De Verloren Stad, beter bekend als Ciudad Perdida, is gelegen op circa 1.200 meter hoogte in de Sierra Nevada de Santa Marta in Colombia. Deze stad is gesticht door de Tayrona indianen, die hier rond 650 na Christus leefden. Hiermee is Ciudad Perdida ouder dan het bekendere en meer toeristische Machu Picchu. Het is niet eenvoudig om de stad te bezoeken, hiervoor dien je een trektocht van 44 kilometer en een beklimming van circa 1.100 traptreden af te leggen door de dichtbegroeide wildernis. 

De Ciudad Perdida is een van de bekendste bezienswaardigheden van Colombia en een van de mooiste hikes in Zuid-Amerika. Wij raden dan ook zeker aan om hier heen te gaan. Op deze pagina lees je meer over Ciudad Perdida.

Ciudad Perdida; intro

Ciudad Perdida is gelegen in het noordelijke regenwoud van Colombia, zo’n veertig kilometer ten zuidoosten van de stad Santa Marta. Veel mensen zien Ciudad Perdida als een mooiere en rustigere variant van Machu Picchu, wat zeker onder toeristen een erg populaire bestemming is.

TIP – er zoemen hier nogal wat muggen om je hoofd. Wanneer je niet gestoken wilt worden is het raadzaam om anti-muggen spray mee te nemen.

Ciudad Perdida zelf is veel minder toeristisch, doordat de stad erg lastig te bereiken is. Het centrum van de stad ligt op een 1.300 meter hoge bergrug, waarvandaan zo’n 150 terrassen naar de lager gelegen Buritaca vallei afdalen.

Hike

Je moet naar Ciudad Perdida lopen (een hike). Verderop lees je welke touroperators die aanbieden. Houd er rekening mee dat dit geen gemakkelijke tocht is.

Paden zijn er bijna niet, het is vochtig en glad en weersomstandigheden kunnen snel omslaan.

Ciudad Perdida
Ciudad Perdida

Wat zie je onderweg?

Veel mensen brengen een bezoek aan Ciudad Perdida om de oude ruïnes van deze verloren stad te kunnen bekijken. Minstens net zo indrukwekkend als de stad zelf, is ook de hike die je naar Ciudad Perdida voert. Door de hoge luchtvochtigheid en temperaturen is de hike erg zwaar, maar je inspanningen zullen worden beloond met fraaie aangezichten tijdens de wandeltocht. Denk aan verkoelende meertjes, prachtige watervallen en groen begroeide bergkliffen om je heen.

Het uitzicht (mits je geen regen hebt) is werkelijk spectaculair. Wij hebben in 4 dagen meer dan 500 foto’s genomen, de een nog mooier dan de ander.

Tour boeken

Je kunt op verschillende plekken een tour boeken; het kan in Santa Marta of de kleinere kustplaats Taganga. In beide steden zijn verschillende touroperators actief die tours aanbieden.

De beste organisatie om de tour te boeken is Magic Tour. Zij hebben Engels sprekende gidsen. Hun kantoor zit in Taganga en Santa Marta. Een tour kost normaal 850.000 Peso per persoon voor vier dagen. Met afdingen moet het voor 800.000 per persoon ook lukken. Dat is ongeveer €247 incl. ontbijt, lunch en avondeten. Een hoop geld, maar het is het meer dan waard!

MOOI ♥ – de hike naar de Ciudad was onze leukste hike van alle reizen. En we hebben nogal wat hikes gedaan.

Ciudad Perdida
Ciudad Perdida
Ciudad Perdida

De hike

De hike is zeker niet eenvoudig! Voor een bezoek aan de stad dien je een trektocht van 44 kilometer en 1.100 stenen traptreden af te leggen, waarbij je dwars door de wildernis gaat. De paden zijn vaak bemost en kunnen erg glibberig zijn als het woud geteisterd wordt door een tropische regenbui. Daarbij is de lucht erg ijl, wat het zeker voor Westerse toeristen een hele uitdaging kan maken om boven te komen.

Je kunt verschillende tours boeken. De meeste reizigers kiezen voor een 4-daagse-hike, wij ook. Je kunt er ook 5 of 6 dagen over doen. Het is ten alle tijde onder begeleiding van een lokale gids. Naar beneden gaat gelukkig iets sneller!

Het programma;

 • Dag 1;  je wordt rond 8:00 opgehaald. Je maakt kennis met de groep (meestal een man of 10). Daarna ga je lunchen en tegen 16:00 uur bereik je het eerste kamp;
 • Dag 2; dag 2 is 8 uur door de jungle lopen. Je vertrekt om 6:00 uur (5:00 op). Je loopt de hele dag omhoog dus voor vele is dit de zwaarste dag. Tegen 15:00 bereik je het tweede kamp op 1 kilometer van de Verloren Stad;
 • Dag 3; de derde dag loop je het laatste stuk naar de Verloren Stad (incl. de 1.1.00 treden). Hier blijf je vervolgens een paar uur voor foto’s. De derde dag loop je terug naar het kamp waar je de eerste dag lunch hebt gehad.
 • Dag 4; dit is de laatste dag. Voor mij persoonlijk ook de zwaarste omdat je alleen maar naar beneden gaat. Tegen lunchtijd bereik je het beginpunt waar je de laatste keer luncht en met de Jeep terug naar Santa Marta gaat.

TIP – er is in het eerste en derde kamp stroom aanwezig, maar de kans dat je een stopcontact vindt is klein. Er slapen zo’n 50 man in 1 kamp en iedereen wil zijn/haar spullen opladen. Zorg daarom dat alles is opgeladen en neem eventueel 2 batterijen voor je camera mee.

Ciudad Perdida
Ciudad Perdida

Kosten en inpaklijst

De meeste reizigers kiezen voor een 4-daagse hike. Tijdens die hike is een ontbijt, lunch en avondeten (plus drinken) inbegrepen. De rest dien je zelf mee te nemen. We raden aan om zo veel mogelijk lichte (en oude) kleding mee te nemen. Zeker tijdens het regenseizoen kan het namelijk erg modderig worden.

Je moet voor vier dagen alleen het broodnodige meenemen. Hierbij een voorbeeld van wat je mee moet nemen;

 • Klein rugtas (max. 40 liter)
 • Wandelschoenen (niet noodzakelijk, wel makkelijk)
 • Anti-muggen spray
 • Zonnebrand
 • Zaklamp
 • 1 korte broek en 1 zwembroek (je kunt in rivieren zwemmen bij de kampen)
 • 1 lange broek (’s avonds tegen de muggen)
 • een vest of trui
 • 3 t-shirts
 • handdoek
 • toilet spullen (incl. WC papier)
 • plastic tassen voor vuile/natte kleding
 • Camera
Ciudad Perdida
Ciudad Perdida

De geschiedenis van Ciudad Perdida

Nadat Ciudad Perdida in 800 na Christus door de Tairona indianen werd gesticht, leek de stad na enige tijd verloren te gaan. Pas in 1975 werd de stad opnieuw ontdekt door lokale grafrovers, die Ciudad Perdida onder een dikke laag mos, bomen en lianen terugvonden.

Nog altijd is de begroeiing die destijds werd aangetroffen niet volledig verwijderd. Dit maakt Ciudad Perdida juist zo mooi! De ruïnes die nog overeind staan voelen als een vergeten en verloren stad, waar lange tijd niet naar op of om is gekeken.

TIP – hoewel de ruïnes zeker de moeite waard zijn gaat het hier vooral om de reis naar de ruïnes toe. Het landschap en uitzicht onderweg is adembenemend.

Ciudad Perdida

Beste reistijd

De beste tijd om Ciudad Perdida te bezoeken is het droge seizoen. Dit zijn de maanden december tot en met maart. Het regent dan het minst, de Buritaca River is dan op z’n laagst en de paden minder glibberig. Je moet de Buritaca River zo’n 20 keer oversteken en soms staat het water tot je middel! Er zijn gelukkig wel touwen aangelegd om je te helpen.

Locatie Ciudad Perdida

Heb je een vraag of opmerking?

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.