden. En ook qua budget. Chili is namelijk een van meest ontwikkelde landen in Zuid-Amerika. Je budget Chili zal dan ook wat hoger liggen dan in andere Zuid-Amerikaanse landen.

Om je een idee te geven over de kosten die je kunt verwachten in Chili hebben we een aantal dingen op een rijtje gezet. Hoewel wij ons best doen om deze pagina up-to-date te houden met onze eigen info en die van andere reizigers kan het natuurlijk zijn dat jouw budget Peru er anders uit ziet.

Budget Chili

Het reizen in Chili is niet zo goedkoop als in Peru of Colombia. Maar dat betekent niet dat alleen mensen met een flinke zag geld naar Chili kunnen. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden om wat geld te besparen.

Een budget Chili is natuurlijk afhankelijk van je eigen reisstijl. Waar de een kan reizen met een dagbudget van €30 per dag, heeft de ander minimaal €100 nodig. Het is mogelijk om met €30 per dag in Chili te reizen maar echt leuk reizen is dat niet. Je hebt namelijk nergens ruimte om leuke dingen te doen of in iets luxere hotels te slapen.

TIP – reken voor je budget Chili op minimaal €35-€40 per dag

Een budget van €35 tot €40 per dag is als je niet heel luxe reist. We hebben het dan over slapen in hostels (wel in een privé kamer), eten in basic restaurants en reizen met een minivan in plaats van lokale bus.

Als je wat luxer wilt slapen en eten moet je rekenen op zo’n €60 tot €80 per dag. Goedkoper kan natuurlijk ook maar dit raden we niet aan. Je bent niet elke dag in Chili en het is wel zo leuk om wat te zien.

Realistisch

Je hoort nog wel eens van mensen die als budget Chili €20 per dag aanhouden. Als je rekent op €20 per dag slaap je altijd in dormitories, eet je altijd op straat en reis je alleen met lokaal vervoer.

Dit kan, maar is niet realistisch. Iedereen reist wel een keer wat luxer. Je neemt een keer de minivan i.p.v de lokale bus en we eten allemaal een keer in restaurants i.p.v. op straat.

Kosten per persoon per dag

Budget Chili

Wat kost het reizen door Chili?

Als je je budget Chili wil bepalen is het wel handig als je weet wat het reizen ongeveer kost. Uiteraard is een budget iets persoonlijks. Iedereen reist namelijk op zijn of haar eigen manier. Toch willen we je graag een idee geven over wat je ongeveer kunt verwachten. Hieronder een klein overzicht van de kosten voor accommodatie, eten en drinken, vervoer en activiteiten.

Kosten accommodatie

Accommodatie is vaak de grootste kostenpost. Een gedeelde slaapkamer (dorm) in een hostel heb je voor ongeveer 6.500 CLP (Chileense Peso). Dat is ongeveer €8,75. Als je liever iets meer privacy zoekt kun je een tweepersoons privékamers boeken. Dat kost je zo’n 20.000 CLP (€27). Vaak heb je gratis ontbijt en WiFi. Get voordeel van een hostel is dat je ze ook een gezamenlijke keuken hebben waar je kunt koken.

Je kunt ook voor hotels kiezen. Een budget hotel kost vaak evenveel of iets meer dan een hostel. Reken op zo’n 25.000 CLP (€33) per nacht voor een tweepersoonskamer. Als je iets luxer gaat zitten ben je al snel zo’n 35.000 CLP (€47) kwijt. Ook hier heb je vaak gratis ontbijt en WiFi.

Kosten voor eten

Je budget Chili zal niet op gaan aan eten, dat is namelijk niet duur in Chili. Het gekke is wel dat het duurder wordt naarmate je zuidelijker reist, richting Patagonië. Dit is een dure regio in Chili. Het eten dat je op straat kunt kopen (streetfood) is vaak het goedkoopste. En vaak ook het lekkerste. Een lokaal gerecht kost je bij zo’n eetkraampje vaak niet mer dan 2.500 CLP (€3). Als je liever in een restaurant eet ben je iets meer kwijt. Een maaltijd in zo’n restaurant kost al snel 5.000 CLP 2(6).

Ga je helemaal los en bestel je de grootste biefstuk inclusief wijn en een voorgerecht in een fancy restaurant? Reken dan op minimaal 20.000 CLP kwijt. Dat is ongeveer €27. Een kop koffie in de Starbucks kost je 2.500 CLP, een lokaal biertje 1.200 CLP.

TIP – stel je pinpas in op ‘Pinnen Wereldwijd’. Als je dat niet doet, kun je niet pinnen.

Eten Chili

Het eten is wel erg lekker!

Vervoer

Je komt niet zo ver tijdens je reis als je geen gebruik maakt van het vervoer in Chili. Gelukkig is dat goed geregeld. Het vervoer is comfortabel, betrouwbaar en betaalbaar. De meest gebruikte optie is de lange afstandsbus. Dit is zo populair omdat het vrij goedkoop is. Zo betaal je voor een ritje tussen Santiago en Antofagasta zo’n 22.000 CLP. Dat is ongeveer €30. Dat lijkt veel (en dat is het ook), maar het is wel een afstand van ruim 1.300 kilometer. In andere woorden: 18 uur met de bus. In Nederland zou je iets meer kwijt zijn.

Als je van Santiago naar Punta Arenas reist ben je makkelijk het dubbele kwijt: zo’n 50.000 CLP. Maar… het is wel 33 uur (!) rijden. Kijk daarom ook eens naar binnenlandse vluchten. Een vlucht van Santiago naar Antofagasta kost namelijk nog geen €30. En het is een stuk sneller. Overigens kun je in Chili ook vrij makkelijk auto’s huren. Daarover lees je meer op de pagina Vervoer Chili.

Activiteiten

Er zijn genoeg leuke dingen te doen in Chili. Sommige betaald, sommige gratis. Vaak zijn bezoekjes aan een nationaal park of een museum betaald. En de toegangsprijs kan variëren van 3.500 tot 18.000 CLP (toegang tot Torres del Paine is 18.000 CLP voor buitenlanders in het hoogseizoen). Andere tours zijn weer gratis. Denk aan Free Walking tours door steden.

Als je een meerdaagse tour boekt ben je al snel 2 miljoen CLP kwijt.

Chileense Peso

De Chileense munteenheid is de peso (CHP). Op dit moment (augustus 2016) is 1.000 Peso ongeveer €1,35. Bankbiljetten komen in briefjes van 500, 1000, 2000, 5000, 10.000 en 20.000 pesos. Munten in 1, 5, 10, 50, 100 en 500 pesos, hoewel de één, vijf en tien-peso munten snel aan het verdwijnen zijn.

Je kunt in grote steden in Chili euro’s en Amerikaanse Dollars wisselen tegen een redelijke koers. Waar je in Azië nog wel eens met Amerikaanse dollars kunt betalen kun je in Chili beter met de Chileense Peso betalen.

TIP – zorg er voor dat je kleingeld bij je hebt. Zeker op kleinere pekken of of kleine winkeltjes is het lastig om met groot geld te betalen. Wisselen kan bij benzinestations en supermarkten. Vraag; ‘Tiene suelto?‘.

ATM

In heel Chili vind je ATM’s. Deze accepteren allemaal internationale kaarten (Visa, Master Card, Cirrus, etc.).

Als je naar afgelegen gebieden gaat moet je wel cash meenemen omdat daar bijna geen ATM’s zijn.

Stel hieronder jouw vraag. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.