Hoofdmenu
Onze Tours

ZUID AMERIKA

Backpacken in Chili

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 januari, 2019

Een land met zo’n bijzondere vorm moet wel spectaculair zijn toch? En dat is het ook. Als je op zoek bent naar een mooi, uitdagend en gastvrij land om te backpacken ben je in Chili aan het juist adres. Het is een bijzonder land dat zich helemaal strekt van het zuiden naar het noorden van Zuid-Amerika. Je vindt hier de droogste woestijn op aarde en gigantische gletsjervelden. Genoeg te doen dus!

Backpacken in het prachtige Chili

Backpacken in Chili staat garant voor avontuur. Mensen die houden van natuur, avontuur en activiteiten in de buitenlicht moeten in Chili zijn. je vindt hier ongerepte duinen, vruchtbare valleien, vulkanen, oude bossen, massieve gletsjers en fjorden. Het is een grote speeltuin voor natuurliefhebbers. Maar ook backpackers die minder met natuur hebben komen hier aan hun trekken met mooie steden, heerlijk eten en gastvrije Chilenen.

HIGHLIGHTS

1. Patagonië

Als je gaat backpacken in Chili mag een bezoek aan Patagonië eigenlijk niet ontbreken. Het wordt vaak overgeslagen omdat het niet echt op de route ligt en ook omdat de prijzen soms niet altijd backpackers-minded zijn. Maar, mocht je er de tijd en het geld voor hebben raden we zeker aan om Patagonië te bezoeken. Het is een van de mooiste stukjes natuur ter wereld!

In Patagonië vindt je de uitgestrekte steppe, een koude woestijn, weide grasvelden tot aan ijsgebergtes. Dit is de leefomgeving van de poema, de condor en de Chileense flamingo. Je vindt hier onder andere Torres del Paine en Tierra del Fuego, twee wereldberoemde parken.

TIP ♥ – lees hier meer over Patagonië

Patagonië

2. Atacama Desert

Altijd al een van de grootste woestijnen op aarde willen bezoeken? Dan moet je zeker naar de Atacama Desert in het noorden van Chili. Deze woestijn staat bekend als de droogste ter wereld. Onder normale omstandigheden valt hier nauwelijks tot nooit regen. Tot de 2011 toen er ineens sneeuw viel! Een bijzondere gebeurtenis hier.

Er zijn verschillende dingen te doen in de regio. Natuurlijk kun je er mooie wandelingen maken en jezelf verbazen over het unieke landschap. Maar je kunt hier ook heel goed sterren kijken door de heldere hemel of richting de Salar de Atacama, een grote zoutvlakte.

TIP ♥ – Lees hier meer over de Atacama Desert

atacama desert

3. Torres del Paine

Sla een willekeurige reisgids van Chili open en de kans is groot dat je minimaal één foto van Torres del Paine ziet. Dit gebied, gelegen in Patagonië, behoort samen met Tiere del Fuego tot de mooiste regio van het land. Torres del Paine werd in 2013 verkozen tot het 8ste Wereld Wonder. En dat is meer dan terecht. Het is niet mogelijk om dit magische landschap te inschrijven.

De drie bergtoppen, de Torres, stijgen meer dan 2.500 meter boven de zeespiegel uit. Men schat dat deze bergen zo’n 12 miljoen jaar oud zijn. In het gebied kun je mooie wandelingen maken door de schitterende natuur.

TIP ♥ – Lees hier meer over de Torres del Paine

Torres del Paine

4. Elqui Valley

Stiekem onze favoriete plek in Chili. Wij zijn misschien wat bevooroordeeld, maar als je gaat backpacken in Chili moet je deze vallei eigenlijk wel bezoeken. De vallei is rustig, indrukwekkend en nog niet overspoeld door toerisme. Je vindt de vallei in het Andes gebergte en omdat er twee rivieren doorheen stromen is de vallei bijzonder groen en vruchtbaar. Ze verbouwen hier papaja’s, appels, sinaasappels, avocado’s en, het de beroemdste, de druiven.

Als je even wil ontsnappen aan de drukte van Chili dan moet je naar de Elqui Valley. Omdat de wijnproductie hier de belangrijkste inkomstenbron is i.p.v. toerisme is het hier nog lekker rustig. Je kunt wandelingen maken door de bergen of oude stadjes in de omgeving bezoeken.

TIP ♥ – Lees hier meer over de Elqui Valley

Elqui Valley

5.Valparaíso

De kans is vrij groot dat je tijdens het backpacken in Chili in Valparaíso komt. Deze kleurrijke havenstad aan de Grote Oceaan heeft als kenmerk de sfeervolle gekleurde huisjes. In de omgeving van de stad vind je veel bergen wat het geheel een extra bijzonder aanzicht geeft. De meeste backpackers die in Chili zijn geweest vinden dit de allermooiste stad van Chili.

Het leuke aan Alle heuvels zijn met elkaar verbonden. Door de zigzaggende straatjes of door de liften op de steilere heuvels. Valparaíso lijkt net een grote gekleurde doolhof. Geen één straat in de stad lijkt parallel te lopen. Laat je verrassen door de prachtige straatkunstwerken.

TIP ♥ – Lees hier meer over de Valparaíso

Valparaiso

6.Tierra del Fuego

Net als Torres del Paine is Tierra del Fuego een van de mooiste stukjes natuur in Chili. Ook dit ligt in Patagonië (het is nu eenmaal erg mooi daar). Je hebt minimaal een paar dagen (en een flink budget) nodig om er te komen en te blijven, maar het is elke cent meer dan waard. En je kunt hier ook naar het ‘einde van de wereld’. Zo wordt Vuureiland, dat je hier vindt, ook wel genoemd.

Je kunt hier het een en ander bezoeken zoals ijskoude meren en mooie steden en dorpen. Iets dat je zeker moet bezoeken is Isla Navarino. Dit is een prachtig ruig landschap dat vrijwel onbewoond is. Hier vindt je gigantische beukenbossen, veenmoerassen en puntige bergtoppen.

TIP ♥ – Lees hier meer over de Tierra del Fuego 

Tierra del Fuego

KOSTEN

Wat je budget moet zijn tijdens het backpacken in Chili is afhankelijk van je eigen reisstijl. De meeste backpackers zullen op de kosten letten en niet overal het met vliegtuig heen reizen en elke dag betaalde tours doen. Toch reizen ook niet alle backpackers hetzelfde. Wij reizen bijvoorbeeld wel met een backpack, maar slapen niet in dorms en nemen af en toe het vliegtuig i.p.v. 12-uur-durende busritten. Hieronder geven we je een beeld wat het backpacken in Chili ongeveer moet kosten.

Accommodatie

Accommodatie zal je grootste kostenpost zijn tijdens het backpacken in Chili. Een dorm in een hostel beginnen bij 6.500 Chileense Peso (CLP) per nacht in kleinere steden. Dat is ongeveer €9. In grote, bekendere plekken betaal je vaak meer. Als je een privékamer wil in een hostel betaal je al snel 20.000 CLP (€27). Vaak zit het ontbijt en WiFi in de prijs. Daarnaast kun je in veel hostels ook zelf koken. Budget hotels zijn ook goedkoop. Kamers beginnen meestal rond de 25.000 CLP (€34) per nacht voor een tweepersoonskamer.

Eten

Je kunt in Chili heerlijk eten. En belangrijker, lekker goedkoop. Hou er wel rekening mee dat de prijzen hoger worden als je verder naar het zuiden gaat. Het goedkoopste (en vaak ook lekkerste eten) vind je op markten en op straat. Je kan lokale gerechten scoren voor 5.000 CLP (€6,85) in low budget restaurants. Als je in een iets duurder restaurant eet en kiest voor een biefstuk met wijn en een voorgerecht ben ongeveer 20.000 CLP kwijt. Dat is ongeveer €27. Starbucks koffie kost je 2.500 CLP, een lokaal biertje 1.200 CLP.

Vervoer

Tijdens het backpacken in Chili zul je af en moeten rondreizen. Gelukkig is het openbaar vervoer, vooral in Santiago, betrouwbaar en betaalbaar. Voor een ritje betaal je zo’n 550 CLP, ongeveer €0,75. Als backpacker kun je het beste de lange afstandsbussen nemen. Dit is de goedkoopste manier om rond te reizen. Voor een ritje tussen Santiago naar Antofagasta betaal je zo’n 22.000 CLP, ongeveer €30. Van Santiago naar Punta Arenas het dubbele. zo’n 50.000 CLP. Dat is 33 uur (!) rijden. Daarom kun je ook vliegen overwegen. Dat klinkt niet backpackersvriendelijk, maar dat is het wel. Een vlucht van Santiago naar Antofagasta kost nog geen €30.

Activiteiten

Als je gaat backpacken in Chili  kun je genoeg dingen doen. Sommige betaald, sommige gratis. Zo moet je vaak betalen om nationale parken en musea in te komen. Dat kan variëren van 3.500 tot 18.000 CLP (toegang tot Torres del Paine is 18.000 CLP voor buitenlanders in het hoogseizoen). Fietstours zijn te boeken in het hele land, en dit is vaak een leuke manier om dingen te zien. Als je een tour doet van meerdere dagen betaal je zomaar 2 miljoen CLP per persoon.

TIP ♥ – als je normaal reist kun je met €35 tot €40 per dag een hoop doen. Het kan ook goedkoper als je echt low-budget gaat.

Budget Chili

De kosten per dag

BESTE REISTIJD

Als je gaat backpacken in Chili wil je dat natuurlijk het liefste doen met mooi weer. Als je optimaal wilt genieten van je reis kun je het beste naar Chili gaan tijdens de maanden november tot en met februari. Doordat het land zo groot is kan dat per regio verschillen. Als je bijvoorbeeld het noorden bezoekt heerst er een ander klimaat dan in het zuiden en centraal Chili.

Hoogseizoen

De maanden november tot en met februari worden gezien als het hoogseizoen van Chili. De maanden december tot en met februari zijn de beste maanden om Patagonië te bezoeken. Een van de belangrijkste regio’s in Chili. Aan de stranden van Chili wordt het drukker vanaf eind december tot februari. Deze maanden zijn tevens de duurste maanden.

Laagseizoen

Je zou het niet zeggen maar je kunt skiën in Chili. En de beste tijd om dat te doen in juni tot en met augustus. Tijdens deze maanden kan het weer verslechteren en wegen kunnen ontoegankelijk worden door smeltende sneeuw. Prijzen voor accommodatie en bezienswaardigheden zijn wel op z’n laagst.

TIP ♥ – meer info over het weer lees je op de pagina beste reistijd Chili.

Backpacken in Chili

HANDIGE TIPS

We hebben je al heel wat tips gegeven over het backpacken in Chili. Maar er zijn nog een aantal dingen die je moet weten voordat je daadwerkelijk vertrekt. Heb je bijvoorbeeld een visum nodig? En hoe lang heb je nodig voor Chili? Op deze, en andere vragen, geven we je hieronder antwoord.

Visum

Goed nieuws. Als je naar Chili gaat hoef e geen visum aan te vragen. Bij aankomst in het land krijgen alle Nederlanders en Belgen namelijk een visum voor 90 dagen. Eigenlijk is het niet eens een visum.Ze noemen het namelijk een 90-day-tourist-card. Deze kaar moet je altijd bij je hebben onderweg want ze kunnen er naar vragen. Daarnaast moet je de kaart weer laten zien zodra je het land verlaat.

Tickets

Een retourtje Santiago kost je zo’n €565 per persoon. Dat is wel in buiten onze zomermaanden. Vaak schieten de prijzen omhoog als je vertrekt in onze zomermaanden (juni tot en met augustus). Als je bijvoorbeeld halverwege juli vliegt kost een ticket zomaar €1.000 per persoon. Het helpt als je verder van tevoren boekt. Daarnaast is het uiteraard veel goedkoper als je buiten onze zomermaanden vliegt.

Vervoer

Chili is een heel groot land. En er komen redelijk wat toeristen. Gelukkig hebben ze de zaken goed voor elkaar qua vervoer. Het vervoer is makkelijk, efficient, comfortabel en vrij goedkoop. De meeste locals reizen met de bus. En aangezien bussen betrouwbaar en betaalbaar zijn doen backpackers hetzelfde. Door de verlaagde prijzen zijn de laatste jaren de binnenlandse vluchten steeds makkelijker voor de lange afstanden.

Inentingen en reisverzekering

Je hebt voor Chili geen vaccinaties nodig. Er worden wel inentingen aangeraden (ze zijn dus niet verplicht). Denk hierbij aan DTP, vaccinatie tegen hepatitis A. Ga je langer dan 3 maanden? Dan raden ze rabiës aan.

Is het veilig?

Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Er zijn namelijk genoeg verhalen bekend van backpackers waarvan spullen zijn gestolen. Maar je hoort vaker de negatieve verhalen dan de mooie verhalen. Het gaat namelijk veel vaker goed dan fout. Chili is een van de veiligste landen in Zuid-Amerika. De criminaliteit ligt er vrij laag, zeker tegenover toeristen. Het is natuurlijk altijd afhankelijk van jezelf. Het is niet aan te raden om in grote steden met je waardevollen spullen op zak te gaan stappen. Maar dat kan ook in Nederland gevaarlijk zijn.

Hoeveel weken moet je hier zijn?

Je kunt hier makkelijk een paar maanden blijven zonder je een dag te vervelen, maar zo veel tijd hebben de meeste niet. Wij raden aan om hier minimaal 4 weken te blijven. Dat heeft niet alleen met de vele bezienswaardigheden te maken, maar ook met de grote van het land. Vaak ben je al een dag of twee kwijt aan reizen. Als je dus van noord naar zuid wil reizen, of andersom, ben je al snel een of twee weken bezig.

Wat wij vinden:
  • 8.1/10
    Zuid-AmerikaExpert - 8.1/10
8.1/10

Samenvatting

Een land met zo’n bijzondere vorm moet wel spectaculair zijn toch? En dat is het ook. Als je op zoek bent naar een mooi, uitdagend en gastvrij land om te backpacken ben je in Chili aan het juist adres. Het is een bijzonder land dat zich helemaal strekt van het zuiden naar het noorden van Zuid-Amerika. Je vindt hier de droogste woestijn op aarde en gigantische gletsjervelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.