Ga je naar Colombia, dan moet je zeker een bezoek brengen aan de hoofdstad van Colombia. De hoofdstad van Colombia ligt in het midden van het land en wordt Bogota of Bogotá genoemd. Het is waarschijnlijk het eerste wat je ziet in Colombia, en dat bevalt meteen goed. Het is een gigantische stad, maar heeft leuke, sfeervolle plekjes.

Iedereen die naar Colombia gaat komt in Bogota. Niet alleen omdat bijna alle internationale vluchten hier landen maar ook omdat veel transport via Bogota verloopt. Op deze pagina geven we je informatie over onder andere:

Onze ervaring in Bogota

Bogota is de eerste stad die wij bezochte in Zuid-Amerika aangezien we hier aan kwamen. En de media is over het algemeen niet bepaald positief over Bogota. Geloof ons, laat je niet misleiden door de negatieve verhalen. Bogotá is een boeiende en bruisende hoofdstad ingeklemd door het Andesgebergte.

Het heeft alles wat je in een stad zoekt. Cultuur, lekker eten, indrukwekkende architectuur en vooral hele aardige mensen. Het culturele hart van de stad is La Candelaria. Het geplaveide historische centrum dat de meeste reizigers aan trekt.

TIP – de beste manier om Bogota te ontdekken is op de fiets. Niet alleen erg leuk, maar ook handig in verband met het drukke verkeer. Elke zondag is er tussen 7:00 en 14:00 uur een Ciclovia waarbij 120 kilometer aan wegen gesloten wordt zodat je makkelijker kunt fietsen. Check Bogota Bike Tours voor meer info.

We waren verbaasd over de koloniale gebouwen huizen, musea, restaurants, hotels en bars en de  300-jaar-oude huizen, kerken en kloosters. Eigenlijk draait heel Bogota om La Candelaria want bijna alle van de traditionele attracties vind je hier. Van de Plaza de Bolívar tot het prachtige Cerro de Monserrate. Het nieuwe gedeelte van de stad zit in het zuiden en zuidwesten. In het noorden vind je boutique hotels en rijkere locals die in chique wijken zoals de Zona Rosa en Zona G wonen.

Bogota

Uitzicht op de stad vanaf Mount Monseratte

8x leuke bezienswaardigheden in Bogota

In de stad Bogota zijn vele dingen om te zien en te doen. De drie populairste bezienswaardigheden in de stad, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

1. Verken het bekendste plein; Plaza de Bolivar

Plaza de Bolivar is een groot plein in het centrum van Bogota waar de stad officieel gesticht werd. Om het plein heen staan allerlei prachtige gebouwen, die er allemaal weer heel anders uit zien. Plaza de Bolivar is het middelpunt van de stad, maar de gebouwen om het plein heen zijn ook zeker de moeite waard om eens te bekijken. De architectonische verscheidenheid van deze gebouwen representeert de rest van de stad en maakt het aanzicht van het plein erg bijzonder.

Drie belangrijke gebouwen die je om de Plaza de Bolivar vindt, zijn de Catedral Primada, het parlementsgebouw en het werkcomplex van de burgemeester van Bogota.

TIP – bezoek Monserrate, de top van een berg die je vanuit Bogota kunt zien. Je kunt hier gemakkelijk komen en het uitzicht op de top van de berg is geweldig.

Bogota

Main Square, het centrum van Bogota

bogota

Plaza de Bolivar in het centrum

2. Wandel door de leukste wijk; La Candelaria

La Candelaria is de naam van een wijk in Bogota. Deze wijk was in het verleden het koloniale centrum van de stad Bogota en dit zie je nog goed aan de uitstraling van de wijk. Het is niet alleen een mooie buurt met de vele kleine klinkerstraatjes en houten balkonnetjes, maar ook een erg levendige buurt. Je vindt er diverse barretjes, restaurantjes en oude winkeltjes, maar ook oude koloniale kerken en universiteitsgebouwen.

Bogota; de nieuwe hotspot

Wil je nog wat meer weten over Krabi en wat er zoal te doen is? Op ons blog hebben we een uitgebreid artikel geschreven over 10 leuke dingen om te doen in Krabi. Handig als je van plan bent naar Krabi af te reizen

La Candelaria in Bogota

3. Bezoek hét museum; Museo del Oro

Het belangrijkste museum in Bogota is Museo del Oro. Dit museum is niet alleen het belangrijkste museum van de stad, maar ook het belangrijkste museum op het gebied van goud van de hele wereld. In Museo del Oro vind je meer dan 34.000 gouden voorwerpen uit de indianenculturen van voor de Spaanse overheersing. Het is niet alleen interessant om te zien, maar je leert ook nog wat van de geschiedenis van Bogota door de gouden voorwerpen van vroeger te bekijken.

4. Ga naar het uitkijkpunt van Mount Monseratte

Als je in de hoofdstad van Colombia bent mag je deze berg zeker niet missen. Mount Monseratte steekt met 3.152 meter hoog boven de stad uit. De berg grenst aan de stad. Gelukkig hoef je de ruim 3.000 meter niet omhoog te lopen. Er gaat namelijk een kabelbaan of een treintje heen. De berg is niet alleen een belangrijke toeristische spot, maar ook een religieuze spot. Op de top van de berg vind je een grote kerk en een klooster. De naam is afgeleid van de berg Montserrat in de buurt van Barcelona in Spanje. Je kunt omhoog met een cable car of een treintje.

Treintje ♥ – De trein gaat van maandag tot en met vrijdag van 7:45 uur tot 12:00 uur, op zaterdag van 7:45 tot 15:00 en op zondag van 5:30 tot 18:00. Het kost je 14.000 peso (€4,60).

Cable car ♥ – De cable car gaat van maandag tot en met vrijdag van 12:00 uur tot 24:00 uur, op zaterdag van 15:00 tot 24:00 en op zondag van 9:00 tot 17:00. Het kost je 14.000 peso (€4,60).

De rit omhoog 

Bogota

Het uitzicht vanaf de berg

De kerk op Monseratte

Een oud theehuisje

5. Fiets door de straten van Bogota

Als je de stad goed wil zien raden we aan een fietstocht te doen. Met een fietstocht fiets je samen met een gids door de hele stad en zie je niet alleen een hoop, je leert ook een hoop over de stad. Je fiets langs de grootste highlights van de stad en een aantal parken. Daarnaast speel je een potje tejo (een hele interessante sport 🙂 ), fiets je langs verschillende graffiti stukken, een aantal markten en langs een aantal belangrijke plekken in de stad.

TIP ♥ – Een fietstocht kun je onder andere boeken bij Bogotravel en het kost zo’n 40.000 peso per persoon. Ze hebben een leuke en goed Engels sprekende gids.

Bogota

Je bezoekt een aantal markten met heerlijk fruit

Bogota

Een mooi stuk graffiti

6. Doe een gratis graffiti tour

Reizigers, en zeker Nederlandse reizigers, houden van gratis dingen. Je vraagt je misschien af waarom je een rondleiding nodig hebt om graffiti te zien die uiteindelijk overal in de stad te vinden is. Maar deze tour is echt de moeite waard. Je bezoekt graffitiwerken van enkele van Bogotá’s meest beroemde straatkunstenaars. Alle rondleidingen zijn in het Engels, met privé-tours beschikbaar in Spaans of Duits.

TIP ♥ – er zijn verschillende tours per dag elke maandag tot zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur

7.Ga naar de Botanical Garden of Bogotá

De Botanische Tuin van Bogota is de grootste in Colombia, met bloemen uit elke en regio van het land. De rust in dt weelderige groene park laat je de drukke stad even vergeten. buitenstad. Je vindt hier 130.000 plantensoorten die in Colombia voorkomen.

TIP ♥ – je kunt de hele dag door de tuinen lopen voor minder dan $4 p.p.

8. Proef de lekkerste koffie tijdens een koffietour

Colombia is hét land van de koffie. Hoewel Bogota zeker niet de beste plek is om zo’n tour te doen (dat is de Cocoravallei) is het wel erg leuk, zeker voor koffie liefhebbers. De hoge hoogte, het koele klimaat en de rijke bodem maken Colombia de perfecte omgeving voor de groei van hoogwaardige bonen. De tour neemt je mee in alle processen; van het groeien tot het oogsten, roosteren en uiteindelijk brouwen.

Bogota

Zakken vol koffiebonen

De geschiedenis van Bogota

De stad Santa Fe de Bogota werd al in het jaar 1538 gesticht en wel door Gonzalo Jiménez de Quesada. De naam van de stad werd afgeleid van de verblijfplaats van de Muisca-indianen, Bacatá. Wat zo opvallend is aan de geschiedenis van de stad Bogota, is dat de stad eigenlijk twee keer gesticht werd. 

TIP – kleed je warm aan als je naar Bogota gaat. De stad ligt wel in de buurt van de evenaar, maar omdat de stad zo hoog in de bergen ligt kan het er flink koud worden.

De eerste keer dat de stad werd gesticht, was toen Quesada op 6 augustus in het jaar 1538 met een Heilige Mis twaalf boerderijen in de stad liet dopen. Vervolgens trok hij een hand gras uit de grond en daagde hij alle aanwezigen uit die zich tegen de stichting wilde verzetten. Dat deed niemand en zo werd de stad Bogota gesticht.

De tweede en meer officiële stichting van de stad vond plaats op 27 april in het jaar 1539. Toen voldeed Quesada aan de voorwaarden van de Spaanse koning door een burgemeester en burgerraad te installeren in de stad, maar ook door een stratenplan en bouwkavels te bepalen en de Plaza Mayor te kiezen. Op de plaats waar dit allemaal gebeurde, staat nu de Cetedral Primada op de Plaza de Bolivar.

Hike

Bezoek niet alleen de stad zelf, maar bekijk ook de omgeving van de stad. Hier vind je prachtige natuurgebieden, waar je heerlijk kunt wandelen.

Cerro de Monseratte is dan natuurlijk de beste optie. Deze berg steekt 3.200 meter boven de zeespiegel. Probeer in het weekend te gaan, dan is het druk en ben je minder vatbaar voor overvallen die soms voorkomen.

Op de officiele website van de Monseratte vind je meer informatie.

bogota

Uitzicht op Bogota vanuit de bergen

Beste reistijd

De beste reistijd voor Colombia is van december tot en met februari en in de maanden juli en augustus. Dit heeft niets te maken met de temperatuur in de stad, want deze is het hele jaar ongeveer gelijk. Wel heeft de beste reistijd iets te maken met de regenseizoenen in Colombia. In de maanden december tot en met februari en juli en augustus zit je in de twee droge seizoenen van Colombia, waardoor deze maanden het meest geschikt zijn voor een reis naar Colombia en Bogota.

TIP ♥ – op de pagina Beste reistijd Colombia vind je meer info.

Overnachten in Bogota

Bogota is geen stad waar je ‘s avonds in je eentje over straat kan in bepaalde wijken. Daarom raden we je aan om in de wijk La Candelaria te overnachten. Dit is het historische centrum met restaurantjes en cafes. Wij verbleven hier en hebben ‘s avonds nooit problemen ondervonden. Er zijn genoeg hostels en hotels te vinden. Reken op zo’n $20 per nacht voor een tweepersoonskamer.

TIP ♥ – op Booking.com kun je makkelijk accommodatie vinden. Wij hadden goede ervaringen met Hostal Bakano.

Bogota

Het gele gedeelte geeft La Candelaria aan

Vanuit Bogota verder in Colombia

Het zal niemand verbazen dat er vanuit Bogota talloze opties zijn om verder te reizen in Colombia. Elke grote of kleine stad is bereikbaar vanaf de hoofdstad. Uiteraard is de bus de goedkoopste manier maar de binnenlandse vluchten zijn de laatste tijd helemaal niet meer zo duur.

Vaak vlieg je voor minder dan €30 van Bogota naar een andere stad in Colombia. Check de site Skyscanner voor de meest up-to-date prijzen en bestemmingen.

TIP – de bekende luchtvaartmaatschappij LAN heeft veel voordelige vluchten. Het is een soort Ryan Air van Zuid Amerika. LAN vliegt naar alle grote steden.

Met de bus verder

Met de bus kom je werklijk overal in Colombia. Vanuit de hoofdstad gaan er naar elke uithoek van het land wel bussen.

Je kunt bij je accommodatie of bij touroperators in de stad checken waar de bussen rijden en wat de actuele tijden en prijzen zijn. Hieronder een overzicht met enkele bestemmingen.

*Klik op de tabel om te vergroten.

Locatie Bogota

Stel hieronder je vraag aan onze Reis Experts. Ben je tevreden met ons antwoord? Dan zou je ons hier kunnen trakteren op een lekkere kop koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.