Hoofdmenu
Onze Producten

ZUID AMERIKA

Eten en drinken Chili

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 0

Het eten Chili behoort naar onze mening tot het beste in Zuid-Amerika. Het eten is samengesteld uit verse ingrediënten die je vaak zelf kunt kopen op locale marktjes. Werklijk alles is te koop, van verse groente tot geitenkaas en van vers fruit tot de lekkerste vis die je ooit hebt gegeten. Op deze pagina vertellen we je alles over onder andere:

Eten Chili

Met name de vis is van wereldklasse in Chili. Er zijn een aantal traditionele gerechten, deze noemen ze vaak comida típica of comida criolla. Deze worden nog geserveerd in ouderwetse restaurants, beter bekend als picadas. Uit eten gaan in Chili is relatief goedkoop. In lokale restaurantjes kun je voor 3.500 tot 5.500 Peso (€4,50 tot €7,25) al een aardige maaltijd (menu del dia) krijgen, bestaande uit vlees of vis.

TIP ♥ – op markten heb je eet kraampjes waar je maaltijden kunt halen voor maar een paar euro!

Als je nog goedkoper wilt eten check dan de lokale markten. Op de markten, die ze in de meeste steden wel hebben, vind je een overvloed aan goedkope, verse producten. Daarnaast hebben ze hier veel eet kraampjes waar je heerlijk (en goedkoop) kunt eten.

Tip

Wil je lekker en goedkoop eten en een leuke ervaring hebben? Ga dan samen met de Chilenen naar een markt, koop je ingrediënten en maak je eigen lunch. Dit is voor Chilenen de belangrijkste maaltijd van de dag. Veel restaurants bieden namelijk een vast menu (menu del día) tegen een vast prijs. Je eigen lunch maken is leuker en lekkerder dan de à la carte.

Eten Chili

Op de markten in Chili kun je werkelijk alles krijgen. Foto by Jeremy Richards / Shutterstock.com

Traditionele gerechten

Er zijn veel traditionele gerechten te vinden in Chili. Meestal een mix van Chileense gerechten en die uit Spanje, dat nog steeds een grote invloed heeft op de Chileense keuken.

De traditionele gerechten bestaan vooral uit suikermaïs en aardappelen. Suikermaïs vormt de basis van twee van de meest traditionele Chileense gerechten: humitas (geprakte maïs, verpakt in maïs kaf) en pastel de choclo (een taart gemaakt van gehakt of kip met gepureerde mais en suiker).

Een ander traditioneel gerecht is de empanada, hoewel het werd geïntroduceerd door de Spanjaarden en bekend is in heel Zuid-Amerika. Gebakken of gefrituurd, groot of klein, zoet of hartig, empanadas worden gevuld met bijna alles, maar de meest traditionele vulling is pino, een mengsel van rundergehakt, uien, ei, en een olijf met de pit.

TIP ♥ – een lekkere snack zijn de pasteles. Dit zijn hartige taartjes gebakken met mais, vlees, krab of aardappel.

Wat eten Chilenen?

Het avondeten bestaat vooral uit vlees, vis en verse groente aangevuld met kruiden. Het ontbijt dat je krijgt in hotels of hostels bestaat voornamelijk uit geroosterd brood, jam en thee of koffie. Niet echt hoogstaand. In sommige luxere accommodatie krijg je ham, kaas of zelfs gebak.

Een traditie in Chili zijn de onces. Een snack die geserveerd wordt vanaf een uur of 17:00 uur bestaande uit bestaande uit brood, ham, kaas en koekjes of grote fruittaarten en gebak.

Verse vis

Chili’s vis en zeevruchten behoren tot de beste ter wereld. Als je echt wilt genieten bezoek dan een van de vele marisquerías (visrestaurants). Met name langs de kust van de Litoral Central en Norte Chico.

Verse vis

Veel van de beste Chileense gerechten bestaan uit vis. Aan de kust kun je de lekkerste gerechten krijgen.

Van machas a la parmescana (schelpdieren gebakken in parmezaanse kaas) tot chupe de marisos (schelpdieren gebakken in boter, broodkruimels en kaas).

eten Chili

Met ruim 4.000 kilometer kust vind je veel vis. Foto by Matyas Rehak / Shutterstock.com

Drinken in Chili

Pisco is iets dat voor komt in Peru en Chili. Beide landen claimen het te hebben uitgevonden. Waar het vandaan komt maakt niet zo veel uit. In beide landen is het volop verkrijgbaar.

Chili is daarnaast een van de beste wijnproducenten ter wereld. Het klimaat in Chili is heel erg geschikt om wijn te maken. Carmenere komt oorspronkelijk uit Frankrijk maar is nu een Chileense wijn geworden.

Kunstmann an Colonos zijn de bekendste biertjes hier. Uiteraard kun je ook gewoon frisdrank krijgen, jezelf de als in Europa. Koffie en thee wordt wel gedronken maar is niet heel populair.

TIP ♥ – op straat verkopen ze veel mote con huesillo, een soort perziken drankje. Erg lekker en verfrissend! 

Kraanwater

Kraanwater in Chili is niet drinkbaar! Dit kan lijden tot buikgriep en diarree.

Je kunt overal op straat en in supermarktjes waterflessen lopen. Let er op dat deze nog dicht zitten als je ze kopt en dat ze niet opnieuw gevuld zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Over OnsO

Reis-Expert is opgericht door de broers Sjoerd en Ties Lagraauw. Onze website(s) zijn ontstaan uit onze passie voor reizen. Na onze eerste reis door Azië besloten we onze tips, ervaringen en avonturen te delen. Ondertussen werd onze passie voor reizen steeds groter en vertrokken we naar andere werelddelen. Zo ontstond het Online Reisplatform Reis Expert! Op onze websites informeren en inspireren we mede-reizigers, verkopen we onze eigen reisgidsen en reis routes en komt er binnenkort de allereerste Travel Learning online.