De Cocoravallei, of Valle de Cocora maakt deel uit van het nationaal natuurpark Los Nevados. De vallei staat onder meer bekend vanwege de waspalm, wat de nationale boom van Colombia is, die hier veelvuldig voorkomt. In een land vol met prachtige landschappen, is de Cocoravallei één van de meest opvallende met een brede groene vallei omringd door hoge pieken.

De Cocoravallei is naar onze mening de mooistee regio in Colombia en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Lees deze pagina goed door zodat je goed voorbereid op weg gaat. We vertellen je over onder andere:

Cocora; onze ervaringen

De Cocoravallei ligt op een hoogte van 1.800 tot 2.400 meter. We bezochten de vallei in 2017 en het was een van de mooiste ervaringen in Colombia. De vallei is zo indrukwekkend en zo groen dat het lijkt alsof je zo een sprookjesbos binnenstapt. De bijzondere waspalmen en andere bijzondere bomen komen veel voor in dit gebied.

De Cocoravallei wordt gezien als een van de mooiste gebieden in Colombia. Je bereikt het gebied het makkelijkst via Salento.

TIP – dit deel van Colombia is ongelooflijk groen, en dat komt door een overvloed aan vocht in de lucht. Als je het beste uitzicht op de waspalmen wil, is het verstandig om vroeg te gaan voordat het erg mistig wordt. Zeker als je de 5-6 uur durende loop wil lopen.

Cocora

De Cocoravallei is een van de mooiste gebieden van Colombia

Cocora

Ook met mist is het hier schitterend

Cocoravallei

Het begin van de hike

Te doen in de Cocoravallei

In de Cocoravallei vind je voornamelijk veel verschillende soorten flora en fauna. De enige echte bezienswaardigheid is de natuur met de waspalmen als meest opvallende bomen. Naast de waspalmen is er een breed scala aan andere bomen en planten in de vallei te vinden, die voor een groot deel met uitsterven bedreigd worden. Hiken is hetgeen dat je hier moet doen.

TIP – bezoek ook het nabijgelegen stadje Salento, waar je heerlijke koffietentjes zal vinden!

1. het dorpje Salento

De meest populaire wandeling is de vier tot vijf uur durende wandeling door de Cocoravallei. Vanuit het dorp Salento (2 uur van Pereira of Armenia) kan je met de Jeep naar het beginpunt van de vallei. Je kunt de trekking op twee manieren doen. Je kunt beginnen in de Cocoravallei of aan het eind van de trek (die aan het begin uit komt).

We raden aan om eerst naar de Cocoravallei te gaan omdat het in de middag slecht weer kan worden. Het eerste deel van de trekking is door een graslandschap, het de tweede door dichte nevelwoud. Het is een mooie wandeling waarbij je een groot deel van het landschap kunt bewonderen.

TIP ♥ – lees meer over de stad op de pagina Salento

2. Los Nevados National Park

Het lagere deel van het Los Nevados National Park biedt toeristen een aantal leuke restaurantjes, winkeltjes en hotels. Daarbij vind je hier een aantal pre-Colombiaanse overblijfselen, die doen denken aan de koloniale tijd van het land. Ook mooi is het uitkijkplatform bij Finca La Montana, waar je via smalle paden kunt komen.

Salento

Het dorp Salento

Hiken in de Cocora vallei

Een van de populairste wandelingen in Valle de Cocora is een hike die vier tot vijf uur duurt. Deze tocht voert je naar Reserva Natural Acaime. Vanuit Salento (main square) gaan er 4WD’s elke 15 minuten. Die doen er zo’n 20-30 minuten over.

Waar moet je heen?

Je begint je tocht nadat de Jeep je afzet op de parkeerplek. Bij de ‘ingang’ van de hike zijn er twee paden. Je kunt rechtdoor lopen of rechts afslaan. De meeste slaan rechts af om daar te beginnen. Dat is ook het officiele beginpunt. Als je van plan bent de hele hike te doen, raden we aan om rechts te beginnen. Van hier ga je door een open vallei en kom je uiteindelijk in een dicht regenwoud.

Vanaf hier kun je direct rechts afslaan om eerst door een andere vallei en jungle te lopen voordat je uiteindelijk (na zo’n 4 uur) bij de Cocora Vallei aan komt.

TIP ♥ – wij raden aan om rechtdoor te gaan. Na zo’n 20 minuten lopen kom je direct in de Cocora Vallei aan. Dit is sneller. Daarnaast is het weer in de ochtend vaak beter is dan de middag. ‘s middags is het snel mistig waardoor je minder ziet. Als je dus eerder in de vallei bent heb je mooier weer.

TIP – laarzen kun je huren voor zo’n 5.000 peso (€1,45). Neem ook cash mee! Je moet onderweg 2x ‘environmental fee‘ betalen van ongeveer 2.000 peso p.p.

Uiteindelijk kom je bij een soort kruising.  Eén weg gaat naar een kolibriereservaat, Acaime en de andere naar Finca La Montaña (het uitzichtpunt). Acaime ligt op 1 kilometer van het hoofdpad en kost 4.000 COP om binnen te komen. Als je nog nooit een kolibrie hebt gezien, is het een kijkje waard, hoewel ze ook in de natuur rondvliegen.

Cocoravallei

Het begin van de trek

Cocoravallei
Cocoravallei
cocora
Vervolg naar Finca La Montaña

Vanaf de kolibriefarm vervolg je naar Finca La Montana. Dit is het steilste deel van de hike. Uiteindelijk kom je bij de finca (boerderij), waar je van het uitzicht op de bergen en de vallei kunt genieten. En een meevaller is dat de rest van het pad naar beneden is!

Van de top van de heuvel kom je uiteindelijk in DE vallei; het hoogtepunt van de hike. De Cocoravallei met de waspalmen. Er staan honderden van die bomen. De mooie kleuren van de bergen en de lucht, samen met de vreemde palmbomen, zorgen voor een surrealistisch landschap.

Vanaf hier is het maar een korte wandeling tot het punt waar je begon. Wij hebben een ontspannen tempo gehanteerd en we hebben het in 3 tot 4 uur gelopen. Dan heb je de tijd om hier en daar foto’s te nemen.

TIP ♥ – als het ‘s ochtends droog en helder is begin dan in de Cocora vallei (je loopt dan de hike andersom). Je hebt dan mooiere foto’s 🙂

Cocoravallei
Cocoravallei
Cocoravallei
Cocora

Je kunt hier mooie wandelingen maken

De geschiedenis van Cocora

De Cocoravallei draagt haar naam met een reden, namelijk: Cocora was de naam van een quimbayaprinses, die de dochter van de cacique Acaime was. Acaime zelf was een door de Spaanse autoriteiten gelegitimeerd hoofd van een indiaans dorp. Zijn naam betekent letterlijk “ster van het water”, wat refereert aan de hevige regenval waar de vallei jaarlijks mee te maken krijgt.

Doordat er in het gebied veel flora en fauna voorkomt wat met uitsterven bedreigd wordt, besloot president Belisario Betancur het gebied tot een natuurlijk heiligdom te verklaren in 1985. Ook hoort de Cocoravallei bij een groot natuurpark, wat is ingericht om de biodiversiteit in de streek te beschermen.

Koud

Tijdens de koudste maanden in Colombia kan de temperatuur in de Cocoravallei tot aan het vriespunt dalen. Neem voldoende warme kleding mee als je de vallei in deze maanden wilt bezoeken. Als je van plan bent te gaan wandelen is een windjack/regenjack geen slechte investering. Daarnaast zijn goede schoenen ook handig.

Cocora

Met een strak blauwe lucht is het nog mooier

Cocoravallei
Cocora

Hoe kom je er?

Om de Cocoravallei te bezoeken dien je naar het nabijgelegen plaatsje Salento af te reizen. Salento is goed bereikbaar vanaf Medellin (6 uur rijden, 9:00 uur, 11:00 en 13:00 uur, 45.000 peso), Pereira en Armenia en erg populair onder toeristen.

Vanuit Salento worden er tochten per jeep georganiseerd richting de vallei, maar je kunt makkelijk zonder gids. De paden staan goed aangegeven. In totaal is de wandeling zo’n 4 tot 5 uur. 

De Jeep van Salento naar de vallei rijden elke 15 minuten en kosten 3.800 Peso per persoon.

TIP – ga je zonder gids? Vanuit Salento (main square) gaan er 4WD’s elek 15 miunten. Die doen er zo’n 20-30 minuten over. Een one-way ritje kost COP$3.800 (€1) per persoon. Wees er vroeg bij want ze zitten snel vol!

Overnachten in Salento

Wij sliepen in Salento waar meer dan genoeg accommodatie te vinden is. In principe is er geen reden om van tevoren te reserveren tenzij je in het hoogseizoen komt wanneer het wat drukker kan worden.

Wij sliepen in het El Viajero Hostel. We betaalde 75.000 peso voor een tweepersoonskamer. Prijzig, maar heel erg goed.  Ze hebben ook dorms, die zijn een stuk goedkoper. Groot voordeel van dit hostel is dat het personeel goed Engels spreekt en ze je kunnen helpen met alles wat je wil weten qua tours, vervoer en prijzen.

cocora

Beste reistijd

In het gebied heerst een vochtig klimaat, doordat de westelijke De vallei wordt beschermd door de in het westen gelegen gebergten. Het vochtige klimaat zorgt voor een uniek ecosysteem van nevelbos, wat vaker voorkomt in Midden- en Zuid-Amerikaanse landen. Opvallend is dat het in de vallei vaak niet warmer van 25 graden Celsius wordt.

De beste reistijd voor Colombia zijn de maanden december tot en met februari en de meeste regen valt in april en mei. Buiten die twee maanden kun je de Cocoravallei het hele jaar bezoeken. Neem goede wandelschoenen en een waterdichte jas mee.

Beste reistijd Cocora

Locatie Cocora

Heb je een vraag of opmerking?

Je email adres zal niet voor anderen te zien zijn.