Wanneer je een bezoek aan Colombia brengt mag een bezoek aan Cartagena (ook wel: Cartagena de Indias) zeker niet ontbreken. Het is een van de bekendste steden aan de Caribische kust, een sprookjesachtige stad met romantiek, legendes en prachtig bewaard gebleven, eeuwen-oude koloniale oud centrum. Door de doolhof van geplaveide straatjes, gekleurde balkons en enorme kerken staat Cartagena op de Unesco World Heritage lijst.

De kans is vrij groot dat je naar deze stad gaat aangezien het een van de meest bezochte steden in Colombia is. Lees deze pagina goed door als je meer wil weten. We vertellen je over:

Cartagena; intro

Samen met Ouro Preto in Brazilië en Cuzco in Peru’s vecht Cartagena om de titel als de mooiste koloniale stad van het continent. En als je in Cartagena begrijp je meteen waarom. De stad laat een onvergetelijke indruk achter met de bijzondere en sfeervolle architectuur. Het is geen plek om de bezienswaardigheden routinematig af te vinken. In plaats daarvan, maak je gewoon een wandeling door de oude stad. Zo geniet je van de heerlijke sfeer om vervolgens bij te komen aan een van de vele terrasjes van de stad.

TIP – wat veel mensen niet weten is dat je hier ook goed kunt duiken. Je kunt zelfs je PADI halen (€297).

Buiten het centrum van de stad is Cartagena een typische Zuid-Amerikaanse stad, met druk het verkeer, de werkende klasse, en een chaotische drukte. In het zuiden, op het schiereiland van Bocagrande, is Cartagena Miami Beach de plek voor een koffie in trendy cafés, dineren in glossy restaurants en overnachten in de chique luxe appartementen.

Islas del Rosario

Als je in Cartagena bent probeer dan ook eens richting Islas del Rosario te gaan. Dat ligt op ongeveer dertig kilometer ten zuidwesten van de Colombiaanse stad ligt.

Dit is een beschermd nationaal park met een breed scala aan tropische vissen en haaien

cartagena

Ook heeft Cartagena tal van interessante bezienswaardigheden

cartagena

In Cartagena kun je met paard en wagen de stad door

7x leuke bezienswaardigheden in Cartagena

In Cartagena zijn verschillende gebouwen te vinden die refereren aan de koloniale tijd van deze stad, zoals het Paleis van de Inquisitie, een kathedraal, een jezuïtische school en de Conventie van Santa Clara. De binnenstad van Cartagena staat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst.

1. Oude verdedigingswerken

Rondom de stad staan verschillende verdedigingswerken uit de koloniale tijd, waaronder het fraaie kasteel van San Felipe de Barajas. Dit kasteel werd gebouwd tussen 1536 en 1657, wat het absoluut een bezoek waard maakt. Ook de stadsmuren rondom de oude stad en de verschillende forten van Cartagena zijn nog te bezichtigen. Deze forten zijn tussen 1751 en 1759 gebouwd bij Bocachica.

Cartagena

Een deel van de oude stadsmuur

TIP – breng een bezoek aan de jezuïtische school, waar Peter Claver vroeger werkte. Hij was de patroonheilige van de slaven uit de koloniale tijd.

2. India Catalina

India Catalina wordt gezien als een lokale Indiaanse held. Hij heeft een eigen standbeeld buiten de stadsmuren van de oude stad, op het schiereiland van Bocagrande. Dit ligt in het zuiden van het moderne stadsdeel van Cartagena.

3. Het oude centrum

Cartagena heeft een heel mooi stadscentrum vol met historische gebouwen en gekleurde huisjes. Het is de regio waar ook een hoop te doen is met marktjes, leuke pleintjes en gezellige restaurantjes. Je kunt hier makkelijk een dag doorbrengen en alle mooie gebouwen bezichtigen.

Het oude centrum begint grofweg vanaf het Torre del Reloj (zie nummer 7 op de kaart). Als je hier doorheen loopt kom je direct in het oude centrum. Het hele cemtrum loopt ongeveer tot en met Islesia de Santo Toribo.

Cartagena
cartagena

Het stadscentrum is een van de mooiste delen van de stad

Cartagena

Het oude centrum begint rond Torre del Relo (nr. 7)

4.Castillo San Felipe de Barajas

De Castillo is de grootste vesting die ooit door de Spanjaarden in een van hun kolonies is gebouwd. Het domineert vandaag de dag nog het stadsbeeld van Cartagena. Het behoort van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het oorspronkelijke fort werd in opdracht van 1630 en was vrij klein. De bouw begon in 1657 bovenop de 40 meter hoge San Lázaro heuvel. In 1762 werd kwam er een uitbreiding, waardoor de gehele heuvel met deze krachtige bastion werd bedekt.

TIP ♥ – het fort is een korte wandeling van Getsemaní, maar een taxi 6.000 peso. Toegang is gratis elke laatste zondag van de maand tussen februari en november

5. Plaza Bolivar

Dit is samen met Santa Domingo het bekendste en meest bezochte plein van Cartagena. Vroeger heette het Plaza de Inquisición. Dit groene en schaduwrijke plein is omgeven door enkele van de meest elegante, koloniale gebouwen van de stad. Het is ook een van de meest aantrekkelijke pleinen van Cartagena en biedt een goede afkoeling rust van de Caribische hitte. Een standbeeld van de gelijknamige Simón Bolívar staat in het midden van het plein. Je vindt hier ook veel locals.

6. Plaza Santa Domingo

Dit kleurrijke plein ligt in het hart van de historische Walled City van Cartagena. Het is hier altijd lekker levendig en het is DE plek voor een drankje, avondje doorhalen of voor sightseeing in de stad. Het wordt omringd door prachtig gerestaureerde Spaanse koloniale architectuur. Het Plaza Santo Domingo is eigenlijk vernoemd naar de beroemde kerk die aan rand ligt.

FEITJE ♥ – De kerk van Santo Domingo is niet alleen de één van de mooiste kerken in Cartagena, maar ook de oudste (opgericht in 1551).

7. Plaza de la Santisima Trinidad

Het Plaza de la Santisima Trinidad staat nooit bij de bezienswaardigheden van Cartagena. En dat vinden wij eigenlijk onbegrijpelijk. Nog meer dan de ander pleinen hierboven is dit kleine pleintje een super sfeervol plekje. Het is ‘s avonds helemaal gevuld met locals en andere reizigers. Zeker als het donker is en de lampen aan gaan en het kerkje is verlicht is dit een mooie plek. Rondom het plein vind je restaurantjes en je kunt ook overal streetfood kopen. Daarnaast wordt er zo nu en dan live muziek gemaakt door straatartiesten of wordt er gedanst. Echt een aanrader!

TIP ♥ – als je de straat uit loopt bij het pleintje vind je het Mama Waldy Hostel. Een leuk, maar best duur hotel. Wij sliepen iets verder in Hotel Andrea (helaas geen website). Zij hebben goedkopere prijzen en ruime kamers!

Cartagena

De geschiedenis van Cartagena

Uit verschillende opgravingen blijkt dat het gebied rond Cartagena al sinds 7.000 jaar v. Christus werd bewoond. Rond het einde van de Middeleeuwen werden verschillende pogingen gedaan om hier steden op te bouwen, waar de Spaanse ontdekkingsreiziger Pedro de Heredia als eerste in slaagde. Hij stichtte op 1 juni 1533 Cartagena, wat sinds dat moment een belangrijke schakel vormde tussen Spanje en Zuid-Amerika.

TIP – door het tropische klimaat in Cartagena is het hier het grootste deel van het jaar tussen de 24 en 31 graden Celsius. Zorg er dus voor dat je voldoende zomerse kleding meeneemt!

Francis Drake

Tijdens de 16e en 17e eeuw diende Cartagena als een van de belangrijkste havens van de Zilvervloot, wat de stad tot een erg gewild doel maakte onder boekaniers. In 1585 werd de stad geplunderd door Francis Drake en een eeuw later in 1697 nog eens door de Franse admiraal Jean du Casse. Een serieuze aanval kwam er in maart 1741, toen de stad werd aangevallen door een groot aantal Engelse troepen onder leiding van admiraal Edward Vernon.

Hij trok met 186 schepen, 2.000 kanonnen en 6.000 mariniers naar de Colombiaanse stad. Dankzij het daadkrachtige optreden van generaal Blas de Lezo kon de aanval tijdig worden afgeslagen. Vernon trok zich uiteindelijk terug toen de weerstand van het ontzettingsleger van ingenieur Carlos Suillars de Desnaux te groot werd.

Rondje lopen

Wil je een leuk rondje door de stad maken langs boeiende bezienswaardigheden? Check dan de volgende highlights; Plaza Trinidad, las Murallas, Castillo de San Filipe, Palacio de la Inquisicion en Plaza de Bolivar.

Cartagena

Hoe kom je er?

Aangezien dit een van de belangrijkste steden in Colombia is, is het geen verrassing dat de stad goed bereikbaar is. Er zijn een aantal mogelijkheden om hier te komen.

Vliegtuig – Cartagena heeft een eigen vliegveld, wat deze stad erg goed bereikbaar maakt! Vanuit Amsterdam gaan meerdere vluchten richting de Colombiaanse stad, waarbij de vliegtijd tussen de zestien en negentien uur ligt. Let erop dat er geen rechtstreekse vluchten naar het vliegveld van Cartagena worden aangeboden. Je dient altijd een of twee keer over te stappen vanuit Amsterdam. Binnen de stad kun je per taxi of openbaar vervoer reizen, al zijn de bezienswaardigheden in de oude stad ook goed te voet te bezoeken.

Bus – de busterminal ligt buiten de stad en je doet er vaak een uur over om in het centrum te komen. Een bus van Bogota naar Cartagena doet er zo’n 20 uur over en kost 130.000 Colombiaanse Peso (COP), ongeveer €40. Vanuit Medellin betaal je zo’n 85.000 COP en doe je er 13 uur over.

Cartagena

De stranden rondom de stad

Beste reistijd

Cartagena is een van de belangrijkste toeristische steden in Colombia. In het hoogseizoen gaan prijzen voor accommodatie, bezienswaardigheden en vervoer behoorlijk omhoog. Het hoogseizoen zijn de maanden december tot januari. Ook Holy Week (in maart of april) en juni en juli zijn drukke maanden.

In de maanden mei tot en met juni en august tot november regent het het meest, met name oktober en november.

beste reistijd cartagena

Locatie Cartagena

Stel hieronder je vraag aan onze Reis Experts. Ben je tevreden met ons antwoord? Dan zou je ons hier kunnen trakteren op een lekkere kop koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.