TIP ♥ – check onze nieuwe digitale reisgids van Colombia

De Verloren Stad, beter bekend als Ciudad Perdida, is gelegen op circa 1.200 meter hoogte in de Sierra Nevada de Santa Marta in Colombia. Deze stad is gesticht door de Tayrona indianen, die hier rond 650 na Christus leefden. Hiermee is Ciudad Perdida ouder dan het bekendere en meer toeristische Machu Picchu. Het is niet eenvoudig om de stad te bezoeken, hiervoor dien je een trektocht van 44 kilometer en een beklimming van circa 1.100 traptreden af te leggen door de dichtbegroeide wildernis. 

De Ciudad Perdida is een van de bekendste bezienswaardigheden van Colombia en een van de mooiste hikes in Zuid-Amerika. Wij raden dan ook zeker aan om hier heen te gaan. Op deze pagina lees je meer over Ciudad Perdida.

Ciudad Perdida; onze ervaring

Ciudad Perdida is zonder twijfel een van de mooiste hikes die wij ooit hebben gelopen. En dat zijn er nogal wat. Veel mensen zien Ciudad Perdida als een mooiere en rustigere variant van Machu Picchu, wat zeker onder toeristen een erg populaire bestemming is.

Daar is niks aan gelogen. De natuur, de hike en de ruïne die je uiteindelijk bereikt zijn heel erg indrukwekkend.

TIP – hou er rekening mee dat deze hike gesloten is in september. Dat doen ze zodat de natuur kan herstellen.

Ciudad Perdida zelf is veel minder toeristisch, doordat de stad erg lastig te bereiken is. Het centrum van de stad ligt op een 1.300 meter hoge bergrug, waarvandaan zo’n 150 terrassen naar de lager gelegen Buritaca vallei afdalen.

Onze hike

Zoals gezegd zouden we na Tayrona de 4-dagen-durende hike doen naar Ciudad Perdida. We zouden nog één laatste nacht doorbrengen in Taganga voordat we ons terug zouden trekken in de jungle. We konden onze slaap dus goed gebruiken. Het was daarom extra jammer dat ik midden in de nacht wakker werd door geruzie op straat. En zo te horen…. LEES VERDER

Hike naar de Ciudad Perdida

Wat zie je onderweg?

Veel mensen brengen een bezoek aan Ciudad Perdida om de oude ruïnes van deze verloren stad te kunnen bekijken. Minstens net zo indrukwekkend als de stad zelf, is ook de hike die je naar Ciudad Perdida voert. Door de hoge luchtvochtigheid en temperaturen is de hike erg zwaar, maar je inspanningen zullen worden beloond met fraaie aangezichten tijdens de wandeltocht. Denk aan verkoelende meertjes, prachtige watervallen en groen begroeide bergkliffen om je heen.

Het uitzicht (mits je geen regen hebt) is werkelijk spectaculair. Wij hebben in 4 dagen meer dan 500 foto’s genomen, de een nog mooier dan de ander.

Tour boeken

Je kunt op verschillende plekken een tour boeken; het kan in Santa Marta of de kleinere kustplaats Taganga. In beide steden zijn verschillende touroperators actief die tours aanbieden.

De beste organisatie om de tour te boeken is Magic Tour. Zij hebben Engels sprekende gidsen. Hun kantoor zit in Taganga en Santa Marta. Een tour kost normaal 850.000 Peso per persoon voor vier dagen. Met afdingen moet het voor 800.000 per persoon ook lukken. Dat is ongeveer €247 incl. ontbijt, lunch en avondeten. Een hoop geld, maar het is het meer dan waard!

MOOI ♥ – de hike naar de Ciudad was onze leukste hike van alle reizen. En we hebben nogal wat hikes gedaan.

Ciudad Perdida
Ciudad Perdida

De hike

De hike is zeker niet eenvoudig! Voor een bezoek aan de stad dien je een trektocht van 44 kilometer en 1.100 stenen traptreden af te leggen, waarbij je dwars door de wildernis gaat. De paden zijn vaak bemost en kunnen erg glibberig zijn als het woud geteisterd wordt door een tropische regenbui. Daarbij is de lucht erg ijl, wat het zeker voor Westerse toeristen een hele uitdaging kan maken om boven te komen.

Je kunt verschillende tours boeken. De meeste reizigers kiezen voor een 4-daagse-hike, wij ook. Je kunt er ook 5 of 6 dagen over doen. Het is ten alle tijde onder begeleiding van een lokale gids. Naar beneden gaat gelukkig iets sneller!

Het programma

Het programma is bij elke tour hetzelfde. Je eet en slaapt in dezelfde kampen en rust op dezelfde de rustpunten dus meestal kom je elkaar aan het einde van de dag weer tegen. Je loopt de hele dag met je eigen groep, onderweg zie je verder niemand tenzij je een andere groep in haalt of zij jou inhalen.

Dag 1

De eerste dag is de makkelijkste dag. Je wordt rond 8:00 uur opgehaald bij je hostel. Daarna ga je naar Santa Marta waar de groepen worden verdeeld. Daar maak je kennis met de groep (meestal een man of 10). Je vertrekt met je groep richting het beginpunt van de hike; Machete (El Mamey). Daar ga je lunchen om vervolgens naar het eerste kamp te lopen.

Deze dat is dus niet heel zwaar. Je loopt door een prachtig landschap. Zeker ls je mooi, helder weer hebt is dit echt genieten. Tegen 16:00 uur bereik je het eerste kamp; Rio Adan.

TIP ♥ – afstand is 7,6 kilometer. Als je denkt dat het gaat regenen neem dan een poncho mee en wandelschoenen! In de regen worden de paden heel glad.

TIP – er is in het eerste en derde kamp stroom aanwezig, maar de kans dat je een stopcontact vindt is klein. Er slapen zo’n 50 man in 1 kamp en iedereen wil zijn/haar spullen opladen. Zorg daarom dat alles is opgeladen en neem eventueel 2 batterijen voor je camera mee.

Ciudad Perdida

De route die je loopt

Ciudad Perdida
Ciudad Perdida

Het eerste kamp

Dag 2

Dag 2 is een stuk pittiger. Om 5:00 uur wordt je gewekt om te ontbijten en om 6:00 uur vervolg je je weg naar The Lost City. De tweede dag is 8 uur lang door de jungle lopen. Je loopt de hele dag omhoog dus voor velen is dit de zwaarste dag. Het is echter wel weer een dag waar je prachtige dingen ziet. Onderweg kom je tevens langs een traditioneel dorp dat ver in de jungle ligt.

Dit is een pittige dag die je wel voelt in de benen. Veel groepen vallen hier uit elkaar en ontmoeten elkaar weer bij de rustpunten. Tegen 15:00 bereik je het tweede kamp; El Paraiso Camp. Dit ligt op 1 kilometer van de Verloren Stad.

TIP ♥ – deze dag is ruim 14 kilometer lopen. Best pittig dus.

TIP – er lopen muilezels mee. Mochten er mensen zijn die het fysiek niet redden kun je met de muilezel omhoog (of omlaag). In onze groep moest er door ziekte iemand met de ezel (Donkey Steve) omlaag!

Ciudad Perdida
Ciudad Perdida

Gezelligheid in het kamp

Dag 3

Dag drie is DE dag. Je moet wederom vroeg op (4:30 uur!). Die moet natuurlijk niet, de gids laat de groep enigszins vrij om te kiezen of je vroeg of heel vroeg op wil. Wij raden aan om te kiezen voor heel vroeg omdat je de andere groepen dan voor bent zodat het de eerste paar uur bij de Lost City nog rustig is.

Het laatste stuk naar de Verloren Stad is niet heel zwaar. Als je er bijna bent moet je eerst nog een trap beklimmen van zo’n 1.100 treden. Vervolgens kom je bij de Lost City en vergeet je alle kramp in je benen want het is er echt adembenemend. Je bent midden in de jungle, hebt net 3 dagen gelopen om vervolgens op zo’n plek te komen. Een onvergetelijke ervaring.

Je blijft hier een paar uur voor foto’s. Vervolgens loop je terug naar het kamp waar je de eerste dag lunch hebt gehad; Wiwa Camp.

TIP ♥ – deze dag is 13,5 kilometer lopen.

Ciudad Perdida
Ciudad Perdida
Dag 4

Gek genoeg was dit voor mij persoonlijk de zwaarste dag omdat je grotendeels naar beneden gaat. Dit is behoorlijk pittig voor de benen. De laatste dag is niet alleen naar beneden. Af en toe moet je ook delen klimmen. Tegen lunchtijd bereik je het beginpunt waar je de laatste keer luncht en met de Jeep terug naar Santa Marta gaat.

TIP ♥ – het is 12.7 kilometer lopen.

Kosten en inpaklijst

De kosten voor het lopen van de Ciudad Perdida hike zijn pittig. Bij Magic Tours (zie hierbonven) kost een tour normaal 850.000 Peso per persoon voor vier dagen. Met afdingen moet het voor 800.000 per persoon ook lukken. Dat is ongeveer €247 incl. ontbijt, lunch en avondeten. Een hoop geld, maar het is het meer dan waard!

TIP ♥ – onderweg heb je de mogelijkheid om hier en daar wat drinken/snacks te kopen dus neem cash mee!

Inpaklijst 

De meeste reizigers kiezen voor een 4-daagse hike. Tijdens die hike is een ontbijt, lunch en avondeten (plus drinken) inbegrepen. De rest dien je zelf mee te nemen. We raden aan om zo veel mogelijk lichte (en oude) kleding mee te nemen. Zeker tijdens het regenseizoen kan het namelijk erg modderig worden.

Je moet voor vier dagen alleen het broodnodige meenemen. Hierbij een voorbeeld van wat je mee moet nemen;

 • klein rugtas (max. 40 liter)
 • wandelschoenen (niet noodzakelijk, wel makkelijk)
 • anti-muggen spray
 • zonnebrand
 • zaklamp
 • 1 korte broek en 1 zwembroek (je kunt in rivieren zwemmen bij de kampen)
 • 1 lange broek (‘s avonds tegen de muggen)
 • een vest of trui
 • 3 t-shirts
 • cash geld
 • handdoek
 • toilet spullen (incl. WC papier)
 • plastic tassen voor vuile/natte kleding
 • camera
Ciudad Perdida
Ciudad Perdida

De geschiedenis van Ciudad Perdida

Nadat Ciudad Perdida in 800 na Christus door de Tairona indianen werd gesticht, leek de stad na enige tijd verloren te gaan. Pas in 1975 werd de stad opnieuw ontdekt door lokale grafrovers, die Ciudad Perdida onder een dikke laag mos, bomen en lianen terugvonden.

Nog altijd is de begroeiing die destijds werd aangetroffen niet volledig verwijderd. Dit maakt Ciudad Perdida juist zo mooi! De ruïnes die nog overeind staan voelen als een vergeten en verloren stad, waar lange tijd niet naar op of om is gekeken.

TIP – hoewel de ruïnes zeker de moeite waard zijn gaat het hier vooral om de reis naar de ruïnes toe. Het landschap en uitzicht onderweg is adembenemend.

Ciudad Perdida

Beste reistijd

De beste tijd om Ciudad Perdida te bezoeken is het droge seizoen. Dit zijn de maanden december tot en met maart. Het regent dan het minst, de Buritaca River is dan op z’n laagst en de paden minder glibberig.

Je moet de Buritaca River zo’n 20 keer oversteken en soms staat het water tot je middel! Er zijn gelukkig wel touwen aangelegd om je te helpen.

TIP – deze hike is gesloten in september. Dat doen ze om de natuur weer te laten herstellen.

Ciudad Perdida

Locatie Ciudad Perdida

Reacties

14
 1. Roel

  Hoi,

  wat een super handige tips! Wij gaan volgende maand (september) naar Colombia en wilde deze tour gedaan. Nu lees ik dat het dan dicht is. Weten jullie of dit klopt?

  Groeten,
  Roel

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Roel,

   dat klopt. Deze info stond nog niet op deze site maar heb ik gelijk aangepast 🙂 In september wordt het gebied afgesloten zodat het kan herstellen.

   Veel plezier alvast!

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 2. Kim

  Mooie foto’s en goede tips!
  Ik wil deze route ook lopen.. is het zwaar? Ik heb niet echt ervaring met zo lang hiken 🙂

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Kim,

   De tocht is niet heel zwaar, wel pittig 🙂 Het hangt ook af van het weer. Als het regent wordt het een stuk lastiger.. Er waren genoeg mensen die nog nooit een hike hadden gedaan en die redden het ook. Mocht je het echt niet meer redden kun je altijd nog op een ezel terug (echt waar).

   Veel plezier alvast!

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 3. Vito

  Hoi,

  Ik wil de toch lopen in maart 2018. Iemand enig idee wat het weer dan doet en of ik regenkleding mee moet nemen? Thnx!

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Vito,

   dat is zeker mogelijk. Wij hebben het in maart gelopen en dit is een van de beste maanden om te gaan (zie ook de tabel in de tekst). Naast je standaard kleding zou ik alleen een poncho meenemen en droge sokken.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 4. Liza

  Hoi, ten eerste bedankt voor de duidelijke tips. Ik wil deze zomer naar Colombia. Ik twijfel of ik de Ciudad wil doen omdat ik overal lees dat het best zwaar is. Moet je echt veel hike ervaring hebben of kan het ook zonder al te veel ervaring (heb in azie wel vaker hikes gedaan).

  Groeten,
  Liza

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Liza,

   leuk dat je de Ciudad Perdida wil doen! Het is prima te doen hoor. Wij zijn ook geen extreme hikers en zolang je in goede conditie bent (en aan sport doet) moet het echt goed komen. Ik raad het sowieso aan om te proberen, je kan altijd op een ezel terug 😉 Het was een van de mooiste, misschien wel de mooiste, ervaringen van onze reis in Colombia.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 5. silvia

  Hoi,

  Wij willen in december/januari naar Colombia. En de hike naar ciudad perdida staat ook op onze lijst.
  Je neemt maar een klein gedeelte van je totale bagage mee op de hike. Waar laat je de rest van je bagage?
  Zijn er op de kampen ook douches of iets dergelijks?

  Groetjes
  Silvia

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Silvia,

   je kunt je bagage achterlaten bij de touroperator waar je de tour boekt. Wij boekte onze tour bij Magic Tour. Wat makkelijker is om uit te checken bij je accommodatie en daar vragen of je je grote tas mag achter laten en na de 4-daagse hike weer terug gaan naar je accommodatie. Daar een nachtje slapen en de volgende dag verder reizen. Dit deden wij ook en dat beviel prima.

   Je hebt op de kampen ook douches en WC’s. Het is erg primitief allemaal en je hebt alleen koud water, maar je kunt gewoon douchen 🙂

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 6. Marcel

  Hallo,
  Is het ook mogelijk om deze hike zonder gids te doen?

  Groet,
  Marcel

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Marcel,

   je kunt deze hike niet zonder gids ondernemen. Dat is ten eerste niet toegestaan (zonder gids kom je de ruiïnes niet op) en ten tweede niet veilig. Het is 4 dagen dwars door de jungle en zonder gids is de kans op verdwalen aanzienlijk groter.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 7. Leen

  Hallo!

  Bedankt voor deze leuke info!

  Weten jullie of het noodzakelijk is om de trekking op voorhand te boeken? Of kan je gewoon bij aankomst in Santa Marta een trekking plannen?

  Groet
  Leen

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Leen,

   goed om te horen dat de info duidelijk is!
   Wij hebben de trekking 2 dagen van tevoren in Taganga geboekt. Ik denk dat ze best plek hebben als je dezelfde dag op komt dagen en mee wil, maar ik zou het risico niet nemen. Zeker niet omdat een tour boeken binnen 5 minuten is geregeld. Ik zou een dag of twee dagen van tevoren even langslopen op het kantoor van Magic Tour (of een andere als je dat wil). Je kunt via internet contact opnemen met Magic Tour. Nog makkelijker 🙂

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden

Stel hieronder jouw vraag. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.